Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2009 - Anul XIV, nr. 191 (4177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gripa AH1N1, până acum mai uşoară decât gripa sezonieră, igiena esenţială

Noul tip de gripă, AH1N1, aşa cum se prezintă până acum este mai uşoară decât gripa sezonieră din ultimii ani, iar autorităţile sanitare recomandă respectarea măsurilor de igienă şi izolarea la domiciliu a celor bolnavi.
Directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, a declarat, ieri, agenţiei MEDIAFAX, că aşa cum a evoluat până acum gripa AH1N1 ea este mai uşoară decât gripa sezonieră în care au fost înregistrate sute de decese prin complicaţiile date de boală.
"Singurele măsuri recomandate de OMS şi de autorităţile sanitare europene, dar şi de Ministerul român al Sănătăţii vizează respectarea normelor de igienă, precum şi izolarea bolnavilor la domiciliu", a mai spus directorul CPCBT.
Medicii ştiu că fiind vorba despre o boală uşoară, părinţii vor fi tentaţi să trimită copiii la grădiniţă şi la şcoală, de aceea autorităţile europene poartă discuţii intense despre măsurile ce pot fi luate odată cu începerea şcolilor.
"Pentru că boala prezintă o formă uşoară, orice bolnav va fi tentat să o trateze cu mai puţină atenţie, adică va merge la serviciu, iar copiii la şcoală. Noi recomandăm izolarea la domiciliu a celor bolnavi de gripă. Nu putem şti dacă boala va afecta sute sau mii de persoane, dar la începutul anului şcolar vom face, ca de obicei triajul epidemiologic şi vom recomanda ca elevii bolnavi să stea acasă. Dar dacă se vor juca în faţa blocului sau vor merge la competiţii sportive sau spectacole este cam la fel", a adăugat medicul Adriana Pistol.
Potrivit specialiştilor, gripei, indiferent de ce tip este, îi place iarna, în general gripa sesizonieră atingând un vârf în lunile ianuarie-februarie.
Institutul Cantacuzino a primit de la institutul de profil din Marea Britanie două variante ale virusului gripal AH1N1, instituţia urmând să producă, până la sfârşitul anului, cinci milioane de doze, pentru care Guvernul a alocat suma de 21 de milioane de lei.
"Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino a primit de la institutul de profil din Marea Britanie două variante ale virusului gripal implicat în actuala pandemie şi, în momentul de faţă, se găseşte în etapa studiilor preclinice, urmând ca, în perioada următoare, să desfăşoare activităţile specifice studiilor clinice şi, bineînţeles, controlul de calitate al acestui vaccin. Există în acest sens proceduri standard. Autorizarea punerii pe piaţă se va face conform procedurilor aprobate de EMEA", a declarat Alexandru Rafila, consilierul ministrului Sănătăţii, citat într-un comunicat de presă remis, marţi.
Rafila a adăugat că, până la sfârşitul anului, Institutul Cantacuzino va produce o cantitate de cinci milioane de doze, pentru care Guvernul a alocat mai mult de 21 de milioane de lei.
Campania de vaccinare a populaţiei se va desfăşura concomitent cu finalizarea producţiei de vaccin şi în conformitate cu recomandările OMS şi ale Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile, acoperind 20% din populaţie.
Alexandru Rafila a arătat că vor fi ierarhizate persoanele care urmează să fie vaccinate, în funcţie de riscul de a contracta boala, de a face complicaţii şi de a transmite boala mai departe (de exemplu, persoanele din serviciile medicale şi din alte servicii publice vor fi primele vizate, conform protocoalelor".
În România, au fost confirmate oficial, până în prezent, 222 de cazuri de îmbolnăvire cu AH1N1.
OMS aprecia, în urmă cu o lună, că toate ţările vor avea nevoie de vaccin împotriva gripei AH1N1, cu prioritate pentru personalul din domeniul sănătăţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gripa AH1N1, până acum mai uşoară decât gripa sezonieră, igiena esenţială.
 Vizualizări articol: 578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gripa AH1N1, până acum mai uşoară decât gripa sezonieră, igiena esenţială0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei