Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 ian 2009 - Anul XIV, nr. 4 (3990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie din guvern

Situaţie de urgenţă în sistemul energetic

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat ieri că a luat decizia de a instaura starea de urgenţă, în urma sistării livrărilor de gaze ruseşti către România, ulterior, Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat "situaţie de urgenţă", nu "stare de urgenţă", cum a anunţat ministrul de resort.

"Am luat decizia de a instaura starea de urgenţă", a declarat Videanu, după şedinţa Comisiei de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, convocată la sediul ministerului.

El a adăugat că volumul de gaze care se află acum în depozite asigură o autonomie de 60-80 de zile.

"Starea de urgenţă dă posibilitatea negocierii directe pentru achiziţia de combustibili pentru siguranţa aprovizionării", a spus ministrul.

Totodată, această decizie a fost luată pentru a permite Transgaz să gestioneze operativ sistemul şi să furnizeze gaze în ordinea priorităţilor.

"Prioritatea este reducerea în continuare a livrărilor de gaze către CET-uri şi înlocuirea cu combustibil alternativ (păcură, cărbune - n.r.)", a precizat Videanu.

Starea de urgenţă sau starea de asediu poate fi instituită doar de preşedintele ţării, prin decret, contrasemnat de premier şi publicat în Monitorul Oficial. Starea urgenţă poate fi decretată atunci când este ameninţată siguranţa naţională şi este iminentă producerea unor dezastre.

 

Rusia a sistat livrările în totalitate

Livrările de gaze ruseşti către România au fost sistate în totalitate ieri, după ce furnizarea a fost întreruptă în jurul orei 09:00 şi la staţia de la Medieşul Aurit (judeţul Satul Mare).

Marţi dimineaţă, fuseseră oprite livrările prin staţia Isaccea 2 (judeţul Tulcea).

Consumul actual de gaze al României este de 61,5 milioane metri cubi pe zi, din care cantitatea de 33 milioane metri cubi de gaze pe zi este asigurată din producţia internă, 26 milioane metri cubi pe zi din cantităţile înmagazinate, iar 2,5 milioane metri cubi din import prin Medieşul Aurit şi 4,7 milioane metri cubi prin Isaccea 2.

 

Băsescu şi Boc au discutat despre criza gazelor

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, ieri, cu premierul Emil Boc despre criza gazelor, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Întâlnirea a avut loc la Palatul Cotroceni, imediat după întrevederea premierului cu ambasadorul Cehiei la Bucureşti, în condiţiile în care Cehia deţine preşedinţia semestrială a UE.

Conform surselor citate, întrevederea Boc-Băsescu a durat o oră şi jumătate.

Premierul Emil Boc şi ambasadorul Cehiei la Bucureşti, Petr Dokladal, au discutat, ieri, la Guvern, despre măsurile pe care preşedinţia cehă a Uniunii Europene le are în vedere pentru gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze a statelor UE, informează Executivul printr-un comunicat.

Premierul l-a informat pe ambasador asupra situaţiei interne şi măsurilor adoptate de Guvern pentru reducerea efectelor crizei gazelor asupra populaţiei şi a afirmat că Executivul de la Bucureşti menţine permanent legătura cu Andris Piebalgs, comisarul european pentru Energie, conform sursei citate.

 

Putin, la telefon cu Băsescu, pe tema gazelor

Premierul rus, Vladimir Putin, a avut marţi discuţii telefonice cu omologul său bulgar şi cu preşedintele României, Traian Băsescu, despre problemele legate de tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei, relatează agenţia Itar-Tass.

"Premierul bulgar şi preşedintele român m-au sunat", le-a transmis Putin lui Aleksei Miller, preşedintele Gazprom, şi şefului Serviciilor Federale Vamale, Andrei Belianinov.

"Sunt extrem de îngrijoraţi cu privire la evenimentele actuale", a adăugat premierul rus.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Valeriu Turcan, a confirmat, pentru MEDIAFAX, faptul că şeful statului a purtat o convorbire telefonică cu premierul rus Vladimir Putin, fără a oferi alte detalii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Situaţie de urgenţă în sistemul energetic.
 Vizualizări articol: 531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Situaţie de urgenţă în sistemul energetic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei