Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iul 2009 - Anul XIV, nr. 171 (4157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băncile preiau locuinţa din "Prima Casă" dacă nu se achită garanţia şi sunt scutite de unele condiţii

Băncile vor prelua casele cumpărate prin credite garantate de stat, dacă Fondul de Garantare pentru IMM va refuza să plătească garanţia, şi nu vor mai fi obligate să respecte unele criterii pe întreaga durată a contractului, precum condiţiile de prudenţialitate bancară şi acoperirea teritorială.
Asupra locuinţei cumpărate prin programul "Prima Casă" va fi instituită o ipotecă legală de rang I valabilă pe toată durata finanţării, iar în cartea funciară vor fi notate interdicţia de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de cinci ani, precum şi interdicţia de grevare cu alte sarcini.
Conform legii, instituirea unei ipoteci legale nu mai necesită încheierea unui contract de ipotecă.
"În cazul primirii de către finanţator (banca - n.r.) a refuzului de plată a garanţiei de la Fondul Naţional de Garantare şi Creditare a IMM, în temeiul convenţiei de garantare, finanţatorul are dreptul să înscrie în cartea funciară privilegiul reglementat prin Codul Civil, concomitent cu radierea din cartea funciară a ipotecii legale instituite în favoarea statului român", se arată în hotărârea de modificare a normelor la programul "Prima Casă", aprobată, miercuri, de Guvern şi obţinută de MEDIAFAX.
Conform Codului Civil, "cei care au dat banii care au servit la achiziţia unui imobil sunt consideraţi creditori privilegiaţi asupra acelui imobil".
Actul normativ aprobat de Guvern stabileşte totodată că băncile sunt obligate ca pe întreaga durată de derulare a contractelor de finanţare încheiate în condiţiile programului "Prima Casă" să menţină doar o parte dintre criteriile pe care trebuie să le respecte la momentul încheierii contractului.
Astfel, băncile sunt obligate să respecte în continuare condiţiile legate de nivelul dobânzii aferente creditului, neperceperea comisionului de rambursare anticipată, durata maximă a creditului şi lipsa clauzelor care să permită modificarea unilaterală a contractului de către bancă.
Printre criteriile pe care băncile sunt obligate să le menţină pe întreaga durată de derulare a contractului nu se regăsesc însă cele legate de îndeplinirea condiţiilor de prudenţialitate prevăzute de legislaţia bancară, certificate pentru Fond de către Banca Naţională a României, de acoperirea teritorială la nivel naţional şi/sau judeţean, de evaluarea locuinţei şi nivelul avansului, de efectuarea verificării îndeplinirii obligaţiei de asigurare a locuinţei de către beneficiar şi de reînnoirea în favoarea statului român a ipotecii de rangul I.
O altă modificare este că persoanele care vor cumpăra locuinţe prin credite garantate de stat vor fi obligate să asigure casa împotriva tuturor riscurilor şi să desemneze statul ca beneficiar al poliţei de asigurare, pe toată durata finanţării.
Iniţial, Guvernul a decis ca persoanele care cumpără locuinţele să asigure casa şi să cesioneze drepturile de despăgubiri în favoarea statului.
În cadrul programului poate fi achiziţionată o singură locuinţă.
Hotărârea aprobată, miercuri, de Executiv mai stabileşte că pentru cumpărarea de locuinţe care se află în fază de construcţie sau urmează să fie construite, antecontractul de vânzare-cumpărare va fi prezentat doar dacă beneficiarul solicită emiterea unei promisiuni unilateriale de creditare.
Modificările au fost efectuate de Guvern după ce băncile au cerut ca în programul "Prima Casă" să fie incluse şi apartamentele nou-construite prin credit bancar şi deja ipotecate, precum şi clarificarea unor detalii legate de ipoteca asupra locuinţei şi poliţa de asigurare.
Guvernul a primit oferte de la 20 de bănci pentru credite în valoare totală de 1,4 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit la un miliard de euro, iar până în prezent convenţia a fost semnată de 13 bănci.
Ulterior, ING a anunţat că renunţă să participe la program şi că va lansa o ofertă alternativă de credit ipotecar.
Convenţia este semnată între Ministerul Finanţelor şi Fondul Naţional de Garantare pentru IMM, pe de-o parte, şi reprezentanţii băncilor interesate de acest program.
Persoanele care vor să ia credite prin programul "Prima Casă" vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băncile preiau locuinţa din "Prima Casă" dacă nu se achită garanţia şi sunt scutite de unele condiţii.
 Vizualizări articol: 443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băncile preiau locuinţa din "Prima Casă" dacă nu se achită garanţia şi sunt scutite de unele condiţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei