Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 oct 2008 - Anul XIII, nr. 237 (3918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu despre majorarea salariilor profesorilor: Nu se poate!

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, la întâlnirea cu reprezentanţii Consiliului Investorilor Străini, că trebuie exprimat un mesaj clar privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor: "Nu se poate!".

"Mă simt obligat să vă spun câteva lucruri pentru că există o stare de emoţie, de incertitudine, care văd că afectează în aceste zile economia românească, care se transpune printr-o nervozitate la nivelul bursei, a cursului de schimb etc. Şi aceste lucruri sunt determinate de anumite gesturi sau decizii pe care Parlamentul le-a luat de curând. Binecunoscuta intenţie de a majora salariile în domeniul educaţiei cu 50%. Vreau să fiu foarte clar şi limpede pe acest subiect, împreună cu colegii mei din Guvern şi din PNL am discutat şi singura atitudine responsabilă este aceea de a spune clar, direct, în faţă: «Nu se poate!»", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul a afirmat că o majorare a salariilor pe final de mandat nu ar fi corectă, declarând că o astfel de măsură ar trebui discutată de viitorul guvern.

"Am fi putut să discutăm despre o majorare rezonabilă, cu toate că nu este moral, corect, ca această discuţie să se facă la final de mandat. E foarte normal ca această discuţie să aibă loc cu viitorul guvern, care va avea o legitimitate reînnoită în urma alegerilor parlamentare", a spus Tăriceanu.

Liderul PNL a subliniat că nu este împotriva majorării salariilor, dar acest lucru trebuie să fie făcut într-un mod responsabil.

"Pentru că e şi presa aici, mă simt de fiecare dată obligat să spun că nu sunt împotriva majorărilor de salarii. Este evident că după aderare fiecare român îşi doreşte să trăiască mai bine, prin urmare să aibă un salariu mai bun, şi pensionarul să aibă o pensie mai mare. O majorare de 50% a salariilor este clar nesuportabilă pentru economia românească. În situaţia în care ne găsim, cu colegii mei, am luat decizia politică să dăm un semnal în plus şi atât PNL, cât şi Guvern suntem fermi în această chestiune: nu se pot accepta aceste majorări care sunt iresponsabile, nefiind decât cu obiectiv strict politic şi electoral", a apreciat Tăriceanu.

În plus, şeful Executivului a menţionat că nu crede că sectorul privat ar putea sta deoparte în cazul în care se vor majora salariile în sectorul bugetar, aşa cum majorarea salariilor în educaţie va produce urmări pentru ceilalţi bugetari.

"Pentru că cine îşi imaginează că majorarea salariilor din sectorul educaţiei va rămâne fără urmări la nivelul celorlalţi bugetari, evident că se înşeală.
Dacă s-ar încerca majorarea salariilor cu 50% în sectorul public, sectorul privat nu va sta deoparte. Nu ştiu ce companie din România îşi va permite să-şi facă bussines-planul pentru 2009 cu salarii majorate, nu cu 50%, cu 30%. Nu ştiu. Dacă puteţi e foarte bine, dar mă îndoiesc", a spus liderul PNL.

El a reiterat că, potrivit calculului făcut de miniştri, un contribuabil ar trebui să plătească o contribuţie de 2.000 de euro pentru ca bugetul de stat să poată suporta majorările de 50%, dar şi că o astfel de măsură ar nărui toate performanţele economice.

"Economia va intra în degringoladă, recesiune. Vom reaprinde inflaţia cu toate efectele dezastruoase. Vom îndepărta investiţiile şi investitorii. Un lung cortegiu de efecte negative", a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

Pe de altă parte, premierul le-a relatat reprezentanţilor Consiliului Investitorilor Străini şi bancherilor convocaţi la întâlnirea cu conducerea PNL că a avut o discuţie cu guvernatorul Mugur Isărescu, menţionând că se bucură că au avut un punct de vedere comun, deşi BNR "are un limbaj mai ermetic pe aceste subiecte".

Tăriceanu a spus, în acest context, că Guvernul şi BNR trebuie să aibă o poziţie comună prin care să explice tuturor categoriilor salariale că este numai o iluzie să creadă că pot fi majorate salariile cu 50%. El a menţionat că a discutat cu guvernatorul BNR şi despre criza financiară internaţională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu despre majorarea salariilor profesorilor: Nu se poate!.
 Vizualizări articol: 918 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tăriceanu despre majorarea salariilor profesorilor: Nu se poate!5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei