Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iul 2009 - Anul XIV, nr. 163 (4149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Decizii

Ridzi a demisionat, Luminiţa Sorina Plăcintă, noul ministru la Tineret şi Sport

Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, a anunţat, ieri, că îşi dă demisia, după aproape şapte luni de la instalarea în funcţie, spunând că nu vrea să afecteze imaginea Guvernului şi a partidului şi că Alianţa PSD-PNL vrea să menţină subiectul pe agenda publică.
"Alianţa PSD-PNL urmăreşte de fapt menţinerea acestui subiect pe agenda publică. Nu se doreşte tranşarea acestei anchete parlamentare, ci, dimpotrivă, prelungirea dezbaterilor pe acest subiect", a declarat Ridzi, precizând că şi-a depus deja demisia la cabinetul premierului Emil Boc.
Ridzi a mai spus că familia sa nu mai poate suporta situaţia creată în urma scandalului în care a fost implicată, iar mama sa este deja bolnavă.
Ea s-a declarat nemulţumită de decizia de luni a Parlamentului de a amâna tranşarea subiectului privind organizarea Zilei Tineretului pentru sesiunea parlamentară viitoare.
"Încă de la începutul discuţiilor cu privire la fondurile cheltuite cu ocazia Zilei Tineretului am spus că mă consider nevinovată şi am acţionat conform legii. De asemenea, odată cu începutul anchetei parlamentare, m-am prezentat în faţa comisiei de anchetă şi am pus la dispoziţie toate documentele solicitate, pentru a-mi demonstra nevinovăţia. Am răspuns la toate solicitările DNA şi am trimis toate documentele legate de organizarea Zilei Tineretului, pentru că nu am nimic de ascuns. Am văzut însă decizia de ieri a Camerei Deputaţilor. Am sperat că Parlamentul doreşte să lămurească rapid această problemă şi că, în maximum două săptămâni, va lua o decizie finală referitoare la acest caz. Am constatat însă că nu se doreşte acest lucru", a afirmat Monica Iacob Ridzi.
Monica Iacob Ridzi a mai spus că a dovedit bună credinţă încă de la începerea verificărilor în cazul său, însă a constatat că nu toată lumea a dovedit aceeaşi bună credinţă.
"Am venit cu toată buna credinţă în a conduce Ministerul Tineretului şi Sportului, dar nu am beneficiat de aceeaşi bună credinţă din partea tuturor", a spus Ridzi, subliniind că afirmaţia ei se bazează pe un raport de audit, document care este "aproape gata".
Ea a afirmat că îşi asumă responsabilitatea politică, pentru că a girat toţi oamenii din Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS).
"Având în vedere aceste considerente, pentru a nu prelungi total nejustificat dezbaterea publică şi, implicit, pentru a nu afecta imaginea Guvernului şi a partidului, îmi prezint demisia din funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului", a spus Ridzi.
Ea a precizat că se va prezenta în continuare în faţa tuturor instituţiilor statului, pentru a-şi dovedi nevinovăţia, dar şi că va continua, "din Parlament", să susţină politicile de tineret şi sport.

 

Alina Gorghiu: Trebuia să facă gestul acesta mai demult

Preşedintele Comisiei de anchetă în cazul Ridzi, Alina Gorghiu (PNL), a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că o felicită pe Monica Iacob Ridzi pentru gestul "firesc" de a demisiona, menţionând că este o reacţie pe care aceasta trebuia să o aibă mai de mult.
"O felicit pe doamna ministru pentru acest gest de normalitate de care dă dovadă. Cred că e un gest cât se poate de firesc, pe care orice ministru are obligaţia să-l facă pentru încurajarea statului de drept şi democraţiei în România. Este o reacţie pe care, din punctul meu de vedere, doamna ministru trebuia să o aibă mai de mult, dar cu toate acestea mă bucur că vine acum această demisie, înainte de a fi afectată mai mult decât a fost imaginea Guvernului şi imaginea Parlamentului din România", a susţinut Alina Gorghiu.
Deputatul PNL a menţionat că, din punctul ei de vedere, "această demisie nu afectează cu nimic şi nici nu favorizează cu nimic desfăşurarea parlamentară care avea avea loc în speţă pe data de 27 iulie, respectiv sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor".

 

Luminiţa Sorina Plăcintă, succesor al lui Ridzi la MTS

Senatorul PDL de Vrancea Luminiţa Sorina Plăcintă a fost nominalizată de premierul Emil Boc pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului, după ce Monica Iacob Ridzi a demisionat din funcţie.
Propunerea de nominalizare a fost transmisă preşedintelui Traian Băsescu.
Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Emil Boc s-a întâlnit cu Luminiţa Sorina Plăcintă la Palatul Victoria, la scurt timp după ce Ridzi şi-a depus demisia la cabinetul premierului.
"A fost o scurtă discuţie în care premierul i-a propus senatoarei PDL funcţia de ministru, iar aceasta a acceptat. Discuţia a avut loc înainte ca Ridzi să îşi anunţe oficial demisia în conferinţă de presă", au afirmat sursele citate.
Potrivit biografiei postate pe site-ul Senatului, noul ministru al Tineretului şi Sportului a absolvit Facultatea de Tehnologie şi Chimie Textilă Iaşi, în 1989, precum şi Facultatea de Drept de la Universitatea "Dunărea de Jos\'\' din Galaţi.
Plăcintă a lucrat, în perioada 1989-1993, ca inginer la Filatura de lână pieptănată Focsani, în 1993-1994 a fost asistent manager la SC ARUSCO IMPEX SRL Bucuresti. Între 1994 şi 2008 a fost acţionar administrator la SC Sorste. De asemenea, mai are înscris în CV "PCA SC MILCOFIL SA: 1997-2008". De asemenea, între 2005 şi 2008 a deţinut postul de administrator, director general SC ARTIFEX SRL.

 

Noul ministru are trei case în Focşani şi una la Montreux

Luminiţa Plăcintă, nominalizată pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului, deţine trei imobile în Focşani şi un altul la Montreux, bijuterii în valoare de 40.000 de euro, precum şi tablouri de aceeaşi valoare, dar şi trei autoturisme - Renault, Dacia şi Skoda.
Potrivit declaraţiei de avere depusă în iunie 2009, senatorul PDL are două terenuri în Focşani , în suprafaţă de 5178 de metri pătraţi, respectiv 1249 de metri pătraţi, ambele achiziţionate în 2004.
De asemenea, ea are trei imobile în Focşani, cumpărate şi acestea în 2004, cu suprafeţe de 140 de metri pătraţi, 946 de metri pătraţi şi 121 de metri pătraţi.
De asemenea, în 2007, Plăcintă a cumpărat şi un imobil în Elveţia, la Montreux, cu o suprafaţă de 144 de metri pătraţi şi cu o valoare impozabilă de 400.000 de euro.
Totodată, Luminiţa Plăcintă are trei autoturisme, cumpărate în 1999 (Dacia), 2000 (Renault) şi 2003 (Skoda). Ea mai are şi bijuterii în valoare de 40.000 de euro, dobândite în perioada 2000 - 2008, dar şi tablouri şi mobilier, de o valoare similară, dobândite în perioada 2004-2008.
Potrivit declaraţiei de avere depuse în luna iunie, Plăcintă are două conturi la BRD, deschise în 2004 şi 2007, în care deţine 1.138.313,81 lei şi 13.881,88 euro. În declaraţia de avere depusă la preluarea mandatului de parlamentar, în decembrie 2008, Luminiţa Plăcintă avea patru conturi la BRD Bucureşti, deschise în 2004 - 108.649,83 euro; 2007 - 425.078,42 lei; 2006 - 207,66 franci eleveţieni; 2004 - 6.587,69 euro.
De asemenea, ea are şi un credit la BRD, contractat în 2006, în valoare de 57.454 lei.
Plăcintă a încasat în 2008 dividende în valoare de 1.442.399 lei de la SC Sorste SA. De asemenea, ea a declarat un venit anual de 181.364 lei.
Este acţionar la SC Sorste SA şi asociat la două societăţi: Spapmen şi Depsorste.
De asemenea, potrivit ONRC, este asociat şi la Milcofil SA.

 

Dosarul Ridzi

Comisia parlamentară de anchetă în cazul ministrului Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a propus, joia trecută, premierului revocarea acesteia din funcţie şi cercetarea pentru delapidare şi abuz în serviciu, precum şi o anchetă a ANAF şi sesizarea Consiliului Concurenţei şi a Curţii de Conturi în cazul contractelor cu Artisan şi Mark pentru organizarea evenimentelor din 2 mai, "Ziua Tineretului". PDL a depus un punct de vedere separat.
Biroul Permanent al Camerei a decis, luni, organizarea unei sesiuni extraordinare, pe 27 iulie, care să cuprindă două şedinţe de plen în care să fie dezbătute, printre altele, raporturile în cazurile Ridzi şi Sterling-Tăriceanu.
Secretarul Camerei, Dumitru Pardău, a precizat, luni, după şedinţa BP, că după ce plenul Camerei se va pronunţa asupra celor două rapoarte ale comisiilor de anchetă, va fi sesizată comisia juridică pentru cazul începerii urmăririi penale a Monicăi Iacob Ridzi şi a lui Călin Popescu Tăriceanu.
Secţia de Combatere a Corupţiei din DNA a declanşat, la data de 23 iunie, în baza unui denunţ penal al PNL, acte premergătoare cu privire la încheierea şi derularea a trei contracte între MTS şi societăţile SC Compania de Publicitate Mark SRL şi SC Artisan Consulting SRL.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, declara, în 1 iulie, la finalul unei audieri în faţa deputaţilor din Comisia parlamentară de anchetă, că va demisiona în cazul în care se va începe urmărirea penală în cazul său, menţionând că nu se ascunde, aşa cum fac alţi oameni politici.
Monica Iacob Ridzi a fost instalată, în 23 decembrie 2008, în funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului. La ceremonia de instalare în funcţie a participat şi premierul Emil Boc.
Ridzi, în vârstă de 32 de ani, a candidat pentru un post în Camera Deputaţilor din partea PDL în Valea Jiului şi a câştigat mandatul în colegiul uninominal Petroşani-Petrila-Aninoasa.
Din februarie 2008, Ridzi este preşedinte al Organizaţiei de tineret a PD-L.
Între decembrie 2004 şi noiembrie 2007, Monica Iacob Ridzi a fost deputat în Parlamentul României, iar de la 1 ianuarie 2008 a ocupat un loc de deputat în Parlamentul European, fiind membru al grupului PPE-DE.
MTS s-a desfiinţat în anul 2003, când a fost necesară micşorarea numărul de ministere, în conformitate cu criteriile de aderare la Uniunea Europeană. În locul MTS a fost înfiinţată Agenţia Naţională pentru Sport (ANS), instituţie ce a fost condusă până de curând de Octavian Bellu. Noul Guvern a decis reînfiinţarea MTS, iar funcţia de ministru a fost preluată de Monica Iacob Ridzi, prima femeie care a condus acest minister.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ridzi a demisionat, Luminiţa Sorina Plăcintă, noul ministru la Tineret şi Sport.
 Vizualizări articol: 822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Ridzi a demisionat, Luminiţa Sorina Plăcintă, noul ministru la Tineret şi Sport1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei