Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 ian 2009 - Anul XIV, nr. 6 (3992)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Boc:

Guvernul menţine ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat

Guvernul menţine şi susţine ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, măsură care reprezintă un act moral de dreptate, iar ţinta nu sunt actorii, profesorii ori asistenţii maternali, care pot lucra în continuare prin convenţie civilă, a declarat, ieri, premierul Emil Boc.

"Ţinta noastră nu o reprezintă nici profesorii, nici actorii, nici asistenţii maternali, nici asistenţii persoanelor cu dizabilităţi, care pot să îşi continue activitatea în regim de convenţie civilă şi să fie plătiţi pentru ceea ce punctual desfăşoară până când posturile respective vor fi scoase la concurs", a spus Boc, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

El a arătat că aceste categorii de persoane pot fi plătite pe baza convenţiei civile, recunoscută "încă de la Alexandru Ioan Cuza" în Codul Civil.

 

Ordonanţa de „bună credinţă”

"Cu părere de rău, am observat cum s-a încercat să fie denaturată această intenţie, concretizată în ordonanţa de urgenţă a noastră, de bună credinţă, cum că noi, acest Guvern, am avea ceva cu categorii extrem de respectate din societate şi cărora le apreciem meritul şi contribuţia pe care au în sistemul nostru public. Aici, soluţiile pe care le-am găsit, sunt cele consacrate de lege, nimic altceva. Avem convenţia civilă - este recunoscută încă de la Alexandru Ioan Cuza - în Codul Civil. Şi pentru toţi care-şi mai pun întrebări care este temeiul convenţiilor civile, îi rugăm respectuos să consulte Codul Civil în vigoare, care n-a fost abrogat şi este valabil. Dacă nu există în Codul Muncii expres reglementată, nu înseamnă că ea a fost abrogată din Codul Civil, deci este permisă", a spus Boc.

Potrivit premierului, prin ordinul comun emis de ministrul Muncii şi cel al Finanţelor că interpretările abuzive nu se justifică au fost prevăzute precizări foarte clare conform cărora asistenţii maternali, asistenţii persoanelor cu handicap, profesorii pensionari, medicii, actorii pot lucra în continuare pe baza cadrului legal existent, în regimul plăţii concrete pentru munca desfăşurată, urmând ca, în timp, locurile să fie ocupate prin concurs în sistemul public.

Atenţionat de jurnalişti că ordonanţa Guvernului face referire la cumularea pensiei cu veniturile, nu cu salariul, premierul a arătat că actul normativ nu a fost modificat şi că, pentru a fi evitate "interpretările abuzive', a fost emis ordinul comun al ministrului Muncii şi al ministrului Finanţelor.

"Aş vrea să mai răspund şi celor care se întrebau, poate de bună credinţă, cum a fost posibil să nu convoci Parlamentul din moment ce s-a emis o ordonanţă de urgenţă. Vreau să le reamintesc că această ordonanţă de urgenţă a fost emisă înainte de intrarea în vacanţă a Parlamentului, iar Parlamentul se convoacă de drept numai în situaţia în care ordonanţele de urgenţă intervin pe perioada vacanţei parlamentare, deci după 1 ianuarie. Această ordonanţă a fost emisă înainte de 1 ianuarie, de finalizarea sesiunii parlamentare septembrie - decembrie, potrivit Constituţiei. Deci, de aceea nu a fost nevoie de convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară", a adăugat şeful Guvernului.

 

Pensii speciale pentru categorii speciale

El a arătat că pe lângă Legea pensiilor, în România mai există legi pe baza cărora sunt acordate pensii speciale pentru diverse categorii, precum personalul diplomatic, magistraţi, angajaţi din aviaţia civilă şi sistemul de apărare. Ca exemple în acest sens, premierul a arătat că personalul diplomatic are o pensie de serviciu de 50 milioane lei vechi, la care se adaugă un salariu de 135 milioane lei vechi din sistemul public.

Alte exemple prezentate de şeful Guvernului sunt din magistratură, unde sunt pensii de serviciu de 150 milioane lei vechi, la care se adaugă un salariu de 165 de milioane lei vechi, şi din Autoritatea Aeronautică Civilă, unde pensia de serviciu se ridică la 160 de milioane lei vechi, plus un salariu de 200 milioane lei vechi.

"Trebuie să se înţeleagă că acest buget nu este un sac fără fund, ci are anumite limite şi avem obligaţia legală şi morală să gestionăm corect banii publici", a spus Boc.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, prezent la conferinţa de presă alături de primul-ministru, a arătat că în România sunt aproximativ 110.000 persoane cu handicap care au dreptul la asistenţi personali, dintre care aproape 40.000 nu folosesc acest drept şi beneficiază de o indemnizaţie directă de la stat, în valoare netă de circa 400 lei. Acestora lise adaugă aproximativ 70.000 de persoane adulte cu handicap cu drept de asistenţă personală, dintre care doar jumătate sunt asistaţi de pensionari.

"Pentru toate aceste persoane, soluţia, în cazul în care persoana cu handicap optează, este o problemă de opţiune. Persoana cu handicap, în cazul în care optează să fie asistată personal inclusiv de o persoană care se află la pensie, poate să accepte această soluţie a convenţiei civile pe care o încheie primăria cu persoana care asistă persoana cu handicap, şi în felul acesta problema este rezolvată", a spus Sârbu.

Premierul Emil Boc a precizat că subiectul a fost discutat în şedinţa de ieri a Guvernului şi că a fost formulat răspunsul care va fi transmis Curţii Constituţionale la sesizarea formulată de Avocatul Poporului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la sediul CSM, că "ordonanţa devenită celebră" privind interzicerea cumulului salariului cu pensia respectă Constituţia, obiectivul fiind de a elimina "abuzul pe seama banului public", şi nu însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi sau actorii.

Curtea Constituţională ar urma să se pronunţe în 15 ianuarie asupra contestaţiei formulate de Avocatul Poporului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul menţine ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat.
 Vizualizări articol: 600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul menţine ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei