Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 aug 2008 - Anul XIII, nr. 181 (3862)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 40 de maşini de lux furate din străinatate, depistate la frontieră de la începutul anului

Peste 40 de maşini de lux furate din străinătate au fost depistate de poliţiştii români de frontieră în primul semestru din 2008, majoritatea la frontiera cu Ungaria, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Politiştii de frontieră au descoperit 44 de autoturisme de lux, declarate furate în străinătate, principalul „furnizor” de maşini furate care tranzitează frontierele României, fiind, în continuare, Italia, în timp ce persoanele implicate provin din Republica Moldova, România, Italia sau Federaţia Rusă, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Cele mai multe maşini furate au fost depistate la frontiera cu Ungaria, precum şi în zonele de competenţă ale Direcţiilor PF Iaşi (frontiera cu Republica Moldova) şi Constanţa.

Principalul „furnizor” de autovehicule furate care tranzitează frontierele României continuă să fie Italia (58 la sută din cazuri), urmată de Austria şi Germania (14 la sută din cazuri), respectiv Ungaria (cinci la sută).

Rutele folosite de traficanţi sunt, în general, orientate dinspre ţările vest-europene cu finalitate în ţările est-europene şi foste membre CSI: Italia – Austria – Ungaria – România, Germania – Austria – Ungaria – România – Moldova şi Ucraina, Italia – Serbia – România - R.Moldova - Transnistria – Ucraina sau Federaţia Rusă.

"În urma unui «studiu» al cererii şi ofertei pe piaţa neagră a maşinilor s-a constatat că, la categoria autoturisme de lux, cele mai căutate sunt mărcile BMW şi Audi, iar la autovehiculele de categorie mijlocie, ponderea o deţin mărcile Renault şi Fiat", precizează Poliţia de Frontieră.

Din analizele poliţiştilor de frontieră a reieşit şi că reţelele de traficanţi de maşini sunt organizate pe două tipuri: cele specializate în furtul autoturismelor de lux şi cele specializate în furtul autoturismelor de categorie mijlocie.

Modurile de operare ale traficanţilor sunt frauda la asigurări, adică maşina este transportată în altă ţară, cu acordul proprietarului, "spălată" prin vânzări succesive şi ulterior declarată ca fiind furăta chiar de proprietar, şi furtul la comandă, deturnarea sau frauda la firmele de închirieri.

Pentru furturi, poliţiştii au constatat că se racolează persoane fără posibilităţi materiale, care acceptă, pentru o sumă modică, să deschisă pe numele lor un cont într-o bancă şi să obţină un card de credit, pe baza căruia închiriază o maşină de la firmele de profil.

Cei mai mulţi dintre cei implicaţi în traficul de maşini furate sunt cetăţeni din Republica Moldova (53 la sută), urmaţi de cei din România (37 la sută), Italia şi Federaţia Rusă (câte patru la sută).

În majoritatea cazurilor, suspecţii au declarat poliţiştilor că nu ştiau că autoturismele erau furate, ei fiind "cumpărători de bunăcredinţă". Alţii au spus că au primit bani, în general până în 500 de euro, pentru a transporta maşina în România şi nu ştiau că era furată.

In toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi în traficul cu maşini furate au fost întocmite dosare penale, precizează Poliţia de Frontieră.

De asemenea, poliţiştii de frontieră au depistat peste 900 de persoane care au comis infracţiuni la regimul circulaţiei şi aproximativ 800 de persoane care au săvârşit contravenţii, în prima jumătate a anului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 40 de maşini de lux furate din străinatate, depistate la frontieră de la începutul anului.
 Vizualizări articol: 412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 40 de maşini de lux furate din străinatate, depistate la frontieră de la începutul anului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei