Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 dec 2008 - Anul XIII, nr. 290 (3971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Negocieri

Întâlnire a liderilor PD-L şi PSD, la Senat

O întâlnire a liderilor PD-L şi PSD privind crearea unei majorităţi parlamentare şi formarea noului guvern a avut loc aseară, la Senat.

Discuţiile dintre liderii PSD şi PD-L s-au desfăşurat la biroul preşedintelui Senatului.

Delegaţia PD-L a fost alcătuită din Emil Boc, Adriean Videanu, Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Elena Udrea şi Florin Popescu.

Din delegaţia PSD au făcut parte Mircea Geoană, Ilie Sârbu, Titus Corlăţean, Gheorghe Nichita, Constantin Nicolescu, Dan Nica, Viorel Hrebenciuc, Constantin Niţă, Liviu Dragnea. Bogdan Niculescu Duvăz şi Cristian Diaconescu au venit şi ei la Senat, dar au plecat înainte de începerea discuţiilor. Din partea PC au fost prezenţi Daniela Popa şi Bogdan Ciucă.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, după consultările de la Cotroceni, că preşedintele Traian Băsescu va desemna astăzi viitorul premier, el precizând că, până atunci, intenţia PSD este de a avea încheiat cu PD-L protocolul de coaliţie.

Întrebat dacă, până la momentul desemnării premierului, PSD şi PD-L vor fi terminat negocierile, Geoană a precizat: "Nu. Dar intenţia noastră este să putem avea, dacă este posibil, măcar protocolul politic, protocolul de coaliţie finalizat".

El a arătat că detaliile în ceea ce priveşte programul de guvernare, armonizarea poziţiilor dintre cele două formaţiuni şi algoritmul de guvernare urmează să fie discutate într-un orizont de 10 zile, cât are la dispoziţie premierul, conform Constituţiei, pentru finalizarea programului de guvernare şi a structurii de guvern. "Deci negocierile le vom continua şi după anunţarea majorităţii", a precizat Geoană.

 

Variantă: Stolojan premier, Geoană preşedinte la Senat

Una dintre variantele de lucru dezbătute, ieri, la negocierile dintre PSD şi PD-L, pentru formarea unei majorităţi guvernamentale, implică desemnarea lui Theodor Stolojan pentru funcţia de premier şi preluarea, de către Mircea Geoană, a funcţiei de preşedinte al Senatului.

Surse PD-L şi PSD au precizat, ieri, pentru MEDIAFAX, că o variantă care se desprinsese din discuţii, până la acel moment, viza preluarea de către Theodor Stolojan a funcţiei de prim-ministru, liderul PSD, Mircea Geoană, urmând a deţine în viitoarea construcţie guvernamentală, funcţia de preşedinte al Senatului.

Sursele menţionate au mai precizat că o discuţie mai aplicată privind împărţirea portofoliilor ministeriale între social-democraţi şi democrat-liberali a fost purtată aseară.

 

Negocieri şi declaraţii

PSD a anunţat, luni, după şedinţa Comitetului Executiv, că va negocia cu PD-L majoritatea parlamentară şi formula guvernamentală, condiţia fiind ca UDMR să nu fie cooptat la guvernare. PD-L şi-a arătat disponibilitatea de a negocia, însă, şi cu UDMR.

Luni seară, liderii partidelor parlamentare şi reprezentanţii minorităţilor naţionale s-au aflat la Cotroceni, pentru discuţii cu preşedintele Traian Băsescu. Nici şeful statului şi nici liderii de partide nu au făcut declaraţii, imediat după consultări, dar, ulterior, atât Emil Boc, cât şi Mircea Geoană au afirmat că numele premierului desemnat va fi făcut public de către Traian Băsescu miercuri.

Emil Boc a anunţat luni că va continua discuţiile cu PSD şi UDMR, singurele formaţiuni care şi-au arătat disponibilitatea pentru a intra într-o formulă guvernamentală.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, că Uniunea nu doreşte "cu orice preţ" să facă parte dintr-o coaliţie guvernamentală şi că va intra într-o astfel de formulă numai dacă vor exista parteneri consecvenţi, dacă toţi cei implicaţi vor fi egali şi vor acţiona pe bază de reciprocitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Întâlnire a liderilor PD-L şi PSD, la Senat.
 Vizualizări articol: 664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Întâlnire a liderilor PD-L şi PSD, la Senat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei