Ordinul 301 al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) privind înregistrarea activităţilor de vânzare directă a produselor alimentare de origine animală trebuia să intre în vigoare, iniţial, la 1 ianuarie 2007, însă micii producători au primit mai multe derogări pentru a putea să îşi înregistreze activitatea şi să respecte normele sanitar-veterinare.
Potrivit noului proiect de ordin, care va abroga vechiul act normativ odată ce va intra în vigoare, înregistrarea micilor producători este obligatorie începând cu 1 ianuarie 2009.
"Am pus pe site-ul instituţiei ultimele modificări ale ordinului, iar săptămâna viitoare vom avea discuţii cu patronatele din industria alimentară asupra proiectului, pentru a putea să îl trimitem apoi spre aprobare", a declarat ieri, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.
Potrivit lui Roatiş, intrarea în vigoare a noului ordin a fost amânată mai mult timp, pentru a permite înfiinţarea direcţiei de produse tradiţionale şi ecologice şi a avea acest tip de produse în evidenţa instituţiei.
Proiectul prevede vânzarea directă a produselor primare de origine animală la târguri, pieţe, expoziţii, sărbători religioase sau alte evenimente publice, în anumite cantităţi stabilite în funcţie de tipul alimentelor.
Astfel, ţăranii pot vinde lapte crud, conform cotei de lapte care le este alocată, până la 300 de kilograme de peşte proaspăt capturat în mare sau 50 de kilograme de peşte de apă dulce în cazul unui singur transport, carne de pasăre de la ferme cu până la 2.000 de capete şi ouă provenind de la ferme de cel mult 50 de găini.
Roatiş a spus că există mici producători care au încheiat deja procedurile necesare pentru a putea face vânzare directă.
"Avem deja, numai în judeţul Braşov, şase-şapte stâne de oi care au făcut procedurile ce ţin de sănătate şi trasabilitate şi care s-au înregistrat", a mai spus Roatiş.
Micilor producători li se va interzice vânzarea directă dacă autoritatea veterinară constată neîndeplinirea condiţiilor sanitar veterinare, în urma a două controale consecutive sau în urma sesizării consumatorului, până la remedierea deficienţelor.