Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 oct 2008 - Anul XIII, nr. 247 (3928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Criza aprovizionării cu medicamente va fi deblocată

Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au decis recalcularea preţului de intrare în ţară al medicamentului, astfel încât bugetul asigurărilor să nu fie afectat şi nici costurile medicamentelor compensate sau la liber.

Concret, în urma întâlnirii de sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi director executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, au stabilit recalcularea preţului de intrare în ţară al medicamentului, acţiune care nu va afecta preţurile medicamentelor de pe lista de compensate, bugetul asigurărilor pe 2008, dar nici costurile medicamentelor la liber.

"Am găsit o soluţie pentru deblocarea activităţii până la sfârşitul anului. Am hotărât să formăm preţul medicamentelor compensate după alte criterii. Vom reduce preţul CIP - de intrare în ţară a medicamentului. Pentru alegerea preţului CIP am hotărât să luăm în calcul media celor mai mici preţuri din 12 ţări ale UE, cu o reducere de 5 la sută, astfel că preţul în valută va scădea cu 6,82 la sută la medicamentele de pe toate listele de compensate", a explicat ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii ARPIM.

El a spus că această recalculare a preţului CIP nu va afecta fondul naţional unic de asigurări adică bugetul pe 2008.

"Chiar dacă la unele medicamente va exista o creştere de 0,1-0,2 la sută, iar la altele o reducere similară media pe ansamblu este zero, pentru restul de medicamente din CANAMED se menţin preţurile din catalog. De luni însă, reprezentanţii ARPIM, împreună cu cei ai MS, vor recalcula toate preţurile în varianta de care am vorbit. În plus, vom stabili metodologia de calcul pentru 2009", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Demnitarul a arătat că ARPIM a făcut un "pas serios pentru deblocarea crizei", asumându-şi o parte importantă din diferenţa de curs valutar.

La rândul său, directorul exercutiv al ARPIM, Dan Zaharescu, a spus că intervenţia asociaţiei pe care o reprezintă între autorităţi, distribuitori şi importatori, pe de altă parte, a avut scopul de a facilita pacienţilor accesul la medicaţie.

"Iniţial am deblocat activitatea la nivelul programelor naţionale, iar în urma discuţiilor şi analizelor făcute am extins la toate medicamentele din ambulatoriu şi din import. Acum urmează realizarea unui nou CANAMED", a declarat Zaharescu.

La finalul conferinţei de presă, ministrul Sănătăţii a precizat că nu a fost vorba de nici un război între autorităţi, importatori şi distribuitori.

"Este vorba despre poziţia ministrului Sănătăţii în relaţie cu industria farmaceutică. În calitate de ministru sunt obligat să apăr accesul oamenilor la medicamente. Datoria ministrului şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este să încadreze consumul de medicamente în bugetul ţării. Am solicitat ARPIM să solicite Guvernul în această situaţie de criză pentru că altfel această povară ar fi trebuit suportată de către pacienţi", a mai spus ministrul.

El a susţinut că nu există cazuri în care oamenii să fi murit pentru că nu au găsit medicamente, aşa cum au încercat să sugereze anumite persoane.

Consiliul Naţional al Colegiului Farmaciştilor din România a anunţat, vinerea trecută, că distribuitorii de medicamente au încetat livrările, întrucât preţurile produselor farmaceutice sunt afectate de devalorizare, iar stocurile de medicamente din farmacii sunt pe cale de a fi epuizate.

Ministrul Sănătăţii declara, la sfârşitul lunii septembrie, că preţurile medicamentelor rămân neschimbate până în 1 noiembrie.

Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiilor distribuitorilor de medicamente, MS a îngheţat preţurile de decontare a medicamentelor de 18 luni la un curs valutar de 3,32 lei pentru un euro şi 2,44 lei pe un dolar, deşi cursul de import este cu 15-20 la sută mai mare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criza aprovizionării cu medicamente va fi deblocată.
 Vizualizări articol: 447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Criza aprovizionării cu medicamente va fi deblocată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei