Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 oct 2008 - Anul XIII, nr. 250 (3931)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hoţii au furat bronzul pentru turnarea statuii lui Carol I

O parte din bronzul folosit pentru turnarea statuii lui Carol I a fost furat de la o turnătorie de artă din Bucureşti, unde se realiza monumentul, fapt care ar putea duce la decalarea datei de inaugurare a acestuia, fixată pentru 1 decembrie, a declarat sculptorul Florin Codre.

Florin Codre a spus că statuia ecvestră a lui Carol I, pentru realizarea căreia Primăria Capitalei a plătit sculptorului 10,5 milioane de lei, este în curs de fabricare.

"În mod normal ar fi trebuit să fie dezvelită pe 1 decembrie, dar nu ştiu dacă reuşesc să o termin. Au fost furate părţi din statuie în turnătorie şi acum trebuie să refac statuia", a spus Florin Codre.

El a precizat că incidentul s-a produs în urmă cu circa o lună şi jumătate, la turnătoria din Colentina. "Într-o noapte au venit vreo 10 inşi cu maşini la turnătoria din Bucureşti, au legat paznicii şi au furat bronzul. Poliţia cercetează cazul. Este o situaţie neobişnuită, cu procese verbale. Acum trebuie să torn calul de două ori", a explicat Florin Codre.

În aceste condiţii, data fixată pentru dezvelirea statuii în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti ar putea fi decalată. Florin Codre spune că statuia va fi amplasată exact pe locul pe care a fost amplasat fostul monument al lui Carol I, realizat de sculptorul croat Ivan Mestrovici şi care a fost distrus, în 1948, de comunişti.

Furtul de la turnătoria de artă din Colentina s-a produs, potrivit reprezentanţilor SC REC SRL, firma care deţine turnătoria, în noaptea de 12 spre 13 august, în jurul orei 3.00. Din statuia lui Carol I a lui Florin Codre a fost furată o placă de bronz, care avea o greutate de circa 300 de kilograme şi care a trebuit turnată din nou.

"Au venit mai mulţi inşi, l-au legat pe paznicul nostru şi au furat mai multe piese din bronz, respectiv o placă de bronz de circa 300 de kilograme de la statuia domnului Codre, un bust al Radu Stanca, realizat de artistul Vladimir Predescu, un vultur din bronz, realizat de Nicolae Popa, şi un bust al lui Popa Tatu", a declarat pentru MEDIAFAX Nicolae Murăreci, directorul economic al SC REC SRL.

El a precizat că, în total, hoţii au furat de la turnătorie o cantitate de peste o tonă de bronz, în valoare de circa 127.000 de lei, dar şi o maşină Dacia papuc, cu care hoţii au cărat piesele din bronz furate.

"A venit poliţia, a luat amprente. Au părut activi, dar nu au găsit hoţii. Noi am rămas cu pierderea", a spus Nicolae Murăreci.

Dacă piesa furată din statuia lui Carol I a fost turnată din nou, celelalte piese nu au fost încă refăcute, după cum au declarat pentru MEDIAFAX muncitorii de la turnătoria de artă.

Aceştia au mai precizat că, în prezent, statuia ecvestră a lui Carol I este finalizată în proporţie de 50%, neputând fi inaugurată mai devreme de anul viitor. Statuia turnată în bronz va avea o greutate totală de circa 9 tone şi o înălţime de circa 8 metri.

Pe de altă parte, comisarul Liviu Bărbos, cel care se ocupă de acest caz, spune că nu s-a găsit, deocamdată nici un vinovat pentru furt. "Nu s-au găsit nici maşina, nici bunurile furate. Avem ceva date, dar subţiri. Nu avem probe", a declarat comisarul Liviu Bărbos. El a precizat că Biroul de investigaţii criminale al secţiei 7 Poliţie continuă cercetările în acest caz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hoţii au furat bronzul pentru turnarea statuii lui Carol I.
 Vizualizări articol: 861 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hoţii au furat bronzul pentru turnarea statuii lui Carol I0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SARMANE ARTIST! trimis de
(23 oct 2008, 12:40:15
NEFERICITULE!

CE AI GANDIT ATUNCI CAND TI-A INCOLTIT IDEEA DE A LASA ROMANILOR O OPERA CARE SA ARATE GENERATIILOR URMATOARE CINE SUNTEM NOI, CE AM FOST SI CE VREM SA FIM?

CHIAR AI CREZUT CA E POSIBIL SA FACI O STATUIE INTR-O TARA IN CARE CONDUCATORII(ORICARE AR FI EI) DACA NU SUNT EXILATI SFARSESC IN FATA PLUTONULUI DE EXECUTIE, IN TARA IN CARE SE FURA HERUVIMII DIN CIMITIRE SI STATUILE NETERMINATE, IN CARE SE IA BUCATA DE PAINE DE LA GURA CELUI FLAMAND PENTRU A-TI HRANI CAINELE, IN TARA IN CARE MINCIUNA DOMNESTE IAR ADEVARUL EMIGREAZA?

ITI RAMANE O SINGURA BUCURIE: MARIA SA CALUL! CEL VIU!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei