Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 aug 2009 - Anul XIV, nr. 195 (4181)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Valoarea de impozitare la clădirile racordate la utilităţi, majorată din 2010 la 806 lei

Executivul a decis ca din 2010 să majoreze impozitele şi taxele locale, valoarea de impozitare pentru clădirile făcute din materiale rezistente şi racordate la utilităţi urmând să fie majorată cu 20%, de la 669 de lei pe metrul pătrat la 806 lei.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Hotărârea privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicate începând cu anul fiscal 2010.
În 18 februarie, directorul de politici fiscale şi bugetare locale din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Daniel Marinescu, declara că, prin indexarea cu rata inflaţiei din ultimii trei ani, valoarea impozabilă a clădirilor, terenurilor şi mijloacelor fixe, dar şi valoarea amenzilor va creşte cu 20,49%, comparativ cu nivelurile stabilite prin Hotărârea de Guvern 1514 din 2006.
Câteva zile mai târziu, Gheorghe Marinescu, şeful Direcţiei Taxe şi Impozite Locale din Ministerul Finanţelor Publice (MFP), anunţa, într-o conferinţă de presă, că impozitele pe case, terenuri şi maşini vor creşte, din 2010, cu 20,5 la sută.
Conform Hotărârii de Guvern adoptate miercuri, valoarea de impozitare a clădirilor din materiale rezistente - beton sau cărămidă - care nu sunt racordate la reţeaua de apă, canalizare, reţeaua electrică sau termică va creşte de la 397 de lei pe metrul pătrat la 478 de lei pe metrul pătrat.
Valoarea de impozitare a fiecărui metru pătrat de construcţie din lemn, piatră naturală sau chirpici creşte şi ea, de la 182 la 219 lei în cazul celor cu utilităţi şi de la 114 la 137 în cazul celor fără utilităţi.
Impozitul pe clădiri se calculează de autorităţile locale, cuantumul plătit de contribuabil urmând să fie de 0,1 la sută din valoarea de impozitare stabilită prin lege. La această valoare, autoritatea locală poate adăuga până la 20 la sută.
Cuantumul impozitelor pentru terenurile intravilane cu destinaţia de spaţiu de construcţie creşte şi el, de la 7.404 de lei anual pentru un hectar la 8.921 de lei, în condiţiile în care localitatea în care se află este, conform clasificării oficiale, una de rang 0, iar zona în care terenul este amplasat este "A". Clasificarea oficială instituie localităţi de şase ranguri - notate, în ordine crescătoare, de la "0" la "V", iar zonele din cadrul localităţii sunt, de la centru spre periferie, de la "A" la "D".
Creşte şi impozitul pe mijloace de transport, cea mai recentă HG instituind o taxă anuală în funcţie de cilindreea motorului maşinii, motocicletei sau utilitarei. Astfel, pentru cele cu o cilindree de maximum 1.600 de centimetri cubi, românii vor plăti câte opt lei pentru fiecare 200 de centimetri pătraţi ai propulsorului maşinii lor. Pentru cele cu motoare între 1.601 şi 2.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxaţi cu 18 lei. Între 2.001 şi 2.600 de centimetri cubi, unitatea de calcul va fi de 36 de lei, iar pentru intervalul de la 2.601 la 3.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxaţi cu 72 de lei anual.
Ambarcaţiunile de sport şi agrement, impozitate până acum cu sume de până la 800 de lei, vor fi taxate cu până la 964 de lei anual, cuantumul fiind stabilit în funcţie de o serie de criterii prevăzute în normele metodologice ale actului normativ.
Aceeaşi HG stabileşte şi cuantumul taxelor percepute de administraţiile locale pentru diverse servicii, precum eliberarea unor autorizaţii sau certificate.
Astfel, dacă până acum un certificat de urbanism pentru un teren cu suprafaţa de până la 150 de metri pătraţi se elibera contra unei sume de 3-4 lei, aceasta va fi, din 2010, cuprinsă între 4 şi 5 lei.
Conform Codului Fiscal, valoarea impozitelor şi taxelor locale se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare. Noile valori sunt aprobate prin hotărâre a guvernului, până la data de 30 aprilie a fiecărui an.
Valorile instituite de noua HG vor intra în vigoare începând cu anul fiscal 2010.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Valoarea de impozitare la clădirile racordate la utilităţi, majorată din 2010 la 806 lei.
 Vizualizări articol: 401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Valoarea de impozitare la clădirile racordate la utilităţi, majorată din 2010 la 806 lei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei