Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 aug 2008 - Anul XIII, nr. 189 (3870)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Formularul E 112 eliberat pentru un copil ce trebuia operat în Belgia, anulat

Formularul E 112 eliberat de CAS Prahova pentru un copil de patru ani, plecat la o clinică din Belgia pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale, a fost anulat după ce medicii belgieni au schimbat diagnosticul stabilit de cei români, în baza căruia a fost eliberat formularul.

În data de 26 mai 2008, tatăl unui copil de patru ani din Prahova a solicitat Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Prahova eliberarea unui formular E 112 pentru fiul său, căruia medicii români de la spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni" i-au stabilit diagnosticul de proces expansiv intracranian.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de CNAS, din raportul medical depus în vederea eliberării formularului "a rezultat faptul că tratamentul recomandat se regăseşte printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, iar acest tratament nu putea fi acordat în intervalul de timp necesar în mod rezonabil în nici una din unităţile sanitare din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a copilului şi evoluţia probabilă a bolii".

CAS Prahova a eliberat formularul în 24 de ore, iar în data de 28 mai copilul a fost internat la Clinica de Chirurgie a Spitalului Universitar din Leuven, Belgia.

 

Diagnostic incomplet, pus de medicii din România

Medicii belgieni au schimbat însă diagnosticul stabilit de cei români, stabilind că băiatul nu are o tumoare craniană, aşa cum spuseseră medicii din România, ci suferă de "limfom non - Hodgkin".

Conform comunicatului CNAS, medicii din România au diagnosticat tumoarea cerebrală, însă nu au determinat etiologia acestei tumori, diagnosticul stabilit în România fiind unul incomplet.

Purtătorul de cuvânt al CAS Prahova, Cătălin Tudorache, a explicat că noul diagnostic arată că este vorba despre o formă de leucemie, pentru care medicii din Belgia au decis că este nevoie nu de intervenţie chirurgicală, ci de tratament cu citostatice. Conform lui Tudorache, spitalul din Belgia a comunicat pe cale oficială CAS Prahova faptul că intervenţia chirurgicală nu va mai avea loc întrucât diagnosticul a fost schimbat, moment în care CAS Prahova a anulat formularul E 112 eliberat iniţial.

Cătălin Tudorache a declarat că formularul a fost anulat "în conformitate cu uzanţele şi procedurile legale" şi că, prin schimbarea diagnosticului, formularul nu ar mai fi putut utilizat fără încălcarea legii.

Purtătorul de cuvânt al CAS Prahova a precizat că "varianta optimă" prin care această situaţie ar putea fi rezolvată este depunerea de către părinţii băieţelului bolnav a unei noi cereri de eliberare a formularului E 112, însoţită de documentele necesare eliberate de medicii români, care să specifice noul diagnostic, aşa cum prevede legea.

"Este vorba despre bani publici şi nu ne permitem să încălcăm legea", a spus Cătălin Tudorache.

El a adăugat că CAS "nu este în măsură să stabilească nici un fel de diagnostic şi nici nu poate elibera vreun formular fără existenţa dosarului medical, aşa cum prevăd normele legale".

Tudorache a mai spus că, din informaţiile pe care le deţine, copilul se află în acest moment la clinica din Belgia, unde este supus tratamentului şi este netransportabil. Întrebat cum ar putea medicii din România să stabilească noul diagnostic în absenţa pacientului, purtătorul de cuvânt al CAS Prahova a spus că medicii de la noi pot elibera documentele necesare după ce discută cu colegii din Belgia care se ocupă de acest caz şi că părinţii sau aparţinătorii copilului pot depune o nouă solicitare privind eliberarea formularului, solicitare ce poate primi un răspuns favorabil în 24 de ore, în situaţia în care vor fi depuse toate documentele prevăzute de lege.

"În ceea ce priveşte costul serviciilor medicale, acesta va fi suportat de Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, la nivelul tarifelor utilizate în sistemul de asigurări de sănătate belgian, pe baza documentelor prevăzute de regulamentele europene. Decontarea nu se poate efectua direct către asigurat, această procedură implicând strict casele de asigurări din România şi Belgia", se mai arată în comunicatul dat publicităţii de CNAS.

Până în acest moment, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al CAS Prahova, această instituţie nu a primit o nouă solicitare din partea părinţilor copilului pentru eliberarea unui alt formular E 112.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Formularul E 112 eliberat pentru un copil ce trebuia operat în Belgia, anulat.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Formularul E 112 eliberat pentru un copil ce trebuia operat în Belgia, anulat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Poate nu stiu! trimis de
(13 aug 2008, 12:58:31
Parintilor le-ati spus sa solicite noul formular? Sau trebuie sa citeasca in ziar?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei