Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 iul 2009 - Anul XIV, nr. 167 (4153)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sustenabilitatea restructurării sistemului de pensii e pusă în pericol

Restructurarea sistemului de pensii din România se încadrează în reformele care au avut succes, dar sustenabilitatea acestui proces este pusă în pericol în prezent de promisiunile de majorare a pensiilor, consideră Banca Mondială.
"Sistemul de pensii a fost restructurat în mod substanţial şi deficitul public din pensii a fost eliminat (...). Totuşi, sistemul rămâne vulnerabil, din cauza beneficiarilor care depăşesc ca număr contribuabilii, faptului că a furnizat beneficii reduse şi că a fost supus unor decizii politice ad-hoc", se arată în Strategia de Parteneriat a Băncii Mondiale cu România.
BM notează că sistemul de pensii cu mai multe piloane (Pilonul II - pensii private obligatorii, Pilonul III - pensii facultative, n.r.) a fost lansat în 2008, că vârsta de pensionare a fost majorată treptat şi că serviciile care nu aveau legătură cu pensiile au fost externalizate.
"Prin urmare, sistemul public de pensii a înregistrat un surplus în anul 2006. Totuşi, acest rezultat este ameninţat de o majorare a pensiilor cu 50% care a fost anunţată în octombrie 2008 şi care ar putea readuce sistemul în deficit", se precizează în raport.
BM susţine adoptarea unei legi revizuite a sistemului de pensii, prin care acestea să se indexeze la inflaţie, dar şi să se majoreze sau eventual să se egalizeze vârsta de pensionare între femei şi bărbaţi şi să se restabilească majorările contribuţiilor incluse în sistemul de pensii private.
Surse oficiale au declarat, că Guvernul analizează mai multe variante pentru elaborarea noii legi a pensiilor, printre care îngheţarea pensiilor mari, obţinute prin legi speciale, sau recalcularea acestora în baza Legii privind sistemul public de pensii.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sustenabilitatea restructurării sistemului de pensii e pusă în pericol.
 Vizualizări articol: 438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Sustenabilitatea restructurării sistemului de pensii e pusă în pericol2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei