Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 ian 2009 - Anul XIV, nr. 8 (3994)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Distribuitorii de medicamente renunţă la o parte din importuri, din cauza creşterii euro

Distribuitorii de medicamente vor renunţa la importul anumitor produse, din cauza creşterii cotaţiei euro, şi vor încerca să compenseze pierderile prin creşterea preţurilor la OTC-uri (medicamente fără prescripţie) şi dermatocosmetice.

"Marjele de adaos la medicamentele din import vor fi afectate, astfel că distribuţia de medicamente de import va fi nerentabilă. (...) Cu siguranţă, multe firme vor analiza mai atent ce produse vor importa, iar cele care sunt nerentabile nu vor mai fi importate, ducând la posibila lipsă a unor medicamente din farmacii şi spitale", a declarat Mihai Miron, directorul general al firmei distribuţie Ropharma Braşov.

Miron consideră că deprecierea monedei naţionale va afecta întreg sistemul, astfel că distribuitorii nu vor mai importa, farmaciştii nu vor mai înregistra marje de adaos din cauza lipsei produselor, iar producătorii externi vor fi afectaţi în ceea ce priveşte cifra de afaceri pentru România.

Adaosul comercial reglementat pentru farmacii în România este cuprins între 3% şi 7% pentru medicamentele din programele naţionale şi între 12% şi 24% pentru celelalte produse, procentul stabilindu-se în funcţie de preţul acestora. Astfel, în cazul produselor incluse în programelor naţionale, farmaciile aplică un adaos de 7% la medicamentele cu un preţ de până la 50 lei, de 5% pentru cele între 50 şi 100 de lei şi de 3% pentru cele peste 100 lei.

Miron a adăugat că, în măsura în care este posibil, firmele apelează la hedgingul valutar pentru protejarea afacerilor.

Pe de altă parte, distribuitorii afirmă că înregistrează pierderi din cauza mărfii existente în stoc.

Directorul executiv al Farmexpert, Octavian Iacob, a explicat că legislaţia actuală obligă distribuitorii să vândă la un curs de 3,63 lei pentru un euro, în condiţiile în care în lunile noiembrie şi decembrie au cumpărat marfa la 3,98 lei/euro.

În acest condiţii, distribuitorii spun că există pericolul să dispară din farmacii mai multe medicamente importante.

"Pe piaţă nu se vor mai găsi la vânzare un număr important de medicamente şi vitale pentru pacienţi, iar noi, distribuitorii, ne vom repoziţiona afacerea, în funcţie de volumul vânzărilor. Atât timp cât distribuim spre farmacii marfă facturată în lei, ne vom concentra pe produsele pe care le cumpărăm în lei şi pe cele pentru care producătorii internaţionali îşi asumă riscul devalorizării", a declarat reprezentantul Farmexpert.

Un alt efect al deprecierii mondei naţionale ar putea fi creşterea preţurilor la produsele parafarmaceutice, OTC-uri (medicamente fără prescripţie) şi dermatocosmetice.

"Preţurile de import ale acestor produse sunt constante în euro. Cum adaosurile distribuitorilor şi farmaciilor sunt constante procentual, probabil că preţurile de raft vor urma cursul valutar. Aşa cum deja s-a văzut şi în farmacii, preţurile OTC-urilor cresc de la o zi la alta, în funcţie de cursul de schimb", a completat Iacob.

Potrivit reprezentantului Farmexpert, în cazul în care reacţia autorităţilor întârzie, este posibil să se declanşeze o nouă criză a medicamentelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Distribuitorii de medicamente renunţă la o parte din importuri, din cauza creşterii euro.
 Vizualizări articol: 333 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Distribuitorii de medicamente renunţă la o parte din importuri, din cauza creşterii euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei