Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 aug 2009 - Anul XIV, nr. 188 (4174)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Coeficienţii de ierarhizare din proiectul Legii salarizării au fost reduşi cu până la 25 la sută

Coeficienţii de ierarhizare din proiectul Legii unice de salarizare în sectorul bugetar au fost reduşi, după analiza financiară făcută de Ministerul de Finanţe, cu până la 25 la sută, fiind afectate de diminuare şi funcţiile înalte, precum cea de ambasador şi de vicepreşedinte la ICCJ sau la CSM.
Potrivit noilor propuneri, trimise deja de Ministerul Muncii sindicaliştilor, coeficienţii de ierarhizare au fost reduşi cu până la 25 la sută.
O reducere de 25 la sută a fost aplicată funcţiilor de conducere din Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Astfel, dacă în vechea propunere ambasadorul putea obţine venituri cuprinse între 8,65 şi 10,81 de salarii minime pe economie, în funcţie de vechime, noile propuneri stabilesc că aceştia vor avea între 6,50 şi 8,10 salarii minime.
De asemenea, consilierul diplomatic, care avea între 6,39 şi 7,98 salarii minime pe economie, va obţine, potrivit ultimelor propuneri, între 4,80 şi 6 salarii, reducerea fiind tot de 25 la sută.
Tot cu 25 la sută a fost redus şi salariul secretarului general cu rang de ambasador din MAE, coeficientul de ierarhizare fiind redus de la 10,89 la 8,20.
Potrivit noului proiect, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) va avea salariul cu 25 la sută mai mic decât cel stabilit în propunerile iniţiale, coeficientul de ierarhizare fiind tăiat de la 13,70 la 10,95, iar cel al vicepreşedintelui va scădea de la coeficientul de 12,95 la 10,35.
În cazul vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), reducerea este de 20 la sută, noii coeficienţi fiind 11,90, faţă de 14,90 iniţial.
Preşedintele de secţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, prim-adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi cel al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care aveau iniţial coeficientul de ierarhizare de 14,80, vor avea, în urma ajustărilor, un salariu echivalent a 11,85 de salarii minime pe economie.
De asemenea, adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, adjunctul procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi adjunctul procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, dar şi secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii vor beneficia de 11,75 de salarii minime pe economie, comparativ cu 14,70 prevăzut iniţial.
De o reducere cu 25 de procente va fi afectat şi judecătorul cu grad de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit propunerilor iniţiale, pentru vechime maximă avea coeficientul de 11,52, acesta fiind însă redus la 8,65.
Au fost reduşi cu 20 la sută şi coeficienţii pentru vicepreşedinţii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor de la 14 la 11,20, precum şi cei pentru preşedinţii comisiilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, secretarii şi chestorii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, de la 13,70 la 10,95.

 

Profesorii universitari, mai afectaţi decât cei din preuniversitar

Procentul de diminuare a coeficienţilor de ierarhizare în educaţie este mai mare în cazul funcţiilor din sistemul universitar decât în cazul celor din preuniversitar, reducerile propuse pentru educaţie fiind cuprinse între 18 şi 25 la sută.
Pentru profesorul universitar reducerea coeficientului de ierarhizare este de 25 la sută, de la 10,10 pentru vechime maximă de peste 40 de ani, la 7,60, în aceeaşi măsură fiind redus şi coeficientul conferenţiarului, respectiv de la 7 la 5,25.
Coeficienţii au fost tăiaţi şi în cazul lectorilor universitari, pentru vechime maximă aceştia putând primi un salariu echivalent a cel mult 3,85 salarii minime pe economie, faţă de 5,10, reducerea fiind tot de 25 la sută.
Reduceri au fost operate şi pentru funcţiile de conducere din învăţământul superior. Astfel, coeficientul de ierarhizare pentru rector este de 8,45 comparativ cu 11,23 anterior ajustării, cel stabilit pentru decan este de 8,15 faţă de 10, 85, reducerea fiind de 25 la sută.
Aceeaşi ajustare a fost aplicată şi pentru funcţii de conducere din învăţământul preuniversitar, astfel că inspectorul şcolar general are coeficientul de ierarhizare 6,65 faţă de 8,85 iniţial. De asemenea, un director de şcoală va beneficia de 6,30 salarii minime faţă de 8,38 iniţial.
Şi coeficientul pentru profesorul I, grad didactic I cu peste 40 de ani vechime scade de la 5,45 la 4,10, reducerea fiind tot de aproximativ 25 la sută, aplicabilă şi pentru profesor I, grad II tot cu vechime maximă.
Afectat de scăderea coeficienţilor este şi profesorul I debutant, care iniţial se propusese să beneficieze de 3,25 salarii minime, iar acum va avea doar 2,45.
Pentru învăţătorul, educatorul, maistru - instructor grad didactic I, cu vechime maximă, a fost propusă o reducere de aproximativ 18 la sută a coeficienţilor iniţiali, de la 4,30 la 3,50.



Coeficienţi reduşi, şi în sistemul sanitar

Coeficienţii aferenţi funcţiilor din sistemul sanitar au fost reduşi cu până la 25 la sută, potrivit ultimelor propuneri înaintate de Ministerul Muncii liderilor sindicali, inclusiv în cazul medicului stagiar reducerea fiind de peste 20 de procente.
Reduceri însemnate au fost propuse şi în cazul coeficienţilor stabiliţi iniţial pentru sistemul sanitar.
Astfel, managerul de spital cu peste 400 de paturi, care trebuia să aibă nouă salarii minime pe economie va mai beneficia de cel mult 6,80 de salarii minime, iar directorul medical va avea 6,45 de salarii faţă de 8,55.
În cazul managerilor spitalelor care au mai puţin de 400 de paturi, coeficienţii vor scădea cu 25 la sută, de la 8,40 la 6,30, iar cei ai directorilor medicali de la 8,20 la 6,20.
Coeficienţii managerilor din Serviciile de Ambulanţă au fost ajustaţi tot cu aproape 25 la sută, de la 9 la 6,80, iar cei ai directorilor medicali din aceleaşi servicii au fost reduşi de la 8,20 la 6,20.
Asistentul şef din Serviciile de Ambulanţă, va avea 4,70 salarii minime faţă de 6,25, cât se prevăzuse înainte de ajustare.
În cazul personalului de specialitate medico-sanitar, medicul primar va avea o diminuare a coeficientului de 12 la sută, de la 5,75 la 5,10, iar medicul specialist o reducere de 25 la sută, respectiv de la 5 la 3,75.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coeficienţii de ierarhizare din proiectul Legii salarizării au fost reduşi cu până la 25 la sută.
 Vizualizări articol: 1715 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Coeficienţii de ierarhizare din proiectul Legii salarizării au fost reduşi cu până la 25 la sută1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei