Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 aug 2009 - Anul XIV, nr. 200 (4186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hossu: „Guvernul amână asumarea răspunderii pe pachetul de legi printre care cel al salarizării unice”

Guvernul amână cu două săptămâni asumarea răspunderii pe pachetul de legi, printre care şi cel al salarizării unice în sistemul bugetar, pe 2 septembrie proiectul urmând să fie înaintat Parlamentului şi să înceapă dezbaterile, a declarat, miercuri, liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Liderul sindical a precizat că, la întâlnirea de miercuri de la Guvern, reprezentanţii sindicatelor şi cei ai patronatelor au avut doar o primă discuţie cu reprezentanţii Guvernului privind pachetul de legi pe care Executivul urmează să şi-l asume.
"În şedinţa de astăzi (miercuri - n.r.) Guvernul îşi va însuşi o formă scrisă şi cel mai probabil luni vom avea o discuţie la Ministerul de Finanţe pe actul scris", a precizat liderul Cartel Alfa.
Hossu a spus că reprezentanţii Guvernului au recunoscut că se aşteaptă la reacţii din partea partidelor de opoziţie, dar şi din partea Justiţiei.
"Conform procedurii, se va da un termen mai mare, probabil de 10 zile, pentru a discuta în vederea îmbunătăţirii proiectului de lege, practic mai rămân două săptămâni de discuţii şi consider că acest termen este suficient pentru a rezolva eventualele probleme constatate. 2 septembrie va fi data depunerii proiectului la Parlament", a spus Hossu.
La rândul lui, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că Guvernul a decis ca pe 2 septembrie să îşi asume doar un punct de vedere politic pe pachetul de legi.
Costin a adăugat că pachetul de legi va fi de fapt o lege cu mai multe capitole, iar Guvernul îşi va asuma răspunderea în aproximativ două săptămâni.
Cele cinci confederaţii sindicale - "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical, CNSLR-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Meridian - au transmis prim-ministrului, la întâlnirea de marţi, de la Guvern, punctul de vedere comun referitor la proiectul legii salarizarii unice în sistemul bugetar, subliniind că există deficienţe şi nu se respectă acordul referitor la evoluţia salariului minim, ei solicitând amânarea asumărării răspunderii pe legea unică până în a doua jumătate a lunii octombrie.
Reprezentanţii salariaţilor cereau introducerea în textul legii unice a salariilor minime pentru următorii cinci ani conform acordului din 2008 şi un mecanism de corecţie în funcţie de evoluţia salariului mediu, precum şi amânarea asumării răspunderii guvernamentale pe acest act normativ până în a doua jumătate a lunii octombrie.
Sindicaliştii spuneau că, în această perioadă, trebuie stabilite, împreună cu toate sindicatele, mediile ponderate pe grupele mari de bugetari (învăţământ preuniversitar, învăţământ universitar, sănătate, administraţie publică, ordine publică, armată, justiţie). Totodată, potrivit sindicaliştilor, la nivelul fiecărui ordonator de credit trebuie să fie refăcuţi coeficienţii de ierarhizare, corectând deficienţele şi stabilind aceşti coeficienţi astfel ca să rezulte pe domeniul de activitate media ponderată stabilită.

Sindicaliştii solicitau respectarea acordului din 2008 referitor la evoluţia salariului minim brut pe economie, astfel încât raportul dintre salariul mediu brut pe economie şi salariul minim brut pe economie să fie egal cu 2 în anul 2014.
Cele cinci confederaţii susţineau că proiectul de lege nu conţine introducerea tuturor mecanismelor de salarizare promovate prin legi speciale, aceste prevederi trebuind eliminate din aceste legi speciale (de exemplu Legea 221/2008).
Sindicaliştii reclamau şi nerespectarea celor nouă criterii de evaluare convenite în ierarhizarea propusă, coeficienţii propuşi nereflectând toate criteriile de evaluare (de exemplu incompatibilitatea, conflictul de interese), nerespectarea echivalărilor orizontale la cele trei comprimări făcute.
Preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, marţi, la finalul întâlnirii de la Guvern pe tema legii unice de salarizare, că proiectul legislativ va fi "uşor modificat", joi, la Ministerul de Finanţe.
Hossu a spus că sindicaliştii au semnalat deficienţe ale actualului text, iar astăyicomisii formate din sindicate şi patronate vor face corectări pe acest text, pentru a elimina neconcordanţele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hossu: „Guvernul amână asumarea răspunderii pe pachetul de legi printre care cel al salarizării unice”.
 Vizualizări articol: 413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hossu: „Guvernul amână asumarea răspunderii pe pachetul de legi printre care cel al salarizării unice”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei