Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 oct 2008 - Anul XIII, nr. 247 (3928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ministrul Apărării:

Salariul unui soldat debutant - 11 milioane de lei vechi, mulţi părăsesc încă Armata

Un soldat debutează în prezent, în Armată, de la aproximativ 11 milioane de lei, a spus ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, care a recunoscut că unul dintre motivele pentru care mulţi militari aleg o altă carieră o reprezintă tocmai lipsa resurselor financiare.

"Un soldat şi un gradat voluntar debutează de la aproximativ 11 milioane şi jumătate, care reprezintă o parte soldă, iar aproape jumătate norma de hrană. Pe rest, se duce toată lumea în sus, pornind de la această schemă minimă, cu diferiţi coeficienţi", a declarat Teodor Meleşcanu care a fost prezent, ieri, la MIL FEST, eveniment organizat pentru a prezenta oferta de locuri de muncă ale Armatei.

Ministrul a recunoscut că, din punct de vedere financiar, Armata ar avea nevoie de mai mulţi bani.

"Suntem însă conştienţi că în România suntem cu toţii într-o competiţie foarte dură pentru resurse, şi din punct de vedere al drumurilor, al infrastructurii, al sănătăţii şi al educaţiei. Pledoaria noastră este că ceea ce se investeşte în Armată nu sunt bani pierduţi, pentru că Armata creează locuri de muncă, cerere pe piaţă iar pentru armamentul pe care îl cumpărăm, prin sistemul de offset, creează un spijin direct pentru economia românească", a spus el.

 

Se caută soldaţi şi gradaţi voluntari

Potrivit lui Meleşcanu, cele mai multe locuri disponibile în Armată în prezent sunt pentru soldaţi şi gradaţi voluntari.

"S-a încheiat practic procesul de restructurare şi aceste locuri care ne sunt nouă necesare sunt locuri la baza carierei militare, la nivel de soldat şi gradat voluntar, subofiţeri, maiştri militari şi ofiţeri cu grade mici. Din armată au plecat în general cei cu grade foarte mari (...)", a spus ministrul. "Toate cele trei categorii de forţe au căutare. Există însă o competiţie pe specialităţi şi evident că lumea e foarte interesată de comunicaţii şi informatică, geniu şi construcţii, aviaţie....toate meserii care oferă în viaţa civilă şansa unei a doua cariere foarte bune", a adăugat el.

Întrebat în legătură cu demersurile iniţiate de minister pentru a modifica salariile militarilor, ministrul a răspuns: "Avem mai multe proiecte de lege care se află la Parlament şi care urmăresc două lucruri: pe de-o parte să crească această sumă minimă, iar pe de altă parte să crească coeficienţii de multiplicare pentru că nu suntem în competiţie numai pentru resurse, suntem în competiţie şi cu celelalte instituţii din domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale. Dacă acolo veniturile sunt mai mari, oamenii ne pleacă".

 

„Noi suntem pepiniera principală de cadre”

"Din păcate, ne pleacă încă mulţi oameni şi la MIRA şi la STS şi la toate instituţiile care se ocupă de domeniul siguranţei naţionale. Noi suntem pepiniera principală de cadre care se pregătesc şi care după aceea merg în toate zonele instituţiilor care asigură securitatea naţională. În procente, aş spune că circa 10-15 la sută din Armată ne pleacă anual din cauza ieşirilor la pensie, dar şi al atracţiei pe care o reprezintă piaţa muncii".

"Pentru anul viitor, avem aproximativ 4.500 de locuri de muncă în cadrul Armatei, în toate categoriile de forţe care şi-au şi prezentat aici oferta şi în toate tipurile de şcoli, de la liceele militare până la Academia Militară, Academia Tehnică Militară şi Universitatea Naţională de Apărare Carol I", a spus Meleşcanu.

Ministrul a făcut aceste declaraţii ieri, la MIL FEST, eveniment organizat de Ministerul Apărării pentru prezentarea ofertei de locuri de muncă.

"Scopul MIL FEST este de a prezenta oamenilor ceea ce se face cu banii lor, respectiv ce face Armata în România", a spus ministrul, adăugând că un al doilea obiectiv principal al evenimentului este "de a face propagandă pentru toţi tinerii care doresc să urmeze o carieră militară".

"Este o pledoarie pentru cei care doresc să îşi servească ţara sub drapel şi le oferim şi argumente care să facă interesantă această propunere a noastră, din punct de vedere al dotării tehnice, al specializărilor care sunt căutate şi în sectorul civil şi care le vor oferi oricând posibilitatea să treacă, după viaţa militară, şi într-o carieră civilă", a apreciat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariul unui soldat debutant - 11 milioane de lei vechi, mulţi părăsesc încă Armata.
 Vizualizări articol: 899 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salariul unui soldat debutant - 11 milioane de lei vechi, mulţi părăsesc încă Armata0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei