Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 nov 2008 - Anul XIII, nr. 265 (3946)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dosarul privind crimele şi abuzurile Securităţii, închis de Parchetul instanţei supreme

Dosarul privind crimele şi abuzurile Securităţii, în care erau reclamaţi 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, a fost închis de Parchetul instanţei supreme, care a motivat că a intervenit prescripţia faptelor.

Astfel, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) a anunţat, duminică, faptul că contestă soluţia procurorului de neîncepere a urmăririi penale (NUP), care a invocat prescripţia în cazul celor 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, reclamaţi de Vasile Paraschiv.

"Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus «neînceperea urmăririi penale sub aspectul infracţiunilor care au format obiectul sesizării lui Vasile Paraschiv, întrucât din actele premergătoare efectuate a rezultat că răspunderea penală pentru infracţiunile sesizate este înlăturată prin împlinirea prescripţiei»", se arată într-un comunicat al IICCR.

Plângerea a fost soluţionată de procurorul Iuliu Molcuţ, rezoluţia fiind semnată şi de şeful secţiei, Marius Iacob.

 

Încadrări juridice eronate

"Considerăm că aceşti procurori se folosesc de încadrări juridice eronate pentru a refuza să lucreze în dosarele privind crimele şi abuzurile Securităţii. În opinia noastră, aceştia se fac părtaşi la ele", se arată în comunicatul IICCR.

În 8 iulie, directorul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), Stejărel Olaru, şi Vasile Paraschiv au depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere penală împotriva foştilor activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, susţinând că există indicii cum că aceştia l-ar fi răpit şi torturat pe luptătorul anticomunist Vasile Paraschiv.

"Eu doresc ca toţi ofiţerii de securitate, toţi activiştii să dea socoteală în faţa justiţiei pentru crimele pe care le-a făcut Partidul Comunist, încă din 1921", declara la aceea dată Vasile Paraschiv.

Acesta se arăta, însă, neîncrezător că vinovaţii vor fi traşi la răspundere, arătând că este sigur că vor profita de toate "substraturile procedurale".

În cuprinsul sesizării legate de cei care l-au oprimat pe Vasile Paraschiv, IICCR arată că "toate abuzurile grave şi persecuţiile pe care le-a suferit s-au datorat exclusiv atitudinii sale critice şi de opoziţie faţă de regimul comunist totalitar, dorinţei sale de a-i fi respectate drepturile şi libertăţile fundamentale (libertatea conştiinţei, libertatea individuală şi siguranţa persoanei, dreptul de asociere în organizaţii sindicale şi dreptul la libera circulaţie)".

"Un element specific al cazului Vasile Paraschiv, care conferă o şi mai mare gravitate abuzurilor comise împotriva sa, este utilizarea psihiatriei ca instrument de represiune politică", se mai arata în plângere.

 

Fapte neprescriptibile

"Faptele în legătură cu care vă sesizăm sunt de o gravitate cu totul deosebită, constând în acte de tortură şi tratamente inumane şi degradante, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, purtare abuzivă, fals şi uz de fals, internare forţată şi nejustificată în spitale psihiatrice, obligare la tratamente medicale nejustificate, arestare nelegală şi cercetare abuzivă, lipsire de libertate în mod ilegal şi răpire", mai preciza IICCR în plângere.

De asemenea, IICCR arăta că răspunderea penală pentru faptele arătate în plângere nu poate fi considerată prescrisă "întrucât la data săvârşirii lor şi până în prezent au existat împrejurări care au împiedicat punerea în mişcare a acţiunii penale". Stejărel Olaru explica că, din punctul său de vedere, aceste fapte sunt neprescriptibile, deoarece fac parte din categoria de persecuţii politice.

Vasile Paraschiv a fost supus timp de peste 25 de ani unei represiuni sistematice exclusiv din motive politice, preciza IICCR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul privind crimele şi abuzurile Securităţii, închis de Parchetul instanţei supreme.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dosarul privind crimele şi abuzurile Securităţii, închis de Parchetul instanţei supreme0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei