Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 ian 2009 - Anul XIV, nr. 2 (3988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Românii cheltuiesc puţin pentru sănătate

Cheltuielile lunare ale populaţiei au fost în trimestrul al treilea al anului trecut de 1.954 lei pe gospodărie, reprezentând 90,3% din veniturile medii, de 2.164 lei pe gospodărie, respectiv 743 lei de persoană, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cheltuielile efectuate de gospodării pentru sănătate (3,9% din cheltuielile de consum) şi mai ales cele pentru educaţie (0,6%) au înregistrat un nivel scăzut, în special datorită faptului că satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodăriilor se realizează în cea mai mare parte prin servicii publice de care aceştia beneficiază în cadrul sistemului asigurărilor sociale sau gratuit.

Cheltuielile lunare s-au situat în perioada iulie-septembrie la 671 lei pe persoană, se arată într-un comunicat al INS.

În ceea ce priveşte veniturile, cele băneşti au fost, în medie, de 1.836 lei lunar pe gospodărie (630 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 329 lei lunar pe gospodărie (113 lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au reprezentat 53,3% din veniturile totale ale gospodăriilor, în creştere cu 2,2 puncte procentuale faţă de trimestrul întâi al anului trecut, respectiv cu 0,9 puncte procentuale faţă de trimestrul al doilea.

La formarea veniturilor au contribuit de asemenea veniturile din prestaţii sociale (20,8%), din agricultură (2,9%), din activităţi neagricole independente (3,5%) şi din proprietate (0,2%) şi vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (2,1%).

Diferenţe de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor s-au înregistrat în funcţie de mediul de rezidenţă, potrivit INS.

Astfel, veniturile gospodăriilor din mediul urban au fost cu 36,1% mai mari faţă de cele din zona rurală şi cu 13,1% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.

În oraşe, 66,2% din veniturile unei familii au provenit din salarii, 19,4% din prestaţii sociale, iar veniturile în natură au reprezentat 8,2% din total.

În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 33% din total. Cea mai mare parte a acestora a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând 7,2%. În trimestrul trei al anului trecut, o contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (30,4%) şi celor din prestaţii sociale (23,4%).

În cazul cheltuielilor gospodăriilor, acestea au reprezentat 90,3% din veniturile totale, principalele destinaţii fiind consumul de bunuri alimentare, nealimentare (70%), plata impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor (15,9%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare) - 6,6%.

Cheltuielile pentru investiţii, destinate cumpărării sau construcţiei de locuinţe, cumpărării de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărării de acţiuni, deţin o pondere mică în cheltuielile populaţiei (3,1%).

Nivelul cheltuielilor de consum este mai mare în oraşe decât la sate, cu 430 lei, în timp ce cele pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 62 lei, potrivit INS.

Motivul acestei situaţii este că în zona rurală 40,8% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii. În urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit doar 17% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în medie, 40,3% din consumul gospodăriilor.

O componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei).

Astfel, în trimestrul trei al anului trecut, acest segment a atras 18,6% din cheltuielile de consum. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinţa (13,6%) a fost absorbită de consumul de utilităţi (apă, energie electrică, gaze naturale şi alţi combustibili).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii cheltuiesc puţin pentru sănătate.
 Vizualizări articol: 365 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Românii cheltuiesc puţin pentru sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei