Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 aug 2009 - Anul XIV, nr. 183 (4169)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Obligativitatea asigurării clădirilor cu risc seismic ridicat ar putea fi eliminată

Proprietarii clădirilor expertizate de către autorităţile publice ca fiind cu risc seismic ridicat nu vor mai fi obligaţi să încheie poliţă de asigurare împotriva cutremurelor, potrivit unui proiect de act normativ referitor la modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.
Proiectul de act normativ a fost elaborat de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi vizează introducerea unor prevederi de ordin tehnic, specifice activităţii de asigurare, şi remedierea unor omisiuni şi neclarităţi care ar fi afectat funcţionalitatea activităţii de asigurare obligatorie, se precizează în expunerea de motive.
Adoptată în noiembrie 2008, Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2010, termen avansat, în luna mai, de Radu Stancu, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).
Anterior, termenul avansat de MAI a fost 1 iulie 2009.
Aplicarea legii este condiţionată de înfiinţarea Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID), societatea care va emite poliţa de asigurarea obligatorie a locuinţelor. Legea 260/2008 a fost criticată de asigurători, care au condiţionat intrarea ca acţionari ai PAID de modificarea textului actului normativ.
Prin proiectul de act normativ elaborat de MAI, plata despăgubirilor se va face direct de către PAID, în baza unui centralizator transmis de asigurătorul care a efectuat constatarea şi evaluarea prejudiciilor. De asemenea, PAID va deconta asigurătorilor cheltuielile efectuate cu activitatea de constatare şi evaluare a prejudiciilor rezultate în urma producerii riscurilor asigurate obligatoriu.
În forma actuală, Legea 260/2008 spune că plata despăgubirilor se va face de societatea care a efectuat constatarea şi evaluarea daunelor, aspect criticat de asigurători interesaţi de intrarea pe acest segment de business.
MAI propune ca acţionarii viitorului PAID şi asigurătorii autorizaţi să încheie poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) să nu fie obligaţi în nici un caz să suporte din fonduri proprii acoperirea oricăror diferenţe dintre despăgubirile datorate şi fondurile disponibile la PAID.
De asemenea, proiectul de act normativ propune ca viitorii acţionari ai PAID controlaţi de aceleaşi persoane sau grup de persoane să nu deţină mai mult de 15% din capitalul social al PAID. În prezent, Legea 260/2008 permite societăţilor care au acelaşi acţionar să deţină, fiecare, cel mult 15% din acţiunile PAID.
O altă propunere spune că nivelul sumei asigurate obligatoriu şi cuantumul primei pot fi modificate anual, prin ordin, de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Legea 260/2008 stabileşte că Executivul poate modifica, prin hotărâre, în primii cinci ani de la intrare în vigoare a actului normativ, nivelul sumei asigurate obligatoriu şi cuantumul primei.
Potrivit Legii 260/2008, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
În acelaşi act normativ se spune că poliţa PAD se încheie în formă scrisă între PAID şi proprietarul locuinţei.
Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.
Persoanele fizice sau juridice care nu îşi asigură locuinţele aflate în proprietate, în condiţiile Legii 260/2008, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit actului normativ, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor.
Fondul locativ naţional cuprinde opt milioane de unităţi, din care, potrivit datelor CSA, doar cel mult 15% beneficiază de protecţie printr-o poliţă de asigurare facultativă.
Potrivit unei estimări MAI, valoarea primelor subscrise după introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va atinge 150 de milioane de euro.
Din informaţiile CSA, peste 20 de asigurători şi-au exprimat intenţia de participare la viitorul PAID, printre aceştia numărându-se Ardaf, Astra, Certasig, Grawe şi Generali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Obligativitatea asigurării clădirilor cu risc seismic ridicat ar putea fi eliminată.
 Vizualizări articol: 387 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obligativitatea asigurării clădirilor cu risc seismic ridicat ar putea fi eliminată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei