Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 ian 2009 - Anul XIV, nr. 14 (4000)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Preţurile alimentelor vor creşte după cel puţin o lună de depreciere continuă a leului

Preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, a declarat, ieri, că preţurile la alimente vor creşte după cel puţin o lună de depreciere continuă a leului, apreciind că unii producători şi comercianţi vor majora preţurile când vor ajunge la "profit zero".

Liderul sindical a precizat că majorări ale preţurilor la alimente pot apărea după cel puţin o lună de depreciere continuă a leului, iar dacă apar mai devreme, înseamnă că există producători şi comercianţi "inconştienţi", apreciind că legislaţia în acest domeniu este interpretabilă.

"Sunt puţini producători care ar apela la creşterea preţurilor, deoarece în această perioadă puterea de cumpărare scade, iar aceştia pot ajunge la faliment dacă majorează preţurile acum. De aceea vor încerca să reziste până la pragul zero de profit", a declarat Dragoş Frumosu.

Preşedintele FSIA consideră firească majorarea preţurilor în funcţie de deprecierea monedei naţionale, în condiţiile în care România importă 70 la sută carne, 80 la sută legume şi fructe, 30 la sută lapte pentru procesare, 330.000 de tone de zahăr brut din care se obţine zahăr rafinat, România consumând 550.000 de tone de zahăr pe an, ingrediente pentru industria cărnii, băuturilor răcoritoare, dulciurilor, conserve de legume şi fructe.

Liderul sindical susţine că România produce fructe şi legume maximum trei luni pe an şi importă lapte pentru că cel autohton nu îndeplineşte criteriile europene.

În luna decembrie, deprecierea monedei naţionale s-a resimţit în preţuri mai ales pe segmentul serviciilor, unde au avut loc scumpiri în medie cu 1,3%. Preţurile produselor alimentare au urcat, de asemenea, cu 0,52%, dar produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,47%.

Topul scumpirilor pe 2008 este condus de preţul gazelor, care a fost majorat cu 22,01%, urmat de sectorul alimentar, preţul mediu la brânză înregistrând anul trecut o creştere cu 20%, cel al laptelui de vacă cu 19,29% şi cel al uleiului cu 18,10%.

Banca Naţională a României a publicat, vineri, o rată de referinţă de 4,2655 lei/euro, cu 1,09 bani sub nivelul anunţat joi, când euro a fost cotat la 4,2764 lei.

Moneda naţională a încheiat anul 2008 la un curs de referinţă de 3,9852 lei/euro, în scădere cu 10,38% faţă de prima cotaţie valabilă anul trecut, când un euro valora 3,6102 lei.

 

Cursul închide aproape de 4,3 lei/euro

Cursul monedei naţionale s-a stabilizat aproape de nivelul de 4,3 lei/euro la finele şedinţei interbancare de ieri, fiind decuplat de evoluţia regiunii, care a consemnat deprecieri puternice, pe fondul creşterii aversiunii faţă de risc a jucătorilor.

În jurul orei 16:30, la închiderea pieţei locale, băncile afişau cotaţii de 4,2990-4,3000 lei/euro, aproape de ultimele rate de vineri, care s-au situat tot la 4,3000 lei/euro.

"Deprecierea leului a fost destul de moderată, în timp ce valutele ţărilor vecine au suferit pierderi semnificative, de peste 1%, aproape de maximele istorice. Creşterea cursului leului a fost, probabil, temperată de frica unei intervenţii a băncii centrale", a explicat un dealer.

Primele operaţiuni de pe piaţa interbancară locală au fost efectuate la 4,2770-4,2820 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a coborât pentru scurt timp la nivelul de 4,2700 - 4,2740 lei, după care ratele au înregistrat o evoluţie ascendentă şi au atins un maxim de 4,3085 lei/euro.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat ieri un curs de schimb de 4,2917 lei/euro, în creştere cu 2,62 bani faţă de nivelul de vineri, moneda naţională reluându-şi astfel trendul de depreciere faţă de euro, după trei zile de câştiguri moderate, iar cursul s-a plasat aproape de maximul istoric.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţurile alimentelor vor creşte după cel puţin o lună de depreciere continuă a leului.
 Vizualizări articol: 373 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţurile alimentelor vor creşte după cel puţin o lună de depreciere continuă a leului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei