Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 iun 2009 - Anul XIV, nr. 138 (4124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Norme stricte

Profesorii care înlocuiesc sau falsifică lucrări la bacalaureat, sancţionaţi penal

Cadrele didactice care, în perioada bacalaureatului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizează soluţiile subiectelor, înlocuiesc sau falsifică lucrări sau care sunt neglijenţi vor fi sancţionate conform Codului penal.
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) a transmis o notă inspectoratelor şcolare prin care cere cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat să respecte cu stricteţe prevederile Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului naţional din 2009, în scopul asigurării legalităţii, obiectivităţii şi corectitudinii lui.
"Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum şi cel de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ răspund disciplinar pentru încălcarea îndatoririlor ce le revin, precum şi pentru încălcarea normelor de comportare, prin care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului instituţiei. Astfel, cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări sau care au manifestări care atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sunt sancţionate în conformitate cu prevederile Codului penal", potrivit notei MECI.

 

Ministerul avertizează că va aplica toate sancţiunile

În plus, Comisia Naţională de Bacalaureat sau, după caz, Comisia Judeţeană de Bacalaureat/a municipiului Bucureşti va sesiza în scris organele de cercetare penală, în cazul în care se constată diferenţe mai mari de 1,50 puncte - în plus sau în minus - între nota iniţială şi cea obţinută la contestaţii, iar inspectoratele şcolare vor analiza situaţia în termen de 30 de zile de la finalizarea contestaţiilor.
În situaţii justificate, se va declanşa procedura de cercetare disciplinară pentru sancţionarea celor vinovaţi de comiterea abaterilor.
MECI atrage atenţia tuturor celor implicaţi că va aplica toate sancţiunile pe care le are la dispoziţie în cazul în care va fi constatată prejudicierea acestui examen.
Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor, pornesc de la observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 - 6 luni, neselecţionarea cadrelor didactice respective pentru participarea la comisiile de examen în sesiunile următoare, destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, respectiv desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
"Totodată vă reamintim că Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea colectării fondurilor materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor. Persoanele surprinse săvârşind astfel de fapte riscă sancţiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, după caz", avertizează MECI.

 

Sancţiunile, în funcţie de abatere

Toate sesizările primite vor fi analizate, punctual, iar în cazul în care se dovedesc întemeiate, vor fi luate măsurile corespunzătoare. În vederea respectării prevederilor din Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat şi pentru asigurarea corectitudinii desfăşurării, conducerea MECI a cerut inspectoratelor şcolare să verifice dacă preşedinţii comisiilor din centrele de bacalaureat vor solicita declaraţii scrise de la fiecare membru al comisiei.
Totodată, MECI a mai cerut ca, în declaraţia-tip, cadrul didactic să precizeze că nu are soţ/ soţie, rudă sau afin, până la gradul al patrulea, printre candidaţii din centrul de examen unde îşi desfăşoară activitatea şi îşi asumă responsabilitatea pentru respectarea întocmai a prevederilor legale. Declaraţia cadrului didactic va cuprinde şi menţiunea că are cunoştinţă de faptul că, în cazul constatării unor nereguli în activitatea sa, vor fi luate măsuri de sancţionare care pot ajunge până la excluderea din învăţământ, în funcţie de gravitatea abaterii.
La examenul de bacalaureat vor fi prezente peste 40.000 de cadre didactice.
Elevii care au promovat clasa a XII-a pot susţine examenul de bacalaureat în prima sesiune, programată între 22 iunie şi 9 iulie sau în a doua, între 17 august şi 3 septembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii care înlocuiesc sau falsifică lucrări la bacalaureat, sancţionaţi penal.
 Vizualizări articol: 683 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Profesorii care înlocuiesc sau falsifică lucrări la bacalaureat, sancţionaţi penal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei