Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iun 2009 - Anul XIV, nr. 132 (4118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Analiză

Cine a câştigat alegerile? Nimeni

Euroalegerile româneşti au un câştigător "în concret" dat de ierarhia voturilor şi mandatelor, dar odată stins vacarmul zilei de 7 iunie, întreţinut pentru a acoperi un scrutin dezolant, rămâne doar gustul acrişor, de limonadă fără zahăr, al victoriilor a la Pirus.
Cum era de aşteptat, s-a dovedit că mersul la vot a murit încetişor ca sport de stadion şi a înviat, cu perspective luminoase şi de cursă lungă, ca sport de club. De club cam prizărât, ai cărui membri se antrenează de mântuială la aruncarea cu votul în urnă. Degeaba se jelesc metafizic şi post factum cei care cer voturile. Cum să primeşti ceva dacă nu eşti în stare să convingi că meriţi? Votul înseamnă acordarea încrederii şi încrederea e marfă rară. Nu se câştigă pe tinichele recondiţionate. Ori, oferta de export a partidelor a fost ca vechiturile frecate în deznădejde pentru luciu, aşezate pe o catifea din care ai scuturat îndelung praful.
Pentru că veni vorba de scuturat, aşa arăta PSD-ul după ce s-au închis urnele. Un partid care se istoveşte pentru câştiguri la un mandat diferenţă. Sau căruia i se trage preşul de sub pingele, cam tot la fel. Hotărât lucru, traiul "în pat cu duşmanul" de la PDL nu-i este de nici un folos electoral. Foloase poate a tras Mircea Geoană, care a reuşit să tulbure ziua alegerilor cu anunţul retragerii din CSAT, o mişcare de felul "dacă nu o fac eu, mă fac ei", ce a stârnit un duet de indignări etice PDL-PNL.
Un PDL care acum se aferează pe lângă nick name-ul EBA. Liberal-democraţii sunt greu de încadrat la câştigători sau pierzători. Probabil euroalegerile nu le-au împrăştiat fumurile infailibilităţii. Şi nicăieri nu e şfara mai groasă decât în declaraţiile arţăgoase ale inconsecventului de serviciu, Stolojan. Cât o priveşte pe mezina prezidenţială, este dovada mişcătoare a faptului că în România "independentul" este, minune, o poveste de succes. Cu nişte amendamente: trebuie să te cheme Băsescu şi să te ducă tata la vot.
Este în toată această aventură a euroalegerilor un partid care a înghiţit limonada şi a rămas cu aerul strepezit de mirare: PNL. Care se visa zbenguindu-se prin poieniţa lui 20 la sută. Care a crezut că tot aruncându-l ca pe yo-yo pe Crin Antonescu o să ia ochii mulţimii. Cândva fresh, datorită expunerii sporadice, preşedintele PNL te mai poate vrăji cel mult printr-o superficialitate agreabilă, cu efect limitat.
Şi totuşi rămâne cineva pentru care "dulce ca mierea este glonţul" patriei care l-a ales să-l trimită la Bruxelles: PRM. Înviat ca Lazăr din morţi şi partid care a zburat de pe linia moartă direct în Parlamentul European. Un caz unic şi probă grăitoare a faptului că orice este posibil în politică.
România merge în inima instituţională a Europei cu o garnitură pentru toate gusturile. S-ar putea face şi un grup politic "exotic. made in Romania". Condus negreşit de Gigi Becali.
Acasă partidele îşi caută de aceleaşi hibe şi se macină în aceleaşi hârâieli, de care doar lor le pasă. Nimeni nu a câştigat alegerile, oricât ar încerca să se convingă PSD sau PDL. Nimeni nu a reuşit să ne vindece de plictisul amar, cea mai usturătoare formă de protest civic.
Cică forţele şi farmecele s-ar conserva pentru toamnă. La marea încăierare prezidenţială.

Indira CRASNEA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cine a câştigat alegerile? Nimeni.
 Vizualizări articol: 552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 2 voturi
Cine a câştigat alegerile? Nimeni2.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei