Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 nov 2008 - Anul XIII, nr. 276 (3957)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De sezon

Campanie de informare privind diferenţele dintre gripă şi răceala obişnuită

Ministerul Sănătăţii, împreună cu o companie din domeniul sănătăţii, lansează o campanie de informare a publicului privind diferenţele dintre gripă şi răceala obişnuită, sfătuind populaţia să se prezinte la medic pentru recomandarea tratamentului adecvat şi să nu mai recurgă la automedicaţie.

Roche România, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii Publice, a lansat, ieri, campania de informare "Gripa? Acţionează rapid şi nu va fi nevoie să te dai bătut" - campanie care îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra gravităţii acestei boli, atât de diferită faţă de banală răceală, să determine publicul să apeleze la consult medical de specialitate şi să urmeze tratamentul numai conform recomandărilor medicilor, a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel.

Campania se adresează în primul rând publicului general, dar şi personalului medical - medici şi farmacişti. Printre alte activităţi specifice, în cadrul campaniei vor fi distribuite şi pliante în care vor fi explicate cele cinci semne ale gripei, care vor încuraja populaţia să se prezinte urgent la medic, în cazul în care observă aceste simptome, a afirmat managerul companiei Roche România, doctorul Irina Berechet.

 

Diagnosticarea rapidă

"Interviuri cu specialiştii în domeniu, broşuri pentru recunoaşterea celor cinci semne ale gripei - debutul brusc, febra înaltă, durerile musculare, durerile de cap, tusea - şi alte materiale informative pentru medicii de familie, vor încerca să crească rata de diagnostic rapid al gripei astfel încât pacienţii să beneficieze în timp util de un tratament adecvat, având în vedere gravitatea bolii", a precizat Irina Berechet.

Aceasta a subliniat că sunt tot mai multe semnale cu privire la faptul că multă lume nu face deosebirea între gripă şi răceală şi, de asemenea, în cazul afecţiunilor specifice sezonului rece, este extins fenomenul automedicaţiei. "Este esenţial ca, în cazul în care apar simptome de gripă, oamenii să meargă la medic, singurul în măsură să prescrie tratamentul corespunzător. Să nu uităm că gripa este o boală periculoasă, extrem de contagiosă, care trebuie tratată cu seriozitate", a explicat Irina Berechet.

Gripa este provocată de un virus care infectează tractul respirator superior şi inferior: nasul, sinusurile, gâtul, plămânii şi urechea medie. Boala - cauzată de virusurile gripale A şi B - apare de obicei în lunile de toamnă şi iarnă şi este caracterizată de focare epidemice care durează 6-8 săptămâni, a spus Streinu Cercel.

 

Diferenţe clare între răceală şi gripă

"Există diferenţe clare între răceală şi gripă. Simptomele gripei apar foarte repede, chiar în decurs de 24 de ore de la infectare. Spre deosebire de răceală, gripa provoacă temperatură foarte mare, deseori peste 39 C, diferite dureri, mai ales ale spatelui, braţelor şi picioarelor, o tuse seacă, iritantă, iar pacienţii se vor simţi extrem de obosiţi. Este foarte important să tratăm această boală corect aşadar, recomand tuturor celor care manifestă aceste simptome să meargă de urgenţă la medic", a explicat directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase " Matei Balş''.

Vaccinul antigripal este principala armă împotriva gripei, are 85 la sută efect de protecţie a adulţilor, la copii şi bătrâni existând un efect puţin mai mic, însă chiar dacă fac gripă, aceştia manifestă o formă uşoară, fără complicaţii, a explicat directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, doctorul Viorel Alexandrescu.

 

Tratamentul după ureche poate fi periculos

Directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" a precizat că automedicaţia în cazul gripei poate fi foarte periculoasă, antibioticele distrug flora care protejează organismul, astfel că favorizează apariţia bacteriilor.

Netratată corespunzător, gripa poate avea complicaţii grave, cum ar fi bronşite, sinuzite, pneumonii, dar şi miocardite şi encefalite.

Dacă în ciuda tuturor măsurilor de prevenţie apar semne de gripă, persoanele trebuie să se adreseze imediat medicului. Prescrierea de medicamente specifice pentru gripa reduce gravitatea simptomelor, previne instalarea complicaţiilor severe, scurtează durata bolii şi contagiozitatea pentru cei apropiaţi, famile, prieteni sau colegi, a subliniat Străinu Cercel.

Potrivit datelor oficiale, gripa sezonului 2008-2009 a debutat şi în România, primele trei cazuri de gripă fiind raportate în 13 noiembrie, potrivit Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă.

Conform studiului Colegiului Farmaciştilor din România, 72 la sută dintre români continuă să se prezinte la locul de muncă, deşi sunt răciţi.

"Răceala este recunoscută de 46 la sută dintre repondenţi ca fiind cea mai frecventă afecţiune în această perioadă a anului, alături de astenie (20 la sută), dureri ale membrelor (11 la sută) şi sinuzită (9 la sută). Interesant este că numai 56 la sută recurg la opinia unui specialist, 30 la sută - la medic şi 26 la sută la farmacist", a spus doctorul Irina Berechet.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campanie de informare privind diferenţele dintre gripă şi răceala obişnuită.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Campanie de informare privind diferenţele dintre gripă şi răceala obişnuită0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei