Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 aug 2008 - Anul XIII, nr. 191 (3872)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Le Monde: Lupta împotriva corupţiei, înfrânată la Bucureşti

Votul de miercuri împotriva începerii urmării penale a lui Năstase şi Mitrea a avut valoare de test pentru CE, comentează publicaţia Le Monde, potrivit căreia obiectivul enunţat de preşedintele Băsescu, de a ieşi de sub Mecanismul de Verificare şi Cooperare, pare dificil de concretizat.

Presată de UE să dea semne de bunăvoinţă în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, România a decepţionat şi mai mult Bruxellesul, apreciază Le Monde, relatând că Parlamentul de la Bucureşti, convocat în şedinţă extraordinară de către preşedintele Traian Băsescu, a respins, miercuri, începerea urmăririi penale împotriva fostului premier Adrian Năstase şi a fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea, acuzaţi de corupţie.

În opinia cotidianului francez, acest vot a avut valoare de test pentru Comisia Europeană.

Le Monde reaminteşte că, în raportul de la 23 iulie, Bruxelles-ul a criticat dur România pentru "deciziile puternic politizate în ceea ce priveşte corupţia", cerând "un angajament fără echivoc în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt".

Le Monde menţionează de asemenea reacţia celor doi politicieni - Adrian Năstase şi Miron Mitrea - precizând că aceştia denunţă o operaţiune politică.

"Candidat fără succes la alegerile prezidenţiale din 2004 împotriva lui Traian Băsescu, Năstase a prezentat argumente similare în 2006, înainte de a fi constrâns să îşi prezinte demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca urmare a dezvăluirilor privind existenţa unei moşteniri controversate de un milion de euro, primită de la o mătuşă", adaugă publicaţia.

Pe de altă parte, Le Monde remarcă faptul că numeroase anchete au fost declanşate de DNA, dar nicio procedură împotriva vreunui oficial de rang înalt nu a determinat vreo condamnare. "Pentru a da o şansă votului de miercuri, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a oferit garanţii opoziţiei propunând, luni, înlocuirea procurorului şef, Daniel Morar, foarte apreciat de Comisia Europeană, cu Monica Şerbănescu, până acum consilieră a ministrului", comentează Le Monde.

"În ultimii trei ani, succesiunea procedurilor împotriva miniştrilor a întors o parte dintre politicieni împotriva lui Morar", mai scrie Le Monde , precizând însă că înlocuirea acestuia din funcţie nu a folosit la deschiderea unei anchete împotriva lui Năstase.

"Traian Băsescu, ales preşedinte în 2004, pe baza promisiunilor că va lupta împotriva corupţiei, a reamintit, marţi, că «obiectivul României este de a ieşi de sub mecanismul de cooperare şi verificare impus de Comisia Europeană înainte de iulie 2009». O voinţă politică ce pare dificil de concretizat", menţionează publicaţia citată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Le Monde: Lupta împotriva corupţiei, înfrânată la Bucureşti.
 Vizualizări articol: 648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Le Monde: Lupta împotriva corupţiei, înfrânată la Bucureşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei