Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 iun 2008 - Anul XIII, nr. 146 (3827)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfaturi pentru a face faţă căldurii de afară

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a solicitat, ieri, autorităţilor locale să facă cunoscute punctele de acordare a asistenţei pentru persoanele care au nevoie de ajutor în perioada caniculei.

Nicolăescu a atras atenţia că anul trecut, în perioada caniculei, s-au organizat puncte de ajutor care nu aveau ventilaţie şi care erau improprii pentru cei care aveau nevoie de asistenţă.

"Vă rog să nu vă mulţumiţi cu identificarea spaţiilor şi să le şi verificaţi periodic", a spus Nicolăescu, într-o videoconferinţă, la care participă reprezentanţii autorităţilor sanitare şi administrative din teritoriu pentru stabilirea măsurilor privind prevenirea îmbolnăvirilor din cauza caniculei.

Totodată, ministrul Nicolăescu a arătat că punctele de acordare a primului ajutor persoanelor care suferă din cauza caniculei sunt şcolile, dispensarele, farmaciile, instituţii publice, centre comerciale.

 

Temperaturi crescute, toată săptămâna.

"Vă rog să le mediatizaţi", a adăugat Nicolăescu, precizând că sunt anunţate temperaturi de 35 de grade Celsius, dar specialiştii apreciază că va fi resimţită o temperatură de 41 de grade.

Meteorologii prognozează că temperaturile ridicate se vor menţine toată săptămâna.

"Spre deosebire de anul trecut, anul acesta nu vor mai fi corturi unde se va acorda asistenţă medicală în zilele caniculare, specialiştii apreciind că aceste « construcţii » nu puteau oferi protecţie nefiind ventilate, asigurate cu are condiţionat", a explicat demnitarul.

Astfel, Ministerul Sănătăţii a solicitat din timp autorităţilor locale să indice clădirile în care vor fi asigurate puncte de acordarea asistenţei medicale celor care au nevoie în zilele caniculare.

"Acestea vor fi în şcoli, dispensare, farmacii, instituţii publice, centre comerciale. Am primit lista acestor amplasamente de la fiecare judeţ. Vă rog să nu vă mulţumiţi cu atât, ci să verificaţi periodic dacă aceste puncte funcţionează şi au dotarea necesară, stabilită prin planul naţional de caniculă", a subliniat ministrul.

 

Recomandări.

Ministerul a transmis recomandările cadru pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor de temperaturi extreme, respectiv evitarea, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00, reglarea aparatul de aer condiţional astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală, iar ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.

Potrivit recomandărilor, dacă persoanele nu au aparate de aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, acestea să petreacă 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine); să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; pe parcursul zilei sunt indicate duşuri călduţe, fără a se şterge de apă; să se bea zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

 

Un pahar de apă la fiecare 15 minute.

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.

"Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă; evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc.); aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită; păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate", a mai recomandat instituţia

Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe este recomandată închiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelele şi/sau draperiilor; ţinerea ferestrelor închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, iar acestea să fie deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

 

Atenţie mare la sugari şi copii!

Ca recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor, ministerul arată:

"Pentru sugari şi copiii mici - realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer; sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă; se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită; copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode; nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu pălăriuţă pe cap; copiii vor primi apă plata sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate; mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi".

Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală, iar la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.

"O atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie. Copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei", mai spune sursa citată.

 

Vârstnici şi bolnavi cronici.

Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice sunt: "crearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului; hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservant; alimentaţia va fi predominant din legume şi fructe proaspete; se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor; se va evita consumul alimentelor uşor perisabile; este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei; se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale, precum şi pălărie de protecţie pe cap".

Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente; menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte trei-patru duşuri pe zi.

 

Muncitori.

Recomandări pentru persoanele care prin natura activităţilor lor depun un efort fizic deosebit: aceştia vor încerca dozarea efortului în funcţie de perioadele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă; dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii; se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi; este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă; utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

Recomandări pentru angajatori pentru ameliorarea condiţiilor de muncă: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Totodată, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt recomandate asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri.

"Vă solicit să puneţi neîntârziat în aplicare măsurile din planul de caniculă aprobat anul trecut", a spus Nicolăescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfaturi pentru a face faţă căldurii de afară.
 Vizualizări articol: 485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sfaturi pentru a face faţă căldurii de afară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oare de unde stie? trimis de
(24 iun 2008, 14:18:42
Ipocritul asta de contabil de unde stie cum e cu medicina? Sau cu primul ajutor? ori cu efectele caniculei? Ce lecti da cretinul, de parca ar fi studiat ceste lucruri si le stie pe dinafara. Sictir ba neghiobule si treci la lins evidente poate poate iti mai vine vreao idee nastrusnica cum sa mai faci niscaiva economii in sanatate. Io zic sa-i lasi sa moara pe cei pentru care se consuma mai mult de un metru de bandaj.
2.   Fotografi e buna trimis de
(24 iun 2008, 16:44:39
Poate asa afla si Lungu la ce-s bune fantanile arteziene in oras! Sanule mai coloreze apa tampitu dracului! Este adevarat ca la el la Plopeni nu erau dar sa-i explice careva rolul fantanilor arteziene intr-un oras!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei