Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 dec 2008 - Anul XIII, nr. 289 (3970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PSD începe negocierile cu PDL pentru formarea Guvernului

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, că social-democraţii vor începe negocierile cu PDL pentru formarea Guvernului, conform deciziei Comitetului Executiv al partidului, precizând că o condiţie este neparticiparea UDMR la guvernare.

"Avem primul mandat de negociere cu cei de la PDL", a spus Geoană, menţionând că în favoarea acestei decizii s-au exprimat, în CExN, peste 40 de voturi. El a precizat că 17 membri ai CExN au votat "împotrivă".

Geoană a subliniat că votul a fost deschis.

Liderul social-democrat a spus că decizia adoptată de PSD şi mandatul primit de la CExN este de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi de guvernare cu PDL, în condiţiile păstrării proporţiei date de votul din 30 noiembrie, a elementelor sociale din programul de guvernare şi cu condiţia explicită ca UDMR să nu participe la o eventuală majoritate formată de PSD şi PDL.

El a arătat că, în urma deciziei CExN, "primul mandat de negociere" este cu PDL pentru formarea unei majorităţi de guvernare.

Geoană a arătat că a fost o discuţie "grea" pentru PSD, finalizată cu o "decizie complicată".

"Am preferat ca, într-un moment greu pentru ţară, atunci când lumea ne va judeca pe noi politicieni şi partidele politice, cât de repede putem aduce stabilitate, guvernare profesionistă într-un moment de criză, am considerat că în acest moment obligaţia noastră faţă de ţară este de a asigura stabilitate, un guvern competent şi un răspuns la problemele crizei economice", a spus Geoană.

El a arătat că participarea PSD la guvernare este o garanţie că criza economică nu va face victime printre oamenii obişnuiţi din România.

"Puteam să şi rămânem pe o variantă de opoziţie, au fost voturi şi în favoarea acestei chestiuni, dar acest lucru ar fi însemnat abdicarea de la mandatul nostru social, primit de la câteva milioane de români", a spus Geoană.

El a arătat că negocierea PSD-PDL este legată de proporţia voturilor obţinute şi de mandatele din Parlament.

 

Formulă agreată între cele două partide

Negocierile dintre PDL şi PSD vor pleca de la schema agreată în discuţiile preliminare din ultimele zile, şi anume premier de la PDL, preşedinţia Senatului şi funcţia de vicepremier pentru PSD, au declarat, ieri, surse social-democrate.

Sursele citate au arătat că negocierile pentru portofoliile ministeriale între PSD şi PDL vor pleca de la formula agreată în discuţiile preliminare dintre cele două părţi, în care şefia Guvernului revine PDL, în timp ce preşedinţia Senatului şi funcţia de vicepremier revin PSD.

Aceleaşi surse au arătat că, în această formulă, preşedinţia Senatului va fi ocupată, cel mai probabil, de Mircea Geoană, în timp ce funcţia de vicepremier ar putea fi ocupată de Ilie Sârbu.

PDL şi PSD au menţinut, de asemenea, acelaşi algoritm în privinţa distribuirii portofoliilor, care a fost deja agreat încă de acum câteva zile de surse din PSD şi PDL.

PSD va avea întâietate în desemnarea miniştrilor pentru primele două portofolii, la alegere, după care fiecare partid desemnează, pe rând, câte un ministru.

Surse din PSD au arătat că unul dintre cele două ministere pentru care social-democraţii vor face primele alegeri va fi Ministerul Justiţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD începe negocierile cu PDL pentru formarea Guvernului.
 Vizualizări articol: 501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSD începe negocierile cu PDL pentru formarea Guvernului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei