Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 ian 2009 - Anul XIV, nr. 23 (4009)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Salariile şi pensiile cresc cu 5%, pensia socială de 350 lei aplicată din mai şi octombrie

Salariile în sectorul bugetar vor fi majorate în acest an cu 5%, în două etape, cu 3% în luna aprilie şi 2% în luna octombrie, iar pensia socială minimă de 350 lei va fi acordată tot în două tranşe, de la 1 mai, cu plata în luna iunie, şi de la 1 octombrie, cu plata din luna noiembrie.

"Vom institui în două tranşe o pensie socială minimă de 350 lei. Cei care au venituri până în 300 lei vor primi diferenţa practic de la 1 iunie, iar de la 1 octombrie, cu plata de la 1 noiembrie, toţi vor avea o pensie socială minimă de 350 de lei. În anul 2009, salariile şi pensiile se vor mări cu rata inflaţiei, adică cu 5%, după următorul scenariu: cu 3% din aprilie, cu plata în luna mai, şi cu 2% de la 1 octombrie, cu plata în noiembrie", a declarat premierul Emil Boc, după şedinţa de ieri a Guvernului.

Efortul bugetar pentru introducerea pensiei sociale minime este estimat la 190 milioane euro.

Pensiile vor fi majorate tot cu 5%, respectiv 3% în aprilie şi 2% în octombrie.

Premierul a amintit că Guvernul va derula şi un program de compensare cu 90% din preţul de referinţă a medicamentelor compensate, pentru pensionari cu o pensie mai mică de 600 lei.

El a precizat că fondurile aferente compensării vor fi asigurate din taxa de viciu, fără a afecta bugetul CNAS alocat medicamentelor compensate.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu, a declarat, ieri, că pensionarii resping propunerea de majorare a pensiilor cu cinci procente, în două etape, toţi preşedinţii organizaţiilor din ţară fiind convocaţi, luni, la o adunare generală.

Preda Nedelcu a spus că pensionarii nu sunt mulţumiţi de decizia Executivului, precizând că în acest moment nici nu ştiu la ce se aplică majorarea de cinci la sută.

"Nu ştim la ce se aplică această majorare, pentru că se calculează în funcţie de punctul de pensie, care în acest moment reprezintă 45 la sută din salariul mediu brut prognozat pe 2008. De la 1 ianuarie urma să fie 45 la sută din salariul mediu brut prognozat pentru 2009, dar nu ştim la ce se aplică această creştere de cinci la sută", a mai spus Nedelcu.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor a adăugat că a convocat deja, luni, de la ora 10.30, toţi preşedinţii organizaţiilor din ţară, pentru a stabili poziţia pe care o vor adopta reprezentanţii pensionarilor.

"Înţelegem că este criză şi că este greu, dar ce să facă pensionarul cu o pensie de 500 de lei, care va mai beneficia de o majorare de trei la sută, când valoarea coşului minim de consum este de o mie de lei. Nu pensionarii amărâţi trebuie să suporte criza, sunt alţii cu pensii şi salarii mari. Noi ne aşteptam să se respecte Legea 250/2007 şi respingem categoric propunerea făcută de Guvern", a mai spus Preda Nedelcu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariile şi pensiile cresc cu 5%, pensia socială de 350 lei aplicată din mai şi octombrie.
 Vizualizări articol: 558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salariile şi pensiile cresc cu 5%, pensia socială de 350 lei aplicată din mai şi octombrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei