Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 sep 2009 - Anul XIV, nr. 204 (4190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Evaluare

Preţurile locuinţelor s-au redus cu până la 40% de la începutul anului

Preţurile locuinţelor din România, exprimate în lei, s-au redus cu 10-40% în primul semestru, faţă de sfârşitul anului trecut, pe segmentul vechi scăderea fiind în medie de 23%, iar pe cel nou de 17%, potrivit estimărilor companiei de evaluare Darian Rom-Suisse.
"Reducerea costurilor de construcţie şi cu forţa de muncă a permis dezvoltatorilor să încerce o adaptare a ofertei la segmentul majoritar de piaţă a cumpărătorilor. Scăderile preţurilor în termeni reali (valoare în lei) la proprietăţi rezidenţiale în primul semestru al anului s-au situat în intervalul 10-40%, în funcţie de locaţie, finisaje etc. Astfel, la nivelul oraşelor importante din ţară, preţurile apartamentelor vechi au coborât în medie cu 23%, iar ale celor noi cu 17%", se arată într-un studiu al companiei.
Autorii studiului au remarcat că în aproape toate oraşele apartamentele vechi au scăzut mai mult decât cele noi, o excepţie fiind Baia Mare, unde situaţia este inversată. Apartamentele noi au înregistrat o scădere a preţurilor 35%, faţă de doar 25% în cazul celor noi.
În Bucureşti, situaţia este asemănătoare cu cea din provincie, preţurile apartamentelor scăzând cu 33% pe segmentul vechi şi cu 25% pe cel nou, faţă de valorile înregistrate în semestrul anterior, respectiv finalul anului 2008.
"România rămâne totuşi un stat cu statistici paradoxale. Deşi peste 80% dintre români deţin proprietăţi imobiliare, cererea pentru locuinţe se menţine la valori crescute. Explicaţii se pot găsi în migraţia accelerată dinspre rural înspre urban - cei care deţin deja o proprietate la ţară se mută la oraş, unde locuinţele sunt mai scumpe-, în factorul cultural specific al nevoii de a fi proprietarul spaţiului în care locuieşti, în slaba educaţie a populaţiei în domeniul investiţiilor imobiliare", se menţionează în studiu.
În ceea ce priveşte perioada următoare, reprezentanţii Darian nu văd sustenabilă menţinerea perioadei de uşor echilibru al preţurilor prin adoptarea programelor anti-criză de către Guvern.
"Programul Prima Casă a provocat deja o polarizare a preţurilor din zona 50.000-70.000 de euro înspre valoarea maximă garantată de stat de 60.000 de euro. Proprietăţi scoase la vânzare cu preţuri de 54-58.000 de euro au înregistrat o ajustare rapidă în sus odată cu anunţarea demarării acestui program, în timp ce efectul invers, de scădere a preţurilor până în această zonă se înregistrează preponderent la dezvoltatorii presaţi din punct de vedere financiar", se mai arată în studiu.
Valorile proprietăţilor vor urma trendul economic general, iar contracţia tot mai evidentă a economiei poate fi de natură să impulsioneze în continuare scăderea preţurilor la imobiliare.
Şi pe piaţa terenurilor, în 2009, preţurile "s-au topit văzând cu ochii", mulţi bani ai investitorilor rămânând "îngropaţi" în terenuri de investiţii, mai susţin reprezentanţii Darian.
Astfel, valoarea medie a scăderilor în provincie a fost pentru primele şase luni de 26%, cu maxime de 40% înregistrate la Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţurile locuinţelor s-au redus cu până la 40% de la începutul anului.
 Vizualizări articol: 313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţurile locuinţelor s-au redus cu până la 40% de la începutul anului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei