Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 iun 2009 - Anul XIV, nr. 136 (4122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tinerii ar putea fi obligaţi să se prezinte la centrele militare pentru luare în evidenţă

Bărbaţii ar putea fi obligaţi să se prezinte la centrele militare pentru luarea în evidenţă şi înmânarea adeverinţei de recrutare în primele şase luni după împlinirea vârstei de 18 ani, ei riscând în caz contrar o amendă cuprinsă între 100 şi 300 de lei.
Potrivit unui proiect legislativ obţinut de MEDIAFAX, articolul 4 din legea 395 din 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat ar putea fi modificat, astfel încât să instituie obligativitatea ca cetăţenii români, bărbaţi, să se prezinte, în termen de 6 luni de la împlinirea vârstei de 18 ani, la centrele militare numai pentru luarea în evidenţă militară, consemnarea opţiunilor privind modalitatea de îndeplinire a îndatoririlor militare pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu şi înmânarea adeverinţei de recrutare.
Nerespectarea acestei obligaţii ar urma să constituie contravenţie, urmând să fie sancţionată cu amendă de la 100 lei la 300 lei, potrivit proiectului.
"Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii", se mai arată în proiectul legislativ.
Proiectul de lege menţine practic obligativitatea prezentării cetăţenilor români, bărbaţi, la împlinirea vârstei de 18 ani, la centrele militare pentru luarea în evidenţa militară, consemnarea opţiunilor privind modul de îndeplinire a îndatoririlor militare pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu si înmânarea adeverinţei de recrutare. Ca elemente de noutate, însă, sunt prevăzute termenul de şase luni pentru îndeplinirea obligaţiei şi aplicarea unei sancţiuni în caz de nerespectare a legii.
Pe de altă parte, proiectul prevede aplicarea aceleiaşi sancţiuni bărbaţilor cu cetăţenie română care au împlinit vârsta de 18 ani după data de 1 ianuarie 2007 şi nu s-au prezentat la centrele militare în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Iniţiatorii proiectului legislativ consideră că prin crearea acestei obligativităţi va creşte "răspunderea tinerilor pentru executarea serviciului militar în situaţiile în care acesta devine obligatoriu".
În prezent, în lege nu sunt prevăzute sancţiuni care să amendeze neprezentarea cetăţenilor la centrele militare, situaţie care a determinat ca în ultimii 2 ani numărul tinerilor luaţi în evidenţa militară să fie nesemnificativ faţă de numărul tinerilor care ar fi trebuit să îndeplinească această obligaţie legală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tinerii ar putea fi obligaţi să se prezinte la centrele militare pentru luare în evidenţă.
 Vizualizări articol: 649 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tinerii ar putea fi obligaţi să se prezinte la centrele militare pentru luare în evidenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei