Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 aug 2008 - Anul XIII, nr. 193 (3874)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Medvedev către Sarkozy:

Retragerea trupelor ruse începe astăzi

Retragerea forţelor ruse din Georgia va începe astăzi, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev, într-o convorbire telefonică cu omologul său francez Nicolas Sarkozy, a anunţat Kremlinul.

"Dmitri Medvedev l-a anunţat pe Nicolas Sarkozy că începând de astăzi, Rusia va începe retragerea contingentului militar trimis ca întăriri pentru forţele ruse de menţinere a păcii în urma agresiunii georgiene împotriva Osetiei de Sud", se arată în comunicatul Kremlinului.

La Paris, preşedinţia franceză a precizat, în urma acestei convorbiri telefonice, că retragerea va începe astăzi "la prânz".

"Preşedintele Medvedev l-a anunţat pe preşedintele Republicii că retragerea trupelor ruse va începe pe 18 august, la prânz", se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

 

Conflictul cu Rusia a adus Georgia într-o criză profundă

Decizia preşedintelui Mihail Saakaşvili de trimitere a trupelor în Osetia de Sud a adus Georgia într-o criză profundă, existând riscul ca regiunile separatiste să nu mai ajungă niciodată sub controlul guvernului de la Tbilisi.

"Nimeni nu s-a gândit că se va ajunge atât de departe. Nimeni nu se aştepta ca ruşii să bombardeze obiective din Georgia şi că vor ocupa jumătate din ţară", declară Tornike Haracenidze, analist politic la Tbilisi.

"Georgia a fost forţată să accepte un acord care nu este decât formal o încetare a focului. De fapt, ruşii consideră că acest acord le dă dreptul să se deplaseze peste tot şi să distrugă infrastructura georgiană", afirmă Svante Cornell, director adjunct al Institutului pentru Asia Centrală de la Stockholm.

Preşedintele Saakaşvili a apărut vizibil afectat la conferinţa de presă cu secretarul de Stat american Condoleezza Rice, iar premierul Lado Gurghenidze a declarat că Tbilisi a semnat acordul sub presiune.

Chiar dacă Rusia îşi retrage trupele de pe teritoriul georgian cu excepţia Osetiei de Sud şi Abhaziei, Georgia pierde controlul asupra zonelor situate la frontiera cu teritoriile separatiste.

Un diplomat occidental de rang înalt a declarat că Rusia s-ar putea folosi de precedentul Kosovo pentru recunoaşterea independenţei celor două republici. "Ruşii văd în acest caz un nou Kosovo. Cazul este departe de a se fi terminat", explică diplomatul.

 

Kouchner: Georgia a făcut "erori majore" în conflictul cu Rusia

Georgia a făcut greşeli majore în criza cu Rusia, însă reacţia Moscovei a fost disproporţionată, a declarat ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, într-un interviu pentru săptămânalul Journal du Dimanche.

"Au fost erori majore din partea georgienilor şi un răspuns evident disproporţionat din partea ruşilor", a precizat Kouchner.

"Jurnaliştii ar trebui să investigheze iar istoricii ar trebui să analizeze, însă nu este deocamdată vremea să scriem istorie", a explicat el.

"Să vorbim despre Războiul Rece chiar ar fi uşor", a adăugat el.

Franţa a adoptat un ton mai rezervat în legătură cu acest subiect decât Statele Unite sau parteneri europeni precum Marea Britanie sau Polonia.

Poziţia franceză a părut apropiată de cea a Germaniei.

Cancelarul german Angela Merkel declarase vineri că o parte din acţiunile Rusiei "nu au fost proporţionate", însă "ambele părţi trebuie acuzate" pentru acest conflict.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Retragerea trupelor ruse începe astăzi.
 Vizualizări articol: 650 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Retragerea trupelor ruse începe astăzi2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei