Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 nov 2008 - Anul XIII, nr. 271 (3952)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tragedie în subteran

12 morţi şi 14 răniţi în urma unor explozii la mina Petrila

Doisprezece mineri şi salvatori au murit, sâmbătă, în urma a două explozii de la mina Petrila, alte 14 persoane fiind rănite.

Patru mineri salvatori care au murit în a doua explozie de la mina Petrila au fost scoşi din subteran, sâmbătă seară, de ultima echipă de salvatori care coborâse în mină.

Trei mineri salvatori au fost scoşi vii, sâmbătă seară, din mina Petrila, iar potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, tot atunci a avut loc replica la prima explozie, care a surprins echipele de salvare.

Prima explozie a avut loc în jurul orei 15.00 iar cea de-a doua in jurul orei 18.40.

Inginerul şef de producţie şi şeful de sector de la mina Petrila se află printre persoanele decedate în urma exploziilor de sâmbătă din subteranul unităţii miniere.

Potrivit listei afişate cu minerii morţi în urma primei explozii de la Petrila, care a avut loc în jurul 15.00, se aflau inginerul şef de producţie al exploatării miniere, Iosif Brad, şi şeful sectorului 1, Doru Holinger.

Ceilalţi mineri morţi sunt Vasile Stoian, Adrian Măţan, ajutor de miner, Dan Mateş, sondor, Silviu Moş, miner şef, Cristian Şipoş, miner, Marcel Alexa, sondor la sectorul 6.

Minerii salvatori care şi-au pierdut viaţa în cea de-a doua explozie sunt Nicolae Puian, Daniel Frăţilă, Elekes Attila şi Trandafir Vişan.

Opt din cei 14 răniţi în exploziile de la mina Petrila au fost aduşi, ieri dimineaţă, în Capitală, cinci fiind internaţi la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri şi alţi trei la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Ceilalţi şase răniţi au rămas internaţi la Spitalul de Urgenţă din Petroşani.

Cei cinci mineri de la Petrila aflaţi la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Arsuri au fost operaţi, duminică, şi se află la Secţia de terapie intensivă, a anunţat directorul medical al unităţii sanitare, medicul Cristian Niţescu, care a spus că prognosticul este foarte rezervat.

Operaţiile celor trei mineri de la Petrila aflaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca s-au încheiat, aceştia fiind duşi la Secţia de terapie intensivă, doi dintre răniţi fiind în stare critică, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, medicul Bogdan Opriţa.

 

Scoaterea cadavrelor minerilor ar putea dura şi 45 de zile

Unul dintre procurorii care fac parte din comisia de anchetă a exploziilor de sâmbătă de la mina Petrila a declarat, aseară, că scoaterea cadavrelor minerilor din subteran ar putea dura până la 45 de zile.

Procurorul a declarat, sub protecţia anonimatului, că până aseară nu se luase nici o decizie în ceea ce priveşte momentul în care vor fi scoase cadavrele minerilor.

Sursa citată a spus însă că se lucrează la un plan de acţiune care să prevadă absolut toate pericolele ce pot apărea.

Potrivit procurorului citat, pentru scoaterea cadavrelor minerilor ar putea fi vorba despre o perioadă foarte lungă, respectiv de până la 45 de zile, întrucât locul este foarte periculos.

Aceasta nu este ultima soluţie, a spus sursa citată, anchetatorii făcând acum planul pentru a găsi măsurile cele mai sigure.

 

Ajutoare financiare pentru rudele minerilor

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la sediul Companiei Naţionale a Huilei (CNH), că rudele minerilor morţi sau răniţi în exploziile de sâmbătă vor primi ajutoare financiare în valoare totală de câteva zeci de mii de lei.

Potrivit ministrului Muncii, Guvernul va da câte cinci mii de lei familiilor minerilor spitalizaţi la Petroşani, câte zece mii de lei familiilor celor transferaţi în Capitală şi tot câte zece mii de lei familiilor ortacilor decedaţi.

Ministrul Muncii a spus, de asemenea, că cei 13 copii care au rămas fără părinţi vor primi burse speciale de studiu pe toată perioada şcolarizării lor.

De asemenea, Consiliul Judeţean Hunedoara va da câte cinci mii de lei minerilor spitalizaţi la Petroşani şi zece mii de lei celor aflaţi la Bucureşti.

În ceea ce priveşte CNH, aceasta va da câte cinci mii de lei familiilor minerilor aflaţi în spitalul din Petroşani, câte zece mii de lei familiilor celor aflaţi la Bucureşti şi 63.000 lei familiilor ortacilor care şi-au pierdut viaţa.

De asemenea, cheltuielile de înmormântare ale celor 12 mineri morţi vor fi suportate de CNH, iar conform contractului colectiv de muncă un membru al familiilor îndoliate va fi angajat de companie.

La sediul Companiei Naţionale a Huilei s-a constituit un comitet de urgenţă format din ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Internelor, Cristian David, şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care trebuie să stabilească strategia scoaterii minerilor morţi din mina Petrila.

Consilierii locali din Petrila au decis, duminică, alocarea a 5.000 de lei familiilor care şi-au pierdut rudele, mineri şi salvatori, în exploziile de sâmbătă de la mina Petrila, respectiv a 2.000 de lei familiilor ale căror rude au fost rănite.

 

Doi dintre minerii salvatori răniţi declară că se vor întoarce în mină

Doi dintre minerii salvatori, răniţi sâmbătă în cea de-a doua explozie de la Mina Petrila, în timp ce îşi căutau colegii ortaci răniţi sau morţi în prima deflagraţie, au declarat că se vor întoarce în mină, după ce îşi vor reveni.

Unul dintre minerii salvatori, Nicolae Cristea, întrebat ce simte acum, a spus "Ce să simt? Eu sunt salvator, am mers după ei (minerii răniţi - n.r.), ne-am întors a doua oară, să vedem dacă trăieşte vreunul, l-am găsit pe Sorin (coleg miner - n.r.) şi l-am scos afară".

Acesta a mai fost întrebat şi ce s-a întâmplat în momentul în care minerii salvatori au intrat după colegii lor în subteran.

"Ceasul rău, ce putea altceva?”, a răspuns acesta.

Întrebat dacă s-ar mai întoarce în mină, acesta a răspuns afirmativ, spunând că are nevoie acum doar de "un mic răgaz".

Un alt miner salvator rănit tot în cea de-a doua deflagraţie, care nu şi-a dat numele, dar despre care ziariştii ştiau că este rudă a unui procuror de la Judecătoria Petroşani, a declarat că se va întoarce în mină, pentru că nu are altceva de făcut. "Cine altcineva ne angajează pe noi?", a întrebat acesta.

Minerii răniţi, internaţi la Secţia de Chirurgie a Spitalului de Urgenţă din Petroşani, au arsuri şi fracturi uşoare, dar cu toţii au lacrimi în ochi şi îşi plâng colegii morţi în urma exploziilor.

 

Conducerea Exploatării Miniere Petrila, suspendată

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat, ieri, suspendarea conducerii Exploatării Miniere Petrila, ca urmare a exploziei soldate cu moartea a 12 mineri şi cu rănirea altor 14.

"Am decis suspendarea conducerii exploatării miniere Petrila", a spus Vosganian într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, conducerea exploatării miniere Petrila a fost preluată de directorul adjunct al Companiei Naţionale a Huilei, Constantin Jujan.

 

La Petrila, un accident de amploarea celui produs sâmbătă a mai avut loc în anul 1982

Un accident de amploarea celui produs sâmbătă, la mina Petrila a mai avut loc la această exploatare minieră în anul 1982. Atunci, şi-au pierdut viaţa 14 ortaci, iar alţi 15 au fost răniţi.

În 26 iulie 1996, tot la mina Petrila, trei mineri şi-au pierdut viaţa în timpul unei intervenţii la puţul de aeraj al minei. Platforma pe care se aflau s-a rupt şi minerii au căzut de la o înălţime de 43 de metri.

În acelaşi an, în 10 decembrie, alţi doi mineri au murit, iar doi au fost grav răniţi în urma unei surpări care s-a produs la Exploatarea Minieră Petrila.

În 30 octombrie 1997, un inginer de la Petrila a murit lovit de un stâlp metalic căzut de pe un transportor de cărbune.

În data de 20 februarie 1998, un miner a murit, la Exploatarea Minieră Petrila Sud, surprins în subteran de o surpare la unul din preabataje, iar în octombrie 1999 un angajat al aceleiaşi exploatări şi-a pierdut viaţa după ce a căzut de la o înălţime de peste 30 de metri, în subteran.

În 18 aprilie 2003, un bărbat de 34 de ani, angajat al Exploatării Miniere Petrila, a murit după ce a căzut într-un puţ aflat în subteranul minei. În timp ce încărca tuburi de aeraj în colivie, aceasta s-a pus, brusc, în mişcare, iar bărbatul a căzut în puţ.

În mai 2004, la Petrila au avut loc două accidente. Într-unul dintre ele patru angajaţi ai Exploatării Miniere au fost grav răniţi în urma unei explozii care s-a produs în subteran şi a fost provocată de o capsă pirotehnică nedetonată la timp. În cel de-al doilea accident doi angajaţi ai minei au fost grav răniţi în urma exploziei unui transformator electric.

În luna iunie a aceluiaşi an, un miner de la Petrila a murit în urma unui accident de muncă în subteran, el fiind prins între staţia de întoarcere a unui transportator de cărbune şi un stâlp de susţinere a acestuia.

În iulie 2005, doi mineri au murit la Petrila într-un accident de muncă, corpurile lor fiind găsite sub mormane de cărbune.

La sfârşitul lui mai 2007, un miner în vârstă de 45 de ani, angajat al Exploatării Miniere Petrila, a fost grav rănit în urma unui accident de muncă. În urma acestui accident, Exploatarea Minieră a fost amendată cu 16.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 12 morţi şi 14 răniţi în urma unor explozii la mina Petrila.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
12 morţi şi 14 răniţi în urma unor explozii la mina Petrila5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei