Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 oct 2008 - Anul XIII, nr. 255 (3936)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Poziţie

Băsescu acuză Guvernul de lipsă de onestitate

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, ieri, Guvernul de lipsă de onestitate, susţinând că, deşi se opune majorării salariilor profesorilor, pe masa şefului statului s-au aflat o Ordonanţă de majorare a salariilor managerilor de spitale, precum şi una care mărea de 4,4 ori salariile în ANL.

Preşedintele a declarat că vrea să facă o serie de comentarii despre onestitate. El a citat o declaraţie făcută de premierul Călin Popescu Tăriceanu în 20 iunie 2007, referitoare la majorarea pensiilor.

Declaraţia premierului, citată de preşedinte a fost: "Este ceea ce şi Guvernul îşi doreşte, dar, în acelaşi timp, trebuie să spun că ceea ce Parlamentul a fost pe punctul de a hotărî ieri nu putea fi pus în practică decât cu riscul aruncării întregii economii în aer şi a întregii evoluţii pozitive a economiei".

"Şi atunci economia României se prăbuşea, şi atunci intram în dezastru economic, dar după ce s-a înţeles cu partidele, lucrul a fost posibil", a spus Băsescu, plecând de la respectiva declaraţie a premierului.

Şeful statului a adăugat că, în baza acelei declaraţii a şefului Guvernului, a avut "inspiraţia sau neinspiraţia" să solicite fundamentarea creşterii pensiilor din punctul de vedere al susţinerii financiare.

"După ce a făcut aranjamente politice, lucrul a fost posibil, pentru că el era posibil", a spus Băsescu.

 

"Există resurse, problema este cine are prioritate, profesorii sau clientela politică”

El a ţinut să dea asigurări, referitor la creşterea salariilor profesorilor, că "există resurse, problema este cine are prioritate, profesorii sau clientela politică".

Traian Băsescu a amintit, în contextul în care se referea la onestite, că a cerut o lege unitară a salarizării în domeniul public "când s-a propus creşterea explozivă a salariilor diplomaţilor".

"Nu s-a putut", a adăugat Băsescu, menţionând că abia în acest moment, când Guvernul a decis să blocheze creşterea salariilor profesorilor, s-a vorbit despre îngheţarea salariilor până la elaborarea unei legi unitare de salarizare în sistemul public.

Şeful statului a mai spus, referitor la onestitate, că săptămâna trecută a promulgat legea de aprobare a Ordonanţei 23/2007 care prevedea creşterea salariilor în domeniul sanitar între 21% şi 37%, menţionând că prin acest act normativ se acordă foarte multe sporuri managerilor de spitale.

"Aş putea trage concluzia că, după ce s-a făcut instalarea managerilor clientelari, s-au dat măriri de salarii pentru directori", a spus Băsescu.

El a arătat că pentru domeniul sanitar a fost posibilă creşterea salariilor cu procente între 21 şi 37. "Eu nu acuz acest lucru, ci semnalez onestitatea", a subliniat şeful statului. Băsescu a adăugat că, în 24 octombrie, zi în care a promulgat creşterea salariilor profesorilor, a promulgat şi o lege de aprobarea a ordonanţei 7/2008 privind salarizarea personalului ANL, prin care se măresc salariile acestor angajaţi de 4,4 ori.

"Domnii de la ANL, cu siguranţă apropiaţi ai Guvernului, au beneficiat nu de o majorare de 50%, ci de o creştere a salariilor de 4,4 ori. Sigur, nu discutăm de acelaşi număr de oameni, ci despre onestitate", a spus Băsescu.

 

"Onestitatea este o condiţie a guvernării"

Şeful statului s-a întrebat cum este posibil, în condiţiile în care premierul vorbeşte în termeni apocaliptici despre consecinţele creşterii salariilor profesorilor asupra economiei, ca aceste majorări să poată avea loc începând din luna aprilie, nu şi din luna octombrie, adică la o diferenţă de doar câteva luni.

"Onestitatea este o condiţie a guvernării", a afirmat Băsescu, adăugând că a cheltui responsabil banii publici înseamnă a-i îndrepta spre priorităţi. Şeful statului a mai arătat că, până la urmă, dincolo de priceperi, de capacitatea de a reacţiona, de a asigura o bună guvernare, lucru esenţial pentru un guvern este să fie onest faţă de toţi cetăţenii săi.

În încheiere, Băsescu a spus că vrea să creadă că Parlamentul înţelege dificultatea majoră a sistemului de educaţie din punct de vedere al resursei umane.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu acuză Guvernul de lipsă de onestitate.
 Vizualizări articol: 408 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu acuză Guvernul de lipsă de onestitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei