Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 oct 2008 - Anul XIII, nr. 244 (3925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Generalii Chiţac şi Stănculescu rămân cu condamnările de 15 ani de închisoare

Generalii în rezervă Mihai Chiţac şi Victor Athanasie Stănculescu rămân cu condamnările de câte 15 ani de închisoare în dosarul revoluţiei de la Timişoara, instanţa supremă respingând, ieri, recursurile acestora.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins atât recursurile lui Chiţac şi Stănculescu, cât şi pe cel al Ministerului Apărării, menţinând decizia de condamnare a celor doi la câte 15 ani de închisoare. Sentinţa în acest dosar este definitivă.

Imediat după ce instanţa a anunţat respingerea recursurilor şi menţinerea deciziei de condamnare, generalul în rezervă Mihai Chiţac a părăsit sala de judecată.

Acesta a declarat că "a fost o mascaradă de proces", săvârşit cu încălcarea flagrantă a Codului de procedură penală atât în timpul urmăririi penale, cât şi în timpul cercetării judecătoreşti.

Chiţac a mai spus că totul a fost "dictat din umbră" de un anume Constantinescu, fără a spune care este numele complet, precizând doar că nu este vorba de fostul preşedinte Emil Constantinescu.

Întrebat cum va proceda în continuare şi dacă se va prezenta singur la penitenciar, Chiţac a răspuns: "Facem cum spune legea".

"Ce credeţi, că o să plec din ţară? Rămâne să mă gândesc şi să văd cum o să procedez", a spus Chiţac.

Victor Athanasie Stănculescu nu a fost prezent la instanţa supremă în momentul pronunţării deciziei.

 

Ridicaţi de poliţie

Generalul Mihai Chiţac, condamnat la 15 ani de detenţie pentru revoluţia din decembrie 1989 de la Timişoara, a fost ridicat, ieri după-amiaza, de poliţiştii bucureşteni, care au pus în executare mandatul emis de instanţa militară.

Poliţia de la Serviciul urmăriri din Poliţia Capitalei au misiunea de a pune în executare mandatele de încarcerare ale generalilor Mihai Chiţac şi Victor Athanasie Stănculescu, condamnaţi la câte 15 ani pentru reprimarea revoluţionarilor timişoreni.

Cei doi au fost duşi la Poliţia Capitalei, pentru întocmirea formalităţilor în astfel de situaţii, după care au fost conduşi la Penitenciarul Jilava, un penitenciar spital, ambii condamnaţi având probleme de sănătate.

După ce a fost ridicat de poliţişti de la domiciliu, Mihai Chiţac a declarat că adevărul despre revoluţie îl cunosc doar istoricii. Întrebat ce va face, Chiţac a spus: "Ce pretind legile".

 

Stănculescu: „Rămân cu fruntea sus”

Generalul Victor Athanasie Stănculescu a afirmat că cei care au vrut arestarea sa nu au dorit să se afle unele adevăruri despre Revoluţie, despre care nu va vorbi nici el, dar a pomenit despre existenţa unor casete audio. "Ei nu vor să se afle prea multe adevăruri, despre care n-o să se afle nici de la mine. O să se afle când o să dispar eu ca fiinţă. Eu ştiu ce-am făcut, ei ştiu din auzite. Rămân cu fruntea sus, nu mi-e frică nici mai departe", a spus generalul Stănculescu.

El a vorbit apoi, în conferinţa de presă de ieri, despre existenţa, undeva "în străinătate", a unor casete, "nouă-zece" la număr, care ar conţine câte 90 de minute de înregistrări audio în care generalul vorbeşte despre evenimentele din decembrie 1989.

Întrebat cum comentează condamnarea sa, generalul a răspuns: "Este foarte greu să se judece o revoluţie în justiţie".

"În al doilea rând, după zece ani de hărţuire, se pare că nici o instanţă nu va aprecia aportul meu la evenimentele din 89, atâta timp cât presiunile politice au nevoie de un vinovat. În al treilea rând, este comod pentru cei de la putere să nu dorească aflarea adevărului", a mai spus Stănculescu.

Generalul în rezervă a amintit că nu el este cel care a ordonat să se tragă la Timişoara, arătând că atunci când a fost trimis acolo de ministrul Apărării din acea vreme, ajuns pe aeroportul bănăţean ar fi aflat de la angajaţi că "se trage".

"Nu puteţi ajunge la divizie pentru că se trage", i-ar fi spus lui Stănculescu angajaţii aeroportului din Timişoara.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Generalii Chiţac şi Stănculescu rămân cu condamnările de 15 ani de închisoare .
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Generalii Chiţac şi Stănculescu rămân cu condamnările de 15 ani de închisoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei