Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 aug 2009 - Anul XIV, nr. 194 (4180)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul redistribuie sume economisite din compensarea medicamentelor

Sumele economisite din programul de compensare a medicamentelor cu 90% vor fi redistribuite pentru programele naţionale de sănătate în domeniul oncologiei şi diabetului, iar spitalele transferate autorităţilor locale vor putea derula astfel de programe naţionale, conform unor hotărâri ale Guvernului
Executivul a aprobat, ieri, o hotărâre de Guvern prin care o parte din sumele economisite din compensarea medicamentelor cu 90% şi rezultate din scăderea preţului la medicamente să fie redistribuite la programele naţionale de sănătate privind oncologia şi diabetul.
Ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, a arătat că există un deficit de finanţare la programul de oncologie şi la cel de diabet.
Actul normativ prevede, totodată, înfiinţarea unui program naţional pentru combaterea pandemiei de gripă AH1N1.
Guvernul a decis, tot ieri, printr-o altă hotărâre, ca unităţile spitaliceşti transferate în 2008 autorităţilor locale din Bucureşti şi municipiul Oradea să poată derula programele naţionale de sănătate aprobate prin bugetul de stat.
Premierul Emil Boc a declarat că autorităţile locale au solicitat Guvernului să specifice prin acte normative că unităţile descentralizate vor fi transferate administraţiei locale cu sumele din buget necesare finanţării acestor instituţii.
"Va trebui, la începutul lunii septembrie, să completăm cadrul normativ şi să precizăm că orice transfer la unităţile locale se face cu resursele financiare aferente şi pentru anul acesta, şi pentru anii următori", a arătat Emil Boc.
Ministrul Sănătăţii a afirmat, la rândul său, că Guvernul poate modifica printr-o ordonanţă simplă Ordonanţa 162/ 2008 privind transferul unităţilor spitaliceşti şi poate să prevadă în mod explicit că descentralizarea se realizează cu alocarea sumelor prevăzute la buget pentru administrarea instituţiilor de sănătate.
În urmă cu o săptămână, Ministerul Sănătăţii (MS) anunţa că a suplimentat fondurile pentru principalele programe naţionale de sănătate, iar bolnavii cronici vor beneficia, în continuare, fără disfuncţionalităţi, de tratament gratuit în cadrul programelor de sănătate.
Potrivit MS, au fost suplimentate cu 180 milioane de lei (aproximativ 42 de milioane de euro) programele de oncologie şi diabet şi boli de nutriţie.
Pentru programul de oncologie a fost transferată de la bugetul MS la Fondul Unic de Asigurări de Sănătate suma de 120 milioane de lei, iar pentru cel de diabet, 60 milioane de lei. De asemenea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a realizat în aceste zile o echilibrare a bugetelor judeţene pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA.
Referitor la Programul de tratament al bolnavilor de HIV/SIDA, CNAS a demarat pe SEAP licitaţia naţională de achiziţie a medicamentelor, fiind pentru prima oară, din 2003, când se organizează o licitaţie naţională pentru achiziţionarea tratamentului necesar acestor bolnavi.
Bolnavii care suferă de afecţiuni cronice au transmis, lunea trecută, şefului statului şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului un "apel disperat" în care atrag atenţia asupra lipsei banilor pentru medicamentele necesare pentru a rămâne în viaţă, situaţia fiind, în opinia lor, "la limită".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul redistribuie sume economisite din compensarea medicamentelor.
 Vizualizări articol: 322 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul redistribuie sume economisite din compensarea medicamentelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei