Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 ian 2009 - Anul XIV, nr. 2 (3988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Preţurile la RCA au crescut cu 10-30%

Companiile de asigurări au majorat tarifele la poliţele de răspundere civilă auto (RCA) valabile în 2009 cu procentaje cuprinse între 10% şi 30%, iar în unele cazuri au diferenţiat nivelul primei în funcţie de marca şi vechimea maşinii, vârsta, experienţa şi judeţul în care domiciliază şoferul.

În unele cazuri, cum ar fi Euroins (fostă Asitrans) sau Interamerican, creşterea tarifelor s-a situat sub 10%, în timp ce la Allianz-Ţiriac sau Omniasig poliţele RCA sunt mai scumpe faţă de 2008 cu aproximativ 20%, iar la Astra, Unita sau Generali majorarea primei de asigurare a depăşit 25%.

În cazul persoanelor fizice, poliţa RCA pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică de până la 1.200 centimetri cubi costă între 264 lei şi aproape 360 lei.

Potrivit datelor asigurătorilor, în cazul unui autovehicul cu o capacitate cilindrică între 1.201 şi 1.400 centimetri cubi, o persoană fizică va plăti între 260 lei şi peste 460 lei.

La autovehiculele cu motor între 1.800 şi 2.000 de centimetri cubi, şoferul va plăti între 500 lei şi 700 de lei, în funcţie de asigurător.

 

Au crescut limitele de despăgubire

Modificarea tarifelor la poliţele RCA a fost cauzată, în primul rând, de creşterea limitelor de despăgubire ale asigurătorilor în cazul producerii unor daune.

În acest an, limitele de despăgubire ale companiilor autorizate să emită asigurări RCA vor fi de 300.000 de euro pentru daune materiale şi de 1,5 milioane de euro pentru vătămări corporale, dublu faţă de anul 2008.

În 2010, limitele vor ajunge la 500.000 euro pentru daune materiale şi la 2,5 milioane de euro pentru vătămări corporale.

În plus, companiile au majorat primele la poliţele RCA în încercarea menţinerii unui echilibru între veniturile din subscrieri şi cheltuielile aferente daunelor acoperite de aceste poliţe.

Numeroşi reprezentanţi ai asigurătorilor au afirmat în 2008 că activitatea pe segmentul RCA provoacă pierderi companiilor şi au anunţat că vor majora tarifele practicate şi vor aplica criterii de selecţie a clienţilor pentru reducerea daunalităţii.

 

Criterii diverse la calcularea tarifelor RCA

Spre exemplu, Asirom, BT Asigurări, Generali, Clal România sau Allianz-Ţiriac Asigurări utilizează mai multe criterii la calcularea tarifelor RCA, precum marca şi vechimea autovehiculului, vârsta, experienţa, starea civilă şi judeţul în care domiciliază şoferul.

Spre exemplu, la OTP Garancia, poliţele sunt mai scumpe pentru posesorii de maşini cu motoare de 1,2-1,6 litri care locuiesc în judeţele Argeş, Braşov, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timişoara şi Botoşani.

În luna decembrie 2008, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a autorizat 16 companii de profil să emită poliţe RCA în acest an, respectiv ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac, Asiban, Ardaf, Asirom, Euroins (fostă Asitrans), BCR Asigurări, BT Asigurări, Carpatica Asig, Clal, Generali, Interamerican, Omniasig, OTP Garancia, Astra şi Unita.

În 2007, companiile autorizate pe acest segment de piaţă au subscris venituri de 1,5 miliarde de lei, în creştere cu 22% faţă de anul precedent.

Cei mai importanţi asigurători au fost Omniasig - 238,14 milioane de lei, Asirom - 204,19 milioane de lei şi Unita - 191,35 milioane de lei.

Valoarea daunelor acoperite de asigurători s-a ridicat în 2007 la 838,32 milioane de lei, în urcare cu 26,4%.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţurile la RCA au crescut cu 10-30%.
 Vizualizări articol: 600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţurile la RCA au crescut cu 10-30%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei