Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 ian 2009 - Anul XIV, nr. 14 (4000)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O firmă de avocatură a reuşit anularea plăţii taxei radio-tv pentru firmele care nu au receptoare

O casă de avocatură din Cluj-Napoca a obţinut, în instanţă, anularea plăţii taxei radio-tv de către persoanele juridice care nu deţin receptoare radio sau de televiziune, în urma unui proces cu Guvernul României şi cu Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), sentinţa nefiind însă definitivă.

Dana Revnic, avocat asociat în cadrul unei case de avocatură, a declarat, ieri, că în cazul în care sentinţa rămâne irevocabilă "textul legal va fi anulat, iar efectele anulării sunt echivalente cu ale unei abrogări".

"Anularea se publică în Monitorul Oficial, iar textul legal nu mai există, nemaifiind aplicabilă această taxă radio-tv pentru persoanele juridice care nu au receptoare radio-tv", a spus Revnic.

Casa de avocatură a fost angajată de societatea clujeană Web Consult SRL pentru a deschide, în septembrie 2008, un proces împotriva Guvernului şi a SRR, cerând instanţei anularea obligaţiei de a achita taxa radio-tv, deşi nu deţinea aparat de radio sau televizor.

"Firma nu avea activitate, nu avea curent la sediu, dar era obligată să achite 170 de lei taxa de radio-tv pe anii 2006-2008. Instituirea unei astfel de obligaţii este nu numai ilegală, ci şi imorală, impunând anumitor agenţi economici plata unor servicii care nu au fost consumate", a precizat Dana Revnic.

Potrivit acesteia, prin două sentinţe civile din luna decembrie 2008 ale Curţii de Apel Cluj s-au anulat articolele 3 alin. 1 din HG nr. 977/ 2003 şi art. 3 alin. 1 din HG nr. 978/ 2003, potrivit cărora persoanele juridice române erau obligate să achite taxa radio-tv indiferent de deţinerea sau nu a receptoarelor de radio şi televiziune.

"Textele normative au fost considerate nelegale de către instanţele de judecată, fiind neconforme cu Legea nr. 41/ 994, de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune. Potrivit acesteia, persoanele juridice au obligaţia de a achita taxele radio-tv numai în calitate de beneficiare ale serviciilor prestate de cele două societăţi", a explicat avocatul Revnic.

Potrivit sursei citate, hotărârile de guvern atacate au preluat trunchiat textul legal şi au stabilit că persoanele juridice sunt obligate să achite taxele radio-tv indiferent de calitatea lor de beneficiar al serviciilor respective "cu toate că normele constituţionale nu permit unui act normativ cu rang inferior - HG - să depăşească limitele stabilite de actul normativ superior - Legea".

Guvernul României şi SRR au înaintat recurs care va fi judecat, în luna aprilie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O firmă de avocatură a reuşit anularea plăţii taxei radio-tv pentru firmele care nu au receptoare.
 Vizualizări articol: 599 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O firmă de avocatură a reuşit anularea plăţii taxei radio-tv pentru firmele care nu au receptoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei