Băsescu a spus că a convocat partidele politice la ora 12.00, la Cotroceni, pentru a le anunţa numele premierului desemnat, conform articolului 103 din Constituţie.
Şeful statului a afirmat că a avut în vedere să desemneze o persoană capabilă să înţeleagă resursele crizei economice şi cu suficientă autoritate pentru a gestiona buna funcţionare a Guvernului şi a instituţiilor statului într-o perioadă în care România este afectată de criza economică internaţională.
"Avem nevoie de un premier capabil", a afirmat Băsescu, după care l-a nominalizat pe Theodor Stolojan.
Băsescu a precizat că în cazul în care Theodor Stolojan va primi votul Parlamentului pentru a fi prim-ministru, mandatul acestuia va fi unul de patru ani şi nu unul fracţionat.
Stolojan: "România va fi pe mâini bune"
Premierul desemnat Theodor Stolojan afirmă, într-un comunicat, că în zilele următoare va continua să lucreze cu PDL, PSD şi UDMR pentru a realiza cât mai rapid programul de guvernare, menţionând că ori de câte ori se vor finaliza etape importante în discuţiile politice nu va întârzia să le anunţe.
"În zilele care urmează, voi continua să lucrez cu PDL, PSD şi UDMR, pentru a realiza cât mai rapid programul de guvernare pe care îl voi prezenta Parlamentului României, împreună cu lista viitorului guvern", spune Stolojan, în comunicatul transmis, joi, de PDL.
Potrivit prim-vicepreşedintelui PDL, provocarea cu care se confruntă este aceea de a da, prin măsurile propuse şi prin viitorii miniştri ai guvernului, un răspuns adecvat în condiţiile crizei economice globale ale cărei efecte încep să se simtă şi în România.
"Activitatea de pregătire a programului de guvernare şi negocierile politice în curs reprezintă procese dificile, ce presupun discuţii ample pentru armonizarea poziţiilor partidelor politice care au exprimat intenţia de a participa la actul guvernării", subliniază Stolojan.
El menţionează că dorinţa publicului şi a mass-media de a afla detalii despre proiectele noului guvern şi despre arhitectura viitorului cabinet este "firească, legitimă".
"De aceea, ori de câte ori vom finaliza etape importante în discuţiile politice din următoarea perioadă, nu voi întârzia să anunţ aceste lucruri - în briefing-uri de presă sau prin comunicate de presă. În acelaşi timp, îmi va fi foarte greu ca - în următoarele câteva zile - să onorez solicitările pentru interviuri, care au început deja să sosească. Vă rog să acceptaţi scuzele mele în legătură cu acest aspect particular al comunicării mele publice şi vă asigur din nou că nevoia de informare a publicului în etapa de tranziţie spre un nou guvern va fi satisfăcută", mai spune Stolojan.
În finalul comunicatului, Theodor Stolojan adresează mulţumiri cetăţenilor României pentru votul dat în 30 noiembrie 2008, ţinând să-i asigure că "România va fi pe mâini bune".
Iliescu: Modul în care a fost desemnat Stolojan, semnal de alarmă privind intenţiile lui Băsescu
Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu afirmă, pe blogul personal, că desemnarea lui Theodor Stolojan pentru postul de premier şi maniera în care aceasta a fost făcută reprezintă un semnal de alarmă în legătură cu intenţiile reale ale şefului statului.
"Numirea domnului Stolojan de către preşedinte şi maniera în care a fost făcută este semnificativă şi reprezintă un semnal în legătură cu intenţiile reale ale acestuia", scrie Iliescu.
Presa internaţională comentează nominalizarea lui Stolojan
Agenţiile de presă internaţionale acordă spaţii ample nominalizării lui Theodor Stolojan pentru funcţia de prim-ministru al României, remarcând rolul important pe care fostul expert al Băncii Mondiale îl va avea într-o perioadă de criză economică globală.
"Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a nominalizat pe fostul expert al Băncii Mondiale Theodor Stolojan în funcţia de premier. Nominalizarea are rolul de a transmite un semnal puternic de stabilitate politică în contextul crizei economice globale", notează agenţia Associated Press.
Observând formarea unei coaliţii între PD-L şi rivalii din PSD, Reuters subliniază că "fostul expert al Băncii Mondiale, în vârstă de 65 de ani, va aduce reformele necesare într-o perioadă crucială pentru România".
"Creşterea economică a României încetineşte şi mulţi specialişti cred că noul membru UE ar putea fi afectat de criza financiară anul viitor, din cauza dependenţei de surse externe de finanţare", adaugă Reuters.
"Stolojan, 65 de ani, a fost al doilea premier al României după revoluţia din 1989 şi primul ministru de Finanţe post-decembrist. A jucat un rol-cheie în începerea reformelor economiei de piaţă, în schimbarea sistemului financiar şi lansarea privatizărilor", subliniază Reuters.
"Desemnarea unui economist pentru funcţia de premier intervine în contextul în care democrat-liberalii şi social-democraţii, la egalitate după alegerile parlamentare, se apropie de un acord pentru formarea unei coaliţii. Cele două formaţiuni rivale au o majoritate confortabilă în noul Parlament, dar relaţiile dintre ele riscă să afecteze coeziunea viitorului guvern", explică Agenţia France Presse.
"Misiunea lui Stolojan, obişnuit cu turbulenţele economice din primul său mandat, va fi foarte importantă, în condiţiile în care România riscă să fie afectată de criză economică în 2009", încheie AFP.