Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 aug 2009 - Anul XIV, nr. 187 (4173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Subvenţie de un leu/litru la motorina pentru lucrările agricole de toamnă

Ministerul Agriculturii va acorda o subvenţie de un leu pe litru de motorină, în limita a 39 de litri pe hectar pentru lucrările de agricole necesare înfiinţării culturilor de toamnă, a declarat, ieri, ministrul de resort, Ilie Sârbu.
Cuantumul subvenţiei a rămas nemodificat faţă de cel din 2008. Ajutorul va fi acordat pentru o suprafaţă totală de 3,1 milioane hectare, cultivate cu grâu, secară, orz, orzoaică şi plante furajere.
Sârbu a prezentat, într-o conferinţă de presă, cele patru tipuri de subvenţii acordate de minister.
Astfel, pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, Guvernul a aprobat acordarea unui avans de 70% din valoarea subvenţiilor la hectar din fonduri UE, reprezentând 209 lei pe hectar, care va putea fi plătit fermierilor începând cu 16 octombrie.
Plăţile la hectar sunt acordate începând cu data de 1 decembrie a anului în care au fost primite solicitările din partea fermierilor. Subvenţiile din fonduri UE trebuie achitate până la 30 iunie, pentru depăşirea acestei perioade fiind percepute penalizări.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a început plăţile aferente anului 2008 la 25 martie 2009 şi a plătit, până la 30 iunie, 492 milioane de euro pentru subvenţii din fondurile UE, reprezentând 93% din suma alocată.
Totodată, fermierii vor putea primi credite reprezentând 70% din valoarea plăţilor complementare la hectar, achitate din bugetul de stat aferente plăţilor directe din fonduri UE. Împrumuturile pot fi angajate de agricultori, pe baza adeverinţelor emise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.
Valoarea sprijinului este de 131 de lei pe hectar, potrivit Ministerului Agriculturii.
De asemenea, fermierii vor primi granturi, cu o valoare estimată de 146 de lei pe hectar, reprezentând 30% din valoarea creditelor agricole angajate de producători pentru culturile agricole care vor fi înfiinţate în această toamnă.
"Această sumă îi rămâne fermierului după rambursarea creditului. El îşi poate achita dobânda care poate varia între 8% şi 15% şi mai rămâne şi cu un bonus", a declarat Sârbu.
Ministrul a adăugat că această formă de ajutor este utilizată cu precădere de marile exploataţii agricole, dar că este din ce în ce mai solicitată de către fermieri.
El a mai spus şi că nu vor mai fi acordate ajutoare pentru îngrăşăminte.
Guvernul a anunţat sâmbătă că a aprobat alocarea a 420 milioane euro, sub formă de împrumut de la Trezorerie, pentru prefinanţarea programelor din agricultură şi alte 600 milioane lei pentru sprijinirea culturilor de toamnă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Subvenţie de un leu/litru la motorina pentru lucrările agricole de toamnă.
 Vizualizări articol: 320 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subvenţie de un leu/litru la motorina pentru lucrările agricole de toamnă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei