Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 iul 2008 - Anul XIII, nr. 159 (3840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sistem de distribuire gratuită a fructelor şi legumelor în şcoli

Comisia Europeană va aloca anual 90 de milioane de euro din fonduri europene pentru aplicarea unui sistem prin care elevii să beneficieze în mod gratuit de fructe şi legume, potrivit unui comunicat al CE.

Suma va fi completată prin finanţare de la bugetele naţionale ale statelor membre care optează pentru introducerea acestui program.

Potrivit comunicatului, aceasta este cea mai recentă etapă în eforturile Comisiei de a ameliora sănătatea şi alimentaţia, aşa cum este prevăzut în "Strategia pentru Europa privind problemele de sănătate legate de nutriţie, supraponderabilitate şi obezitate".

CE îşi propune astfel să încurajeze dobândirea "de bune obiceiuri alimentare" în rândul tinerilor, studiile indicând că astfel de obiceiuri, odată dobândite, sunt păstrate pentru toată viaţa.

 

Strategii naţionale în statele UE

Sistemul presupune de asemenea participarea statelor membre la elaborarea unor strategii naţionale bazate pe iniţiative educaţionale şi de sensibilizare, precum şi pe schimbul de bune practici.

Estimările indică, potrivit comunicatului citat, că 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali, iar cinci milioane dintre aceştia sunt obezi, fiind aşteptat ca numărul lor să crească anual cu 400 000.

Propunerea urmează să fie trimisă Consiliului şi Parlamentului European.

"Această propunere demonstrează că suntem foarte hotărâţi să luăm măsuri concrete de combatere a obezităţii", a spus comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Mariann Fischer Boel, conform comunicatului.

"Prea mulţi dintre copiii noştri mănâncă mult prea puţine fructe şi legume şi adesea nu apreciază gustul bun al acestora. Este de ajuns să ne plimbăm pe orice stradă principală din Europa pentru a ne da seama de gravitatea problemelor cu care ne confruntăm în privinţa copiilor supraponderali. Haideţi să găsim o soluţie", a adăugat ea.

Propunerea privind sistemul de distribuire a fructelor în şcoli reprezintă urmarea unei iniţiative luate în cadrul negocierilor cu privire la reforma organizării comune a pieţelor în sectorul fructelor şi al legumelor, din iunie 2007, CE desfăşurând de atunci o amplă consultare publică şi o evaluare detaliată a impactului diferitelor opţiuni.

 

Obiceiurile din copilărie, păstrate la maturitate

OMS recomandă ca fiecare persoană să consume zilnic o cantitate netă de 400 grame de fructe şi legume, dar majoritatea europenilor nu ating acest obiectiv, tendinţa descendentă fiind evidentă în mod special în rândul tinerilor, se arată în comunicat.

De asemenea, potrivit studiilor citate în comunicatul CE, obiceiurile alimentare corecte se formează în copilărie, iar oamenii care mănâncă multe fructe şi legume în copilărie continuă să le consume şi la maturitate. Dimpotrivă, cei care mănâncă mai puţine fructe sau legume tind să nu îşi schimbe modul de alimentaţie şi, de asemenea, transmit aceste obiceiuri propriilor copii.

De asemenea, studiile au indicat că, în familiile sărace, consumul de fructe şi legume este mai mic. De aceea CE a apreciat că distribuţia gratuită în şcoli a acestor produse poate fi foarte importantă.

 

Programul ar putea începe în 2009

Analiza Comisiei cu privire la politicile naţionale în vigoare şi consultările cu experţii au demonstrat că beneficiile acestui sistem în şcoală vor putea fi amplificate dacă distribuirea fructelor va fi însoţită de măsuri educaţionale şi de sensibilizare.

Comisia alocă 90 de milioane de euro, iar Guvernele naţionale pot alege dacă vor sau nu să se implice. Potrivit comunicatului citat, programele vor fi cofinanţate pe jumătate sau trei sferturi de Comisie în zonele în care PIB-ul pe cap de locuitor este mai redus. Aceste fonduri nu vor putea fi folosite pentru a înlocui finanţările actuale de la bugetele naţionale, ci doar pentru a încuraja iniţierea unor activităţi suplimentare în cadrul programelor deja existente sau lansarea de noi iniţiative.

Programele ar urma să fie puse în aplicare de la începutul anului şcolar 2009-2010. Sistemul a fost lansat, ieri, de comisarul Fischer-Boel în cadrul unui eveniment desfăşurat la Kehl, în Germania.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sistem de distribuire gratuită a fructelor şi legumelor în şcoli.
 Vizualizări articol: 707 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sistem de distribuire gratuită a fructelor şi legumelor în şcoli5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DE HOTI NU SCAPAM trimis de
( 9 iul 2008, 19:09:39
Iar avem niste baieti destepti care vor sa scoata bani chiar daca si-ar vinde-o si pe masa .
1.1  RE: DE HOTI NU SCAPAM trimis de
( 9 iul 2008, 20:51:28
S-o fure si pe masa atata timp cat toti copii vor primi unfruct sau ce se va hotara pe gratis. Bombonel era si el un hot si a avut o idee geniala.Stii cati copii saraci merg la scoala pentru ca pot manca un corn cu lapte? Cei care nu sunt saraci mananca si ei pentru ca se indeamna cu ceilalti. E bun, e sanatos, e gratis. Mai lasati carcoteala la o parte si hai sa ne inhamam toti de aceeasi parte a carutei. Nu pentru ca fura unii tie ciuda tie, ci pentru ca fura mai mult ca tine. Cand vom scapa de conceptia aceasta vom fi pe drumul bun. Ala care a venit cu ideea nici macar nu e roman, si deja ai prezis ca cineva se va imbogati de pe urma acestui proiect.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei