Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 nov 2008 - Anul XIII, nr. 276 (3957)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proprietarii din toate tipurile de ansambluri rezidenţiale vor putea să se organizeze în asociaţii

Persoanele care deţin spaţii locative în unele ansambluri rezidenţiale nou construite, altele decât blocuri de locuinţe, vor putea să se constituie în asociaţii de proprietari, autorităţile intenţionând să completeze legislaţia cu o definire în sens larg a condominiului.

"Există foarte mulţi proprietari din ansamblurile rezidenţiale nou construite ce nu se pot constitui în asociaţii de proprietari, deoarece instanţele nu le recunosc acest drept pe baza prevederilor legale în vigoare, acestea fiind neclare şi împiedicând, în practică, recunoaşterea asociaţiilor de proprietari din alte forme de condominii", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru completarea Legii locuinţei 114/1996, elaborat de MDLPL.

Documentul defineşte condominiul drept "imobilul format din teren cu una sau mai multe construcţii, din care unele proprietăţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmeşte o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentru fiecare unitate individuală în parte, care poate fi reprezentată din locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, după caz".

Astfel, va constitui condominiu un corp de clădire sau un tronson cu una sau mai multe scări din cadrul clădirii de locuit multietajate, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comună, precum şi un ansamblu rezidenţial format din locuinţe individuale, amplasate izolat, înşiruit sau cuplat, în care există proprietăţi comune şi proprietăţi individuale.

Proiectul prevede ca proprietarii din condominii să se poată asocia în condiţiile legii, iar ulterior intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, orice dispoziţie contrară să fie abrogată.

Conform notei de fundamentare a proiectului, în prezent, cadrul de reglementare general referitor la imobilele cu locuinţe cuprinde Legea locuinţei nr. 114/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Cadrul legislativ specific este completat de reglementări conexe şi alte acte normative subsecvente.

În Legea nr. 230/2007 sunt definiţi termenii de clădire-bloc de locuinţe-condominiu drept "proprietatea imobiliară formată din proprietăţi individuale, definite apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţe, şi proprietatea comună indiviză".

Totodată, un condominiu poate fi definit şi "un tronson cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comună".

Autorii proiectului arată că, în practică, această prevedere legală împiedică recunoaşterea în instanţă a asociaţiilor de proprietari din alte forme de condominii.

"Având în vedere faptul că, în practică, există astfel de condominii, dar proprietarii acestora sunt lipsiţi de ocrotirea conferită de lege altor categorii de proprietari, este nevoie de o modificare urgentă a Legii locuinţei nr. 114/1996, în sensul includerii în norma legală a tuturor categoriilor de condominii şi proprietari ai acestora", se precizează în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.

Prin recunoaşterea condominiului în sensul noului act normativ, autorii consideră că se va îmbunătăţi administrarea imobilelor în care se află mai multe proprietăţi, iar proprietarii vor fi "responsabilizaţi".

"Obligaţia de a programa şi întreprinde acţiuni vizând întreţinerea, renovarea, amenajarea şi protejarea imobilului respectiv se va afla în sarcina proprietarilor din condominiu. Prevederile din prezentul proiect doresc să întărească ideea că proprietatea (proprietari individuali de locuinţe aflaţi în condominiu) impune şi obligaţii, nu numai drepturi, legate mai ales de conservarea funcţională a imobilului, de asigurarea unui standard ridicat al calităţii vieţii în cadrul acestora şi de reducerea consumului şi asigurarea eficienţei energetice", se mai arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proprietarii din toate tipurile de ansambluri rezidenţiale vor putea să se organizeze în asociaţii.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proprietarii din toate tipurile de ansambluri rezidenţiale vor putea să se organizeze în asociaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei