Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 feb 2009 - Anul XIV, nr. 44 (4030)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Negocieri

Ţăranii din pieţe nu se vor mai înregistra ca PFA şi nu vor mai ambala fiecare produs vândut

Micii producători care vând în pieţe produse alimentare de origine animală cum ar fi carnea, brânza, ouăle nu vor mai trebui să se înregistreze la Registrul Comerţului ca persoane fizice autorizate (PFA) şi nu vor mai fi obligaţi să ambaleze fiecare produs vândut.

Reprezentanţii crescătorilor de oi s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii ANSVSA pentru a continua discuţiile pe marginea modificării ordinului care reglementează vânzarea în pieţe a produselor alimentare de origine animală (Ordinul 111/2007), începute săptămâna trecută la Ministerul Agriculturii.

"S-a convenit asupra unor modificări şi sperăm să fie publicat în Monitorul Oficial cât mai repede. S-a eliminat sintagma de comerciant, a rămas doar cea de producător, iar producătorii nu vor mai fi obligaţi să se înregistreze ca persoană fizică autorizată la Registrul Comerţului. Producătorii sunt înregistraţi în Registrul fermelor. De asemenea, s-au eliminat condiţiile draconice din stână, cum ar fi obligaţia de a încheia contract pentru salubrizare, să-şi tragă apă de nu ştiu unde, iar analizele produsului le vor face la laboratoarele din pieţe", a declarat preşedintele federaţiei sindicale Agrostar, Ştefan Nicolae.

În ceea ce priveşte etichetarea, producătorii vor fi obligaţi în continuare să eticheteze produsele, printr-o etichetă la vedere, unde vor menţiona însă doar numele producătorului, localitatea de provenienţă, produsul şi preţul, fără alte date precum data obţinerii şi condiţii de păstrare, aşa cum prevedea ordinul anterior.

"Vor eticheta şi recipientul în care aduc marfa la piaţă cu o etichetă de provenienţă, care va avea şi ştampila de la laboratorul pieţei, dar nu vor fi obligaţi să ambaleze fiecare produs în parte vândut, pentru că nu au această posibilitate", a spus Nicolae.

Aproximativ o sută de crescători de oi şi capre din mai multe judeţe ale ţării au pichetat în urmă cu două săptămână sediul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, solicitând anularea ordinului care reglementează vânzarea produselor de origine animală în pieţe.

Principalele nemulţumiri ale producătorilor se referă la obligaţia de a se înregistra la Registrul Comerţului şi de a respecta o serie de norme "aberante" privind activitatea în stână.

Ordinul a intrat în vigoare la 1 februarie 2009 şi prevede că micii producători pot vinde de la 1 februarie produse alimentare de origine animală (cum ar fi lapte, ouă, carne, peşte) în pieţe, târguri sau expoziţii, la nivel naţional, doar dacă s-au înregistrat la autoritatea sanitar-veterinară şi dacă respectă anumite condiţii de igienă.

Astfel, produsele trebuie să provină de la animale, păsări sau albine sănătoase şi să fie manipulate numai de persoane sănătoase, pentru a reduce riscul transmiterii vreunei boli. Totodată, produsele trebuie să fie nefalsificate, fără anomalii de miros, aspect sau consistenţă şi fără să fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite sau improprii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţăranii din pieţe nu se vor mai înregistra ca PFA şi nu vor mai ambala fiecare produs vândut.
 Vizualizări articol: 384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ţăranii din pieţe nu se vor mai înregistra ca PFA şi nu vor mai ambala fiecare produs vândut5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei