Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 dec 2008 - Anul XIII, nr. 302 (3983)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Autorităţilor locale trebuie lăsate să ia singure decizii, fără controlul celor de la Bucureşti

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la învestirea în funcţie a noului ministru al Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, că autorităţilor locale trebuie lăsate să ia singure decizii şi să nu mai fie controlate de la Bucureşti.

Noul şef al Guvernului a spus că respectarea legii, protecţia cetăţeanului, modernizarea statului şi îndeplinirea angajamentelor naţionale şi europene sunt principalele motive care l-au determinat să fie prezent la învestirea în funcţie a ministrului din cabinetul său.

Premierul a subliniat că nimeni nu este mai presus de lege. "Demnitarii sau cetăţenii, toţi sunt egali în faţa legii", a susţinut Emil Boc, precizând că mai există "tentaţii" din partea unor demnitari de a se considera deasupra legii.

"Vreau să vă asigur că veţi avea tot sprijinul meu pentru ca toţi cetăţenii, de la demnitar la simplu cetăţean, să aibă tratament egal în faţa legii", a spus premierul Emil Boc.

Şeful Executivului a arătat că principalele obligaţii ale cetăţeanului sunt să îşi plătească impozitele şi taxele şi să respecte legile în vigoare, iar statul la rândul lui trebuie să îi asigure securitate fizică şi socială.

"Nu avem nici judecători, nici politicieni, nici oameni de afaceri deasupra legii", a spus şeful Executivului, adăugând că toţi cei care aplică legea vor fi protejaţi.

Primul ministru a mai arătat că modernizarea statului român presupune aplicarea principiului descentralizării şi al subsidiarităţii. El a spus că autorităţile locale trebuie lăsate să ia singure decizii, fără a fi controlate de la centru.

"Trebuie să înţelegem că noi, cei de la Bucureşti, nu trebuie să mai deţinem controlul la toate pârghiile, la toate mecanismele locale. Nu trebuie să luăm decizii care ţin de competenţa locală. Acolo unde oamenii şi-au ales reprezentanţi, să îi lăsăm pe ei să decidă care e cea mai bună măsură pentru comunităţile respective", a spus Boc.

El a mai declarat că există o "tentaţie" puternică pentru ca puterea să fie deţinută la nivelul premierului şi la ministere.

"Să dăm posibilitatea organismului administrativ, care este cel mai aproape de cetăţean, să ia singur deciziile cele mai bune", a spus Boc.

Noul premier a susţinut că pentru ca descentralizarea să fie continuată este nevoie de finanţe, adăugând că modernizarea statului român nu va fi realizată fără o susţinere financiară corespunzătoare.

"Cred că trebuie să renunţăm la acea practică prin care luăm taxe locale şi le ducem în bugetul central, şi le împărţim discreţionar după aceea", a precizat Emil Boc, dând ca exemplu taxa de tranzacţie cu valori imobiliare. "Dăm obligaţii, dar dăm şi resurse financiare", a continuat acesta.

Şeful Guvernului a mai subliniat şi necesitatea aplicării cu rigurozitate a programului de aderarea la spaţiul Schengen în 2011.

Gabriel Oprea a preluat, ieri, portofoliul de la fostul ministru al Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David.

Noul ministru al Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, a spus că principalele obiective în mandatul său vor fi siguranţa cetăţenilor, descentralizarea comunităţilor locale şi aderarea la spaţiul Schengen.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Autorităţilor locale trebuie lăsate să ia singure decizii, fără controlul celor de la Bucureşti.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Autorităţilor locale trebuie lăsate să ia singure decizii, fără controlul celor de la Bucureşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei