Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iul 2009 - Anul XIV, nr. 169 (4155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Femei sărace, fără educaţie, primeau 700 - 1.000 de lei pentru fiecare prelevare de ovule

Instanţa Tribunalului Bucureşti arată, în motivarea deciziei prin care, în urmă cu o zi, a dispus arestarea a trei persoane acuzate în cadrul anchetei privind clinica Sabyc, că clientele erau femei sărace, fără educaţie care primeau sume între 700 şi 1.000 de lei pentru fiecare prelevare de ovule.
Instanţa Tribunalului Bucureşti a dispus, luni, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului specialist ginecolog şi şef al clinicii Sabyc, Harry Mironescu, a fiului acestuia Yair Miron şi a Ceciliei Borza, acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material.
Instanţa Tribunalului Bucureşti a luat act de declaraţia uneia dintre persoanele învinuite în acest dosar, Florina Iordache, potrivit căreia, timp de doi ani, acesteia i-au fost prelevate ovule de patru - cinci ori. Femeia a primit de la Cecilia Borza, de trei ori, sumele de 700, 800 şi 1.000 de lei, pentru fiecare operaţie de prelevare ovule.
Florina Iordache arată în declaraţia sa că toate aceste fapte s-au petrecut în sediul clinicii Sabyc, la aproximativ două ore de la efectuarea operaţiei, iar că ulterior, i s-a propus de către doctorul Harry Mironescu şi de Cecilia Borza ca, dacă mai aduce şi alte femei care să fie de acord să li se preleveze ovule, să primească un comision de 100 de dolari.
O altă declaraţie de martor, consemnată şi luată în calcul de instanţă în motivarea deciziei de luni, este cea a Alexandrei Maria Neacşu, din care rezultă că aceasta a primit câte 800 de lei la prima recoltare, în noiembrie 2008 şi la a doua recoltare, în cursul lunii ianuarie 2009, precum şi 1.000 de lei la cea de-a treia recoltare.
La rândul său, Neacşu a declarat că Cecilia Borza i-a propus să aducă femei cu vârstă maximă de 30 de ani la clinică, cu promisiunea că pentru fiecare dintre acestea va primi 100 de dolari.
Tribunalul Bucureşti a avut în vedere şi împrejurarea potrivit căreia comercializarea de ovule feminine este interzisă, deoarece reprezintă o formă de exploatare a femeilor şi o nesocotire a valorilor etice, existând mai multe persoane care au donat în repetate rânduri ovocite, care au fost implementate unor femei diferite, rezultând astfel, în final, copii care din punct de vedere genetic sunt fraţi.
Instanţa a avut în vedere şi riscurile pe care le prezintă tratamentul urmat şi manoperele de recoltare pentru sănătatea fizică şi psihică a donatoarelor, indiferent de împrejurarea că donatoarele şi-au exprimat acordul cu privire la donarea de ovocite. Instanţa subliniază că inculpaţii au profitat de faptul că acestea aveau o situaţie materială extrem de precară.
În motivarea decizie de luni, se mai arată că majoritatea celor care au donat ovule erau persoane fără educaţie, care nu aveau reprezentarea în concret a consecinţelor tratamentului la care se supuneau, urmărind numai realizarea unui folos material care, de altfel, era extrem de mic, raportat la ceea ce se întâmpla în realitate.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a informat, luni, într-un comunicat, că embrionii care urmau a fi implantaţi celor 30 de persoane pregătite pentru realizarea fertilizării in vitro, găsite în clinica Sabyc din Capitală, în timpul descinderilor de duminică, au fost obţinuţi în cadrul clinicii ca urmare a fertilizării ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare, în perioada săptămânilor anterioare şi fără a exista acordul Agenţiei Naţionale pentru Transplant privind acreditarea acestei activităţi.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femei sărace, fără educaţie, primeau 700 - 1.000 de lei pentru fiecare prelevare de ovule.
 Vizualizări articol: 571 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Femei sărace, fără educaţie, primeau 700 - 1.000 de lei pentru fiecare prelevare de ovule0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei