Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 iul 2009 - Anul XIV, nr. 165 (4151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România primeşte 11,78 milioane euro pentru inundaţiile din 2008

CE şi România vor semna în săptămânile următoare un acord care va stabili condiţiile specifice de folosire a unui ajutor de 11,78 de milioane de euro acordat României din Fondul de Solidaritate al UE ca urmare a inundaţiilor grave produse în 2008.
Pawel Samecki, comisar european pentru politică regională (în locul Danutei Huebner, care a candidat pentru PE, n.red.) a confirmat, ieri, decizia CE de a aloca un ajutor total de 11,78 milioane de euro României, după inundaţiile grave de vara trecută, informează CE. Ajutorul va fi pus la dispoziţie prin intermediul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) şi va acoperi costurile suportate de autorităţile publice pentru a răspunde situaţiei de urgenţă, în special pentru refacerea infrastructurii esenţiale.
CE şi România vor semna, în săptămânile următoare, un acord de punere în aplicare ce va stabili condiţiile specifice de folosire a ajutorului.
De asemenea, prin intermediul politicii de coeziune a UE, vor fi susţinute măsuri pentru prevenirea riscurilor naturale în România, cu ajutorul programului naţional de mediu, desfăşurat până în 2013. Conform programului, UE va contribui cu 270 de milioane de euro la realizarea de infrastructuri de prevenire a riscurilor, orientate pe prevenirea inundaţiilor.
CE precizează că există deja în pregătire pe râurile Prut-Bârlad, Trotuş şi Siret astfel de programe. Prevenirea inundaţiilor este sprijinită, de asemenea, prin programul transnaţional al fondului de coeziune "Europa de Sud-Est", în care România este parteneră cu alte 15 ţări.
"Peste 1,6 milioane de oameni au fost afectaţi de inundaţiile din iulie, anul trecut. Numeroase locuinţe au fost distruse sau avariate şi s-au produs pagube serioase în agricultură, silvicultură şi în efectivele de animale. Mobilizarea resurselor din Fondul de Solidaritate reprezintă o expresie puternică a solidarităţii UE cu România. Prin politica de coeziune, Comisia va furniza, de asemenea, sprijin financiar pentru îmbunătăţirea infrastructurii în situaţie de risc din cauza inundaţiilor, în cele mai vulnerabile regiuni", a declarat comisarul Samecki, responsabil pentru Fondul de Solidaritate, potrivit comunicatului CE.
Comunicatul CE reaminteşte că cinci judeţe - Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ - au fost grav afectate de inundaţii şi alunecări de teren în urma precipitaţiilor abundente din 2008.
Potrivit CE, pagubele directe au depăşit 470 de milioane de euro în cele 241 de localităţi afectate. Inundaţiile au afectat peste 39.000 de hectare de teren agricol şi 240 de hectare de pădure.
CE reaminteşte de asemenea că autorităţile române au depus o cerere de asistenţă financiară din Fondul de Solidaritate în luna octombrie 2008. "Cu toate că valoarea pagubelor directe s-a aflat sub pragul normal de activare a Fondului de Solidaritate UE (0,6% din produsul intern brut, respectiv 566,8 milioane euro în cazul României), Comisia a putut să mobilizeze fondul invocând circumstanţele excepţionale prevăzute de Regulamentul FSUE. Acesta permite Comisiei să acorde ajutor atunci când o regiune a fost lovită de un dezastru extraordinar, care afectează cea mai mare parte a populaţiei, cu repercusiuni grave şi durabile asupra condiţiilor de viaţă şi asupra stabilităţii economice a regiunii", precizează Executivul comunitar.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România primeşte 11,78 milioane euro pentru inundaţiile din 2008.
 Vizualizări articol: 421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România primeşte 11,78 milioane euro pentru inundaţiile din 20080.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei