Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 aug 2008 - Anul XIII, nr. 193 (3874)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PSD propune eliminarea oricărei imunităţi pentru preşedinte, miniştri şi parlamentari

Preşedintele PSD Mircea Geoană a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că PSD va propune, la începutul sesiunii parlamentare, un proiect de lege privind modificarea Constituţiei în sensul eliminării oricărei forme de imunitate pentru preşedinte, membrii Guvernului şi parlamentari.

Liderul PSD a precizat că în acest scop este nevoie de semnăturile a un sfert din numărul deputaţilor şi senatorilor, iar PSD dispune de acest număr de parlamentari.

El a precizat că e nevoie de două treimi din numărul parlamentarilor pentru ca un astfel de proiect de lege să treacă, existând şanse în acest sens.

Geoană a precizat că la 30 de zile de la adoptarea legii de modificare a Constituţiei poate fi organizat referendumul, conform legii.

 

Referendum pentru modificarea Constituţiei

"Nimic nu e mai important ca, odată cu alegerile parlamentare, să se organizeze şi un referendum pentru modificarea Constituţiei, în ceea ce priveşte imunitatea pentru demnitari", a apreciat Mircea Geoană, care a spus că un astfel de demers este necesar pentru a depolitiza actul de justiţie.

Lideru PSD a spus că din cauza reformelor Băsescu - Macovei, clasa politică românească se luptă nu pentru independenţa şi depolitizarea justiţiei, ci pentru "cum să domine politic justiţia românească".

"Aceasta este lupta între Palate, aceasta este principala preocupare a liderilor de astăzi ai României", a spus Geoană.

Liderul social-democrat a susţinut că politizarea puterii judecătoreşti în România este cel mai mare rău pe care l-a făcut guvernarea de după 2005 "în frunte cu Traian Băsescu şi premierul Tăriceanu".

"Toate personalităţile care sunt apropiate lui Traian Băsescu, politicieni sau oameni de afaceri, nu au avut nici un fel de incidenţă cu actul de justiţie. Dacă vă uitaţi şi la numele aflate în atenţia Parlamentului, sunt reprezentanţi ai tuturor partidelor cu excepţia PDL. Cum se face? Sunt fecioare fără de prihană sau poate sunt foarte pricepuţi în ale furatului. Dar este clar că există o formă de protecţie în jurul liderilor PDL pe care Traian Băsescu o execută cu foarte mare perseverenţă", a mai spus Mircea Geoană.

 

500.000 de voturi, pentru modificarea legii fundamentale

Potrivit articolului 150 din Constituţie, revizuirea legii fundamentale poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Articolul 151 prevede că "proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere", iar dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

 

Imunitatea parlamentarilor

Referitor la imunitatea parlamentarilor, articolul 72 din Constituţie prevede că "deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului". Aceştia pot fi însă "urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor". Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.

 

Imunitatea Preşedintelui

În ceea ce-l priveşte pe şeful statului, legea fundamentală prevede că "preşedintele României se bucură de imunitate", iar prevederile articolul 72, alineatul 1, conform cărora "deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului" se aplică în mod corespunzător.

 

Imunitatea membrilor Guvernului

În privinţa membrilor Guvernului, articolul 109 din Constituţie prevede că "numai Camera Deputaţilor, Senatul şi preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor", iar "cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială".

Procedura de a cere aviz de urmărire penală a Camerei din care face parte parlamentarul care este acuzat de fapte comise în timpul în care a fost ministru, a fost impusă de Curtea Constituţională, prin decizia din 5 iulie 2007, când a admis excepţia de neconstituţionalitate a articolului 23 alineatele 2 şi 3 din Legea 115/1995 privind răspunderea ministerială. În motivarea deciziei, Curtea a arătat că actul normativ instituie o măsură de protecţie a mandatului exercitat de membrii Guvernului, "având deci caracterul obiectiv al unei garanţii constituţionale de ordin procedural, menite să ocrotească interesul public, şi anume realizarea actului de guvernare prin exerciţiul mandatului". Astfel, Curtea a impus imunitate şi foştilor membri ai Guvernului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD propune eliminarea oricărei imunităţi pentru preşedinte, miniştri şi parlamentari.
 Vizualizări articol: 981 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSD propune eliminarea oricărei imunităţi pentru preşedinte, miniştri şi parlamentari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ipocritii psd trimis de
(18 aug 2008, 11:26:12
vin alegerile si vreti sa aratati tarii ca voi sunteti pentru verificarea celor corupti.DE CE NU A-TI VOTAT PENTRU INCEPEREA URMARIRII PENALE ,NASTASE,MITREA ?
1.1  RE: Ipocritii psd trimis de
(18 aug 2008, 13:29:00
Intai sa-si de demisia Basescu si pe urma opozantii politici,pe care el vrea sa-i dicrediteze in fata electoratului sa luati aminte ca in 2oo4 alegerile au fost cistigate de PSD dar acest individ a schimbat ordinea in aceasta tara si de atunci toate merg pe dos iar Nastase a avut peste cinci milioane de alegatori care l-au votat pe cind Basescu este presedinte cu 3o% din cei prezenti deci 7o% sint impotriva lui.
1.2  RE: Ipocritii psd trimis de
(18 aug 2008, 20:26:15
"D-le" "EU",stii ca ai facut "ghiveci" alegerile din 2004?Daca nu iti amintesti,te informez eu ca:Voturile exprimate in 2004 ptr presedintie au fost 10,121279 milioane,din care 5079326 voturi au fost ptr actualul presedinte iar diferenta minus 13650 voturi,au fost ptr Ady Zambaccian.13650 voturi au fost nule.Asta a insemnat 58,2% din totalul cetatenilor cu drept de vot din Romania.Prostiile cu "30% pro si 70% contra" ale tale,nu merg pe acest forum.
1.3  RE: Ipocritii psd trimis de
(18 aug 2008, 22:01:02
Mai desteptule cei ce nu au fost in turul 2 la alegeri au fost ipotriva acestui CIRCAR din zece milioane scazi 5 milioane raman cinci si pentru Nastase ai uitat ca au fost 5o% la ora 24 pentru amindoi Dar circarul a inceput sa urle de frauda si atunici fricosii au umblat la calculatoare si a iesit acest Circar Presedinte care de 4 ani o tine numai intr-n circ si rafuieli politice cu adversarii.Trezestete Mai ZORBA ca stai prost cu Artimetica de clasa 2-a.
1.4  RE: Ipocritii psd trimis de
(19 aug 2008, 19:47:00
Mai "derbedeule",daca ai fi fost atent ca am inceput cu "d-le",te-ai fi simtit si ai fi discutat civilizat.Daca tot te intereseaza,afla ca am absolvit la Bucuresti "matematica-informatica,si nu "stau prost cu Artimetica" de clasa a II a,asa cum scrii tu.Asadar,daca nu stii ce sunt alea cifre si le incurci,lasa-te de comentarii si apuca-te de numarat cu ajutorul ABAC-ului.Cum ai absolvit "ale tale 8 clase",se observa f bine dupa gramatica "invatata" de tine in clasele primare.Invatandu-te cu un presedinte "sarac si cinstit",care a pastorit "securisto-comunistii din PSD ptr a fura aceasta tara vreme de 18 ani,sigur ca iti este greu sa accepti ca acesti "dalmatieni",trebuie sa urce treptele cladirii DNA ptr a da axplicatii!Daca te-ai uita in jurul Romaniei si ai analiza cum stau lucrurile si in tarile vecine membre UE,ai intelege ca "trepadusii"comunisti ai PSD,au intarziat dezvoltarea economica si politica a tarii cu 18 ani.
2.   Cred ca este momentul trimis de
(18 aug 2008, 13:21:01
Cred ca este momentul sa fie dat curs acestei initiative si astfel vom afla ce e dorinta sincera de-a schimba ceva si ce e politicianism fara valoare.
3.   Ptr. eu trimis de
(18 aug 2008, 14:13:45
corect ar fi ,din viata politica sa dispara toti cei care au apartinut vechiului regim.CU VECHILE CONCEPTII COMUNISTE NU VOM REUSI .
4.   Ipocriti de doi bani trimis de
(18 aug 2008, 16:25:53
nu mai mancati rahat,ca primii care ati distrus tara sunteti voi psd istii,spagari care ati vandut tara.....Bombonel ,Mitrea,Cocozmanca ,Ilici,marzic cel mic acum.....ce ziceti ajungeti la 5%....nu cred ca mai pupati nimic....ve ti disparea de pe scena politica...adio securisti lacuste de neam si bunuri ale tarii...adio ratatilor
5.   Iar baliverne"a la Geoana"? trimis de
(18 aug 2008, 20:42:22
Povesti de "Fratii Grimm",adica baliverne electorale."Dalmatienii"din PSD,dupa ce au trucat iarasi votul ptr trimiterea in judecata a "imaculatilor" Ady Zambaccian si Mitrea,vor sa "prosteasca" alegatorii cu minciunele "a la PSD".Chiar in acest moment,pe Antena 3 a lui Felix motanul,Ady Zambaccian,cu aroganta care il caracterizeaza,acuza in stg si dr cu ajutorul "tonomatelor in Euro" si Gabriela Vranceanu Firea,pe toata lumea.Iata cateva vorbe ale celui care ne spunea sa-i numaram ouale si sa ducem nevestele sau prietenele la el sa le testeze:Adresandu-se populatiei si privind in camera,Adrian Zambaccian spune--dragi copii,DNA ma acuza cu un dosar cu caciulita.Masinaria statului(ministerul justitiei si DNA face mizerie).Asadar,Geoana si tonomatele lui Felix,il scot basma curata pe Adita si Mitrea,apoi,vand povesti celor naivi.
5.1  RE: Iar baliverne"a la Geoana"? trimis de
(18 aug 2008, 22:08:15
Mai supervizor esti neam prost tu te uiti La Realitatea lui Vintu care a saracit jumatete de tara de banii F N .I si acum il lauda pe basescu .Televeziunea din opozitie arata adevarul pe cind realitatea a adunat toti latratorii acolo ca sa denigreze adversarii politici ai lui basescu sa le fabrice dosare politice pe cind Basescu este primul cu dosare penale,sintem cred singura tara din lume cu un presedinte invinuit de coruptie.
5.2  RE: Iar baliverne"a la Geoana"? trimis de
(19 aug 2008, 20:29:29
"D-le" "ZZZ",banii de la FNI au fost depusi de cei naivi,dornici de imbogatire sub sintagma,"depui 1 leu si primesti 4" peste noapte.Daca deontologic exista ceea ce numesti tu "televiziuni de opozitie",mi-am facut o imagine cat de slab pregatit esti profesional si cat de des ai trecut prin clasele primare.Daca un E Hurezeanu,Cristian Tudor Popescu,etc,pot fi numiti latratori,atunci Gidea,V Stan,Cristoiu,R Tudor,Firea,etc,etc,cum se numesc?Genii sau elite?Apropo:stii ce este aia gramatica?Daca nu stii ca pe perioada mandatului de presedinte,orice sef de stat este protejat de imunitate,nu putem sa discutam.In ceea ce priveste cuvintele"neam prost",iti las placerea sa fii "istet",desi ti-as putea raspunde cu aceiasi moneda. O zi buna iti doresc si sa auzim de cei din PSD-PNL-PC-PRM,numai de bine!
6.   Flota trimis de
(19 aug 2008, 11:45:01
Unde e flota ? A, nu valora nimic. Asa ca nu a fost.Nu a existat.Prejudiciu 0. Lasati-l pe Base in pace .Base e cel mai tareeeeeeeeeeeeeeeeee? Haide BASEEEEEEEEEEEEEEE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei