Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 ian 2009 - Anul XIV, nr. 5 (3991)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu:

Creşterea salariilor magistraţilor prin hotărâre judecătorească este un abuz

Preşedintele Traian Băsescu consideră că modul în care s-a făcut creşterea salariilor magistraţilor, prin hotărâre judecătorească, este un abuz, reprezentând o interferenţă gravă a puterii judecătoreşti în sfera executivă şi cea legislativă.

"Nici un judecător nu poate stabili execuţia bugetului statului român şi nici cheltuielile bugetului statului român. Acest lucru este un atribut al puterii executive şi legislative", a spus Băsescu, într-un discurs ţinut, ieri, la sediul CSM.

El a adăugat că "nu vrea să intre în detalii" şi "să spună că hotărârea adoptată, prin care s-au mărit salariile este, în opinia sa, o interferenţă gravă a puterii judecătoreşti în puterea executivă, care este singura care poate spune câţi bani are".

Şeful statului a menţionat că, printr-o ordonanţă din anul 2000, s-au scos sporurile de suprasolicitare şi stres pentru că au fost introduse în salarii.

"Deci, dumneavoastră, instanţele, aţi dublat aproape salariile magistraţilor, pe o ordonanţă care nu mai era în vigoare", a spus preşedintele, menţionând că nu poate fi vorba despre invocarea unui drept avut şi care a fost luat.

El a menţionat că este un susţinător al plăţii corecte a magistraţilor, care sunt doar câteva mii şi ale căror salarii bune pot fi susţinute de bugetul de stat, însă a precizat că "deranjant este modul cum a fost făcută creşterea acestor salarii".

Băsescu a spus, referindu-se la respectivul mod, că acesta este, din punct de vedere al Executivului, "un abuz făcut prin încălcarea legii".

"Acest lucru nu trebuie să creeze un precedent şi eu cred că Legislativul şi Executivul ar trebui să reacţioneze, pentru că mâine veţi da o hotărâre judecătorească prin care stabiliţi cine este ministru, poimâine veţi stabili prin hotărâre judecătorească Bugetul de Stat al României", a mai spus preşedintele.

El a spus că atunci când una din puterile statului iese din atribuţiile ei, trebuie readusă în prerogativele pe care le deţine şi i-a rugat pe magistraţii să nu genereze abuzuri tocmai ei, care reclamă abuzuri în justiţie din partea politicului.

Băsescu a menţionat că sunt 28 de cauze în instanţe în care magistraţi cer, în Justiţie, tichete de masă, plata de la stat a asigurării Casco a automobilului, plata orelor suplimentare, prin invocarea discriminării faţă de ofiţerul de poliţie. "Probabil că vor câştiga glorios", a arătat preşedintele.

El a precizat că unii magistraţi cer în Justiţie spor de fidelitate. "Păi ce spor de fidelitate ar trebui să ia preşedintele României? Cred că toţi suntem datori cu fidelitatea faţă de locul de muncă. De ce trebuie acordat un spor de fidelitate magistratului? Nu jură să respecte legile ţării? Îi plătim să-şi respecte jurământul, sau care e semnificaţia acţiunii deschise de un magistrat?", s-a întrebat, retoric, Băsescu.

Preşedintele a menţionat că trebuie găsită o formulă pentru mărirea legală a salarilor magistraţilor "dar nu printr-un abuz de putere".

"Executivul şi Legislativul vor reacţiona", a spus Băsescu, menţionând că a cerut Guvernului creşterea salariilor magistraţilor în mod legal şi că va discuta cu liderii grupurilor politice, "la revenire", în acest sens.

Preşedintele a menţionat că este vorba despre o observaţie personală şi că nu are dreptul să judece hotărârile justiţiei însă are obligaţia să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor.

"Dacă nu am dreptate, voi avea puterea să spun ''nu am avut dreptate'', a spus Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creşterea salariilor magistraţilor prin hotărâre judecătorească este un abuz.
 Vizualizări articol: 491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Creşterea salariilor magistraţilor prin hotărâre judecătorească este un abuz5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei