Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 aug 2008 - Anul XIII, nr. 183 (3864)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poliţiştii şi reprezentanţii MIRA au semnat acordul privind raporturile de serviciu

Reprezentanţii poliţiştilor şi cei ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) au semnat, în urma unor discuţii de ieri, acordul privind raporturile de serviciu ale acestei categorii, stabilind noi întâlniri pentru a rezolva şi celelalte probleme semnalate.

La finalul întâlnirii, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Liviu Butunoiu, a declarat că discuţiile de ieri reprezintă un prim pas prin semnarea acordului, care reprezintă un document care ţine loc de contract colectiv de muncă pentru funcţionarii cu statut special.

Reprezentanţii SNPPC s-au întâlnit, ieri, la ora 15.00, cu reprezentanţii MIRA, pentru a discuta despre promovarea modificărilor la statutul poliţistului, majorarea pedepselor pentru ultraj, acordul privind raporturile de serviciu, regularizarea coeficienţilor de salarizare şi acordarea unor sporuri în funcţie de activitatea pe care o desfăşoară fiecare poliţist, potrivit preşedintelui sindicatului.

În cadrul discuţiilor, părţile au stabilit ca până pe 20 august să fie elaborat proiectul de hotărâre privind asigurările de viaţă pentru poliţişti, astfel ca la această dată să fie introdus în Guvern.

 

11 august, termen pentru modificarea statutului poliţistului

În legătură cu faptele de ultraj la care sunt expuşi poliţiştii şi jandarmii, reprezentanţii sindicaliştilor spun că vor avea o întâlnire cu ministrul Justiţiei, căruia îi va prezenta situaţia în legătură cu acest subiect şi că vor cere majorarea pedepsei pentru această infracţiune cu doi ani.

Pe de altă parte, poliţiştii şi jandarmii vor să fie cuprinşi în aceeaşi categorie cu magistraţii, întrucât ei sunt cei mai expuşi pericolului şi nu sunt protejaţi.

Până la 11 august, sindicaliştii spun că vor trebui finalizate discuţiile privind modificarea statutului poliţistului, în aceeaşi zi urmând a fi transmis Parlamentului.

Totodată, în cadrul discuţiilor de ieri, ministrul de Interne, Cristian David, le-a promis sindicaliştilor că va da "dispoziţii clare" pentru ca orele suplimentare să fie plătite.

 

Nemulţumiri şi proteste

În aprilie 2008, aproape 4.000 de poliţişti au participat la un marş prin centrul Capitalei, organizat de SNPPC, solicitând, printre altele, modificarea legislaţiei pentru a primi asistenţă juridică şi asigurări de viaţă.

Un alt sindicat al poliţiştilor, Pro Lex, cer protecţie şi salarii mai mari şi ameninţă că ies în stradă pe 26 septembrie, susţinând că există pericolul ca Poliţia Română să nu mai poată face faţă fenomenului infracţional, deoarece posturile vacante din domeniu nu mai sunt atractive.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat, ieri, că numărul agresiunilor asupra poliţiştilor care lucrează în stradă a crescut "alarmant" în ultimul timp, "fără ca autorităţile să ia vreo măsură".

"Am cerut Ministerului Internelor şi Reformei Administrative ultimele statistici privitoare la agresiunile asupra poliţiştilor, precum şi la salarizarea din domeniu, deoarece numărul agresiunilor asupra poliţiştilor a crescut alarmant. De asemenea, potrivit protocolului semnat cu MIRA în octombrie, salariul poliţiştilor trebuia să crească cu 27 la sută, dar a crescut doar cu trei procente", a precizat Lincu.

 

Spor pentru poliţiştii care lucrează în stradă

Acesta a afirmat că sindicaliştii au cerut în nenumărate rânduri acordarea unui spor pentru poliţiştii care lucrează în stradă, la fel ca în toate ţările Uniunii Europene. "Urmare a acestui fapt, că noi cerem în zadar aceste sporuri, dar nu ne sunt acordate, avem un deficit foarte mare de personal, sunt localităţi în care nu se prezintă nimeni la concurs pentru posturile vacante", a spus liderul sindical.

O altă nemulţumire a Pro Lex o reprezintă faptul că unui poliţist îi sunt plătite maximum 120 de ore suplimentare pe an, ore care pot fi epuizate în 3-4 luni, iar apoi aceştia sunt disponibili 24 de ore din 24, fără a fi remuneraţi. Acest lucru constituie obiectul unui proces pe care sindicaliştii l-au intentat MIRA.

"Avem procese cu inspectoratele judeţene de poliţie şi implicit cu MIRA aproape zilnic, vrem să ne plătească sâmbetele şi duminicile sută la sută, conform legii", a susţinut Lincu.

Pe de altă parte, sindicaliştii spun că sunt nemulţumiţi de faptul că statutul poliţiştilor, proiect care se dezbate de doi ani şi care a ajuns la o formă agreată şi de MIRA şi de sindicate, "zace în sertarul ministrului de două luni". "De asemenea, ordonanţa de modificare a indicelui de salarizare, în loc să fie aprobată prin ordonanţă de urgenţă, se află la avizare în Parlament", a adăugat liderul sindical.

Totodată, peste 150 de poliţişti afiliaţi la Sindicatul Pro Lex au pichetat, la sfârşitul lunii octombrie 2007, sediul Ministerului Internelor şi Reformei Administrativ, cerând elaborarea unor acte normative prin care poliţiştii să nu mai poată fi mutaţi dintr-un oraş într-altul fără acordul lor şi primele restante din 2004.

Printre revendicările sindicaliştilor se numărau şi acordarea sumelor restante (prime de concediu pentru 2004-2006 şi spor de fidelitate pe anul 2005), plata integrală a orelor suplimentare şi asigurări de sănătate gratuite pentru toţi poliţiştii, precum şi elaborarea unor acte normative de către MIRA pentru stabilirea unor drepturi ale acestei categorii sociale, preciza Vasile Lincu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii şi reprezentanţii MIRA au semnat acordul privind raporturile de serviciu.
 Vizualizări articol: 706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poliţiştii şi reprezentanţii MIRA au semnat acordul privind raporturile de serviciu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei