Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 nov 2008 - Anul XIII, nr. 279 (3960)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Silvicultorii spun că vor fi în grevă japoneză până se rezolvă solicitările lor

Sindicaliştii Confederaţiei Consilva au intrat, ieri, în grevă japoneză, cerând majorări salariale şi să nu mai plătească dublu pentru prejudiciile aduse de hoţii care fură lemne din păduri, precizând că vor continua protestul până când se rezolvă cererile lor.

"E o acţiune pe care salariaţii din silvicultură au organizat-o începând de ieri, prin purtarea unei banderole albe pe braţul drept fără a întrerupe procesul de producţie sau programul de lucru", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Confederaţiei Consilva, Marius Stoicescu.

Potrivit acestuia, de la începutul anului s-au înregistrat peste 20 de cazuri în care pădurarii au fost agresaţi de cei pe care i-au prins la furat. Stoicescu a mai spus că personalul silvic este obligat să plătească de două ori valoarea prejudiciului creat de aceştia.

"Suntem în plină campanie de organizare a inspecţiilor silvice de fond în care toate gestiunile pădurarilor sunt verificate, adică pădurea din cantonul pe care îl are în custodie. Şi toate pagubele constatate sunt plătite dublu, potrivit Legii 46 din 2008, dacă nu e găsit infractorul, în condiţiile în care ei au salarii de 600-700 de lei", a spus Stoicescu.

De aceea, sindicaliştii cer o ordonanţă de urgenţă care să îi scutească pe pădurari de la această prevedere. Liderul sindical a precizat totodată că pădurarii oricum vor fi obligaţi să plătească prejudiciul, însă nu dublu.

"Există deja o ordonanţă de urgenţă elaborată, la solicitarea sindicatelor, de către Ministerul Agriculturii, având şi avizele din partea ministerului, dar ea până în prezent nu a fost obţinută ca act normativ în şedinţă de Guvern", a spus Stoicescu, precizând că aceasta este ultima săptămână în care Executivul poate emite o ordonanţă de urgenţă.

"Pădurarii nu pot să intre în grevă să lase nepăzite pădurile din cantonul lor", a adăugat Stoicescu.

 

Promisiuni de majorare a salariilor

Sindicaliştii din silvicultură mai cer ca Regia Naţională a Pădurilor "Romsilva" să dea curs promisiunilor făcute de majorare a salariilor personalului angajat, pentru că salariul mediu la regie este cu 300 de lei mai mic decât salariul mediu pe economie, potrivit liderului de sindicat.

"La posibilităţile Regiei considerăm că e absolut posibilă o astfel de creştere salarială. Ei ne-au promis o majorare a salariilor de 12 la sută la un moment dat. Ne-au mai promis o primă în valoare de 150 de lei dată fiecărui salariat până la sfârşitul anului, însă noi vrem să transforme această primă în procente adăugate la salariu", a spus Stoicescu.

El a mai atras atenţia şi asupra faptului că din 2007 nu s-a mai plătit paza pădurilor retrocedate, iar prin lege personalul silvic este nevoit să asigure paza pentru 180 de zile, plata fiind făcută din fondurile Ministerului Agriculturii. "Paza s-a făcut, dar nu s-a plătit nici un ban", a spus Stoicescu.

Sindicaliştii mai cer Ministerului Agriculturii să dea bani pentru administrarea pădurilor până în 30 de hectare, proprietatea persoanele fizice, pădurile fiind luate în administrarea Regiei Pădurilor şi de către ocoale silvice private.

Liderul sindical a arătat că deşi există o reglementare în acest sens în Codul Silvic, Regia Pădurilor şi ocoalele silvice private nu au primit nici un ban de la minister, iar dacă lipsesc aceşti bani de la Regie, nu sunt plătiţi nici angajaţii.

"Vom susţine acţiunea până când se vor soluţiona favorabil aceste revendicări. Am încercat luni dimineaţă o discuţie cu ministrul Agriculturii, care a luat act de revendicările noastre", a spus Stoicescu.

Consilva reprezintă 20.000 de salariaţi din sectorul silvic de stat şi privat.

Silvicultorii au pichetat de două ori sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în octombrie, cerând acordarea sporului de risc de 25 la sută prevăzut în Codul silvic şi includerea acestuia în bugetul de anul viitor, reprezentanţii Ministerului chemându-i la discuţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Silvicultorii spun că vor fi în grevă japoneză până se rezolvă solicitările lor .
 Vizualizări articol: 268 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Silvicultorii spun că vor fi în grevă japoneză până se rezolvă solicitările lor3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei